GuidePedia

0

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΣΥΡΙΑΣ

του Βασίλη Καπούλα
Τα πρώτα "σύννεφα" στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι ξανά γεγονός: Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ρώσου Α/ΓΕΕΘΑ, Βαλερί Γκερασίμοφ, στην Τουρκία ενώ υπήρξε και επικοινωνία Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν.
Πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν ότι "δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο με την Τουρκία". Αυτό που ανησυχεί είναι η μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στη Β.Συρία με τουρκικές πηγές να αναφέρουν την ανάπτυξη 15.000 Τούρκων στρατιωτών. Ήδη υπάρχουν 50 τουρκικά άρματα μάχης στην Β.Συρία!
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία στη Ρωσία η οποία βλέπει την Τουρκία να αθετεί τη στρατιωτική συμφωνία και να δείχνει ότι θέλει να προχωρήσει βαθιά στο συριακό έδαφος προς Χαλέπι και Ράκκα. Aυτό δείχνει και ο οθωμανικός ύμνος που θα ακούσετε στο βίντεο παρακάτω.
Tις τουρκικές δυνάμεις στην Jarabulus επισκέφθηκε ο Τούρκος στρατηγός και διοικητής των ειδικών δυνάμεων, Zekai Aksakallı.
«Τουλάχιστον άλλα δέκα άρματα μάχης εισήλθαν την  Πέμπτη από τα τουρκικά σύνορα στη Συρία ενώ μετά ακολούθησαν άλλα δέκα και μεταφέρονται αρκετά ακόμη και τώρα»,αναφέρουν δημοσιογράφοι στην περιοχή .
«Περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης ευρίσκονται τώρα στη Συρία, επιπλέον αναμένεται η ενίσχυση με επιπλέον ΤΟΜΑ εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος των τουρκικών αρχών.
Ο Β.Γκερασίμοφ θα πήγαινε για διήμερη επίσκεψη και για συνομιλίες στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο με τον Τούρκο ομόλογο του, Χ.Ακάρ. Οι λόγοι της ακύρωσης της επίσκεψης δεν ανακοινώθηκαν...
O πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πληροφόρησε τον Β.Πούτιν σχετικά με την επιχείρηση "Euphrates Shield" στηνJarablus.
Φαίνεται όμως πως το μόνο απτό σημείο συμφωνίας ήταν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.
Η εισβολή της Τουρκίας στη Β.Συρία σχεδιαζόταν από την τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια αλλά είχε αναβληθεί λόγω αρκετών πααγόντων σύμφωνα με ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο.
"Η εισβολή είχε συζητηθεί με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο αλλά είχε καθυστερήσει λόγω του πραξικοπήματος ενώ πιο πριν το εμπόδιο ήταν η επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και το ρίσκο περαιτέρω σύγκρουσης με τη Μόσχα" ανέφερε.
"Ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμόσουμε τα σχέδια μας εξαιτίας της έλλειψης αεροπορικής κάλυψης" τόνισε.
Σύμφωνα με την Hurriyet στη Συρία υπάρχουν 450 στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει τους 15.000!
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Fikri Isik, είπε ότι οι Κούρδοι πρέπει να γυρίσουν ανατολικά του Ευφράτη.
Οι τουρκικές δυνάμεις σκοπεύουν να μετακινηθούν προς την πόλη Marea μετά την Jarabulus.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ibrahim Kalin, είπε ότι η Άγκυρα δημιουργεί "ζώνη ασφαλείας" για πρόσφυγες στην Jarabulus.
Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιεί αυτό το προπύργιο και για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ζήτησε επιπλέον πληροφορίες από την Τουρκία για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα καθώς μπορεί να συναντηθούν με τα ρωσικά μαχητικά
"Ο τουρκικός στρατός θα διατηρήσει την παρουσία του στη Β.Συρία μέχρι οι τρομοκράτες του ISIS να εκδιωχθούν από αυτή την περιοχή" είπε ο Τούρκος πωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ.
"Προστατεύουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και την ενότητα της Συρίας. Ο στρατός μας θα συνεχίσει την επιχείρηση. Παρέχουμε υποστήριξη στον FSA" τόνισε.
 

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top