GuidePedia

0

Η κατάληψη της Τζαραμπλούζ ήταν «θέατρο» του Ερντογάν με τους Iσλαμιστές

Η ρωσική εφημερίδα ВЗГЛЯД* πήρε συνεντεύξεις από τον εκπρόσωπο του «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) στη Ρωσία Αμπντ Σαλάμ Αλί και τον επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Συριακού Κουρδιστάν στη Μόσχα Ροντί Οσμάν, σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της Τζαραμπλούζ.

Συνέντευξη με τον Αμπντ Σαλάμ Αλί

ВЗГЛЯД: Κ. Αλί, δεν έχετε την αίσθηση ότι η Μόσχα, η Ουάσιγκτον, η Άγκυρα και η Δαμασκός ήδη έχουν σιωπηρά συμφωνήσει για την κατανομή των σφαιρών επιρροής στη χώρα;

Αμπν Σαλάμ Αλί: Στην πραγματικότητα, η Συρία είναι ήδη χωρισμένη σε σφαίρες επιρροής διαφορετικών δυνάμεων. Το έδαφος που ελέγχει το συριακό καθεστώς βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Οι Τούρκοι, αντιστοίχως, έχουν επιρροή ταυτοχρόνως και στο Ισλαμικό Κράτος και στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στο Μέτωπο Αλ-Νούσρα (που μετονομάστηκε σε Μέτωπο Φατάχ ας Σαμ). Οι Κούρδοι προσπαθούν να παραμείνουν σε ίση απόσταση τόσο με τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ.

Μετά την εισβολή της Τουρκίας, τι σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο διάστημα οι Κούρδοι της Συρίας;

Το πιθανότερο είναι, τώρα που μιλάμε, η στρατιωτική ηγεσία του συριακού Κουρδιστάν να επεξεργάζεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής εισβολής. Το μόνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι εμείς είμαστε κατηγορηματικά εναντίον της ανάμειξης της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι εδώ υπάρχει παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας της Συρίας. Επίσης μας ενοχλεί το γεγονός ότι ούτε ένας εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας έως τώρα δεν έχει προβεί σε μια απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, περιοριζόμενοι όλοι μόνον σε εκδήλωση ανησυχίας. Πράγματι, δημιουργείται η αίσθηση ότι η Τουρκία δρα σε συμφωνία με τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις. Σε τι συνίσταται αυτή η συμφωνία δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση;

Μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα: τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Δύση ώθησε τη Τουρκία να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Τότε η τουρκική αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό Su-24. Αυτό είχε βαρύτατες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη Τουρκία. Τώρα τον Ερντογάν κάποιος τον παρώθησε σε εισβολή στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη Τζαραμπλούζ, την δεν μπορούσε να το κάνει από το 2013, και μάλιστα το πέτυχε ουσιαστικά χωρίς μάχη. Για το ότι έγινε τόσο ύποπτα γρήγορα αυτή η «απελευθέρωση», έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι το όλο πράγμα ήταν «θέατρο». Οι ισλαμιστές έκοψαν τα γένια τους και αυτομόλησαν στους «μετριοπαθείς» [της αντιπολίτευσης]. Ωστόσο, στη συριακή γη ίσως μπορείς να μπεις μόνος σου, αλλά από εκεί δεν μπορείς να βγεις μόνος σου. Θεωρώ, ότι αυτή η απόφαση θα έχει συνέπειες και για τη Τουρκία.

Πώς εκτιμάτε τη δήλωση του αντι-προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι υποστηρίζει τη τουρκική επιχείρηση;

Ο Τζο Μπάιντεν είναι πρωτίστως πολιτικός. Όταν βρέθηκε στη Τουρκία, απέστειλε τελεσίγραφο προς τους Κούρδους της Συρίας, να μη διασχίσουμε τον Ευφράτη. Αλλά την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον εκ νέου δήλωσε την υποστήριξή της στην «Δημοκρατική Ένωση», και τώρα λαμβάνει χώρα κοινή προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ράκκα από τους μαχητές του ΙΚ. Επιπλέον, ο στρατός της «Δημοκρατικής Ένωσης» σε συμφωνία με τις ΗΠΑ απελευθέρωσαν πριν από μια εβδομάδα την πόλη Μανμπιντζ από το ΙΚ, παραδίδοντας τη διοίκηση στο Συμβούλιο της πόλης.

Πρόσφατα, στρατιωτικές σας μονάδες, για πρώτη φορά σ’ αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο, συγκρούστηκαν στρατιωτικά με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αν και προηγουμένως τους θεωρούσατε συμμάχους στον αγώνα εναντίον του ΙΚ. Αυτό συνέβη στην πόλη Χασάκα. Τώρα, έπειτα από την είσοδο του τουρκικού στρατού, δεν πλήθυναν πολύ οι εχθροί σας; Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν επιθυμείτε να τα βρείτε τουλάχιστον με τον Άσαντ;

Ο Άσαντ νόμισε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – στις οποίες συμμετέχουν όχι μόνον Κούρδοι αλλά και Άραβες, όπως επίσης και εκπρόσωποι διαφόρων λαών της βορείου Συρία- είχαν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών με το ΙΚ, και αποφάσισε να δοκιμάσει τις αντοχές μας, αποκτώντας τον έλεγχο της Χασάκα. Σημειώνω ότι για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια ο Άσαντ χρησιμοποίησε εναντίον των Κούρδων την πολεμική του αεροπορία. Ωστόσο, πήρε την κατάλληλη απάντηση. Εάν δεν παρενέβαινε η Ρωσία μάλλον θα έχανε τον έλεγχο της Χασάκα.

Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι η Τουρκία, τώρα, επίσης δρα έχοντας κάνει κάποια συμφωνία με τον Άσαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ένας από τους υψηλόβαθμους Τούρκους υπηρεσιακούς παράγοντες συναντήθηκε νωρίτερα με εκπροσώπους της κυβέρνησης στη Δαμασκό. Ωστόσο, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αρκετές δυνάμεις για αντέξουν τόσο απέναντι στο ΙΚ, όσο και απέναντι στον Άσαντ και τη Τουρκία. Τι θα συμβεί περαιτέρω θα το δείξει ο χρόνος.

Γνωρίζετε τι σκέφτεται για τα πρόσφατα γεγονότα ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε τουρκική φυλακή;

Ο Οτσαλάν, αναμφίβολα, όπως και πριν διαθέτει μεγάλο κύρος μεταξύ των Κούρδων της Συρίας. Όμως, δεν μου είναι γνωστό τι σκέφτεται για τα τεκταινόμενα. Ήδη εδώ και δύο χρόνια οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν την επίσκεψη ούτε των συγγενών του, ούτε των δικηγόρων, δεν υπάρχει η οποιαδήποτε επαφή.

Συνέντευξη με τον Ροντί Οσμάν

ВЗГЛЯД: Κ. Οσμάν, προηγουμένως και εσείς και η Ρωσία επανειλημμένως κατηγορήσατε την Άγκυρα για συνεργασία με το ΙΚ. Αλλά ο τουρκικός στρατός τώρα εισήλθε στη Συρία και ήδη φαίνεται σαν άρχισε να πιέζει το ΙΚ. Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση;

Ροντί Οσμάν: Μα αν οι μαχητές του ΙΚ δεν ήσαν σύμμαχοι του Ερντογάν, θα ήταν ποτέ δυνατόν να αφήσουν να καταληφθεί η Τζαραμπλούζ μέσα σε λίγες ώρες; Δεν θα ήταν δυνατό! Η Αμερική και άλλοι πρέπει να αντιληφθούν τις κρυφές σκέψεις του Ερντογάν. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στον αγώνα μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι τέλους θα το πολεμούμε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει αυτή την αλήθεια. Όσο θα υπάρχει ο εκεί ο Ερντογάν το ΙΚ δεν θα φύγει.

Τι επιδιώκει λοιπόν ο Ερντογάν; Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι θέλουν τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τον πληθυσμό της Τζαραμπλούζ.

Ο σκοπός του Ερντογάν είναι η κατάκτηση τμήματος του εδάφους της βόρειας Συρίας και η εγκατάσταση εκεί των υποστηρικτών του. Αυτή η εισβολή επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ερντογάν, του οποίου τα χέρια είναι βουτηγμένα στο αίμα του συριακού λαού, δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως υπερασπιστής του, γιατί αυτός είναι ο υποστηρικτής της βίας και του τρόμου. Η εισβολή αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας. Η δράση των Τούρκων είναι ένα είδος εκδίκησης προς την «Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων» στην πόλη Μανμπίτζ, για το ότι πρόσφατα εξεδίωξαν από την πόλη τους μαχητές του ΙΚ, τους συμμάχους της Τουρκίας.

Πριν την έναρξη της επιχείρησης, η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Ιράν και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο υπήρξαν αναφορές για το ότι διάφορε χώρες διεκδικούν διαφορετικές σφαίρες επιρροής στη Συρία. Θεωρείτε ότι στο τέλος του πολέμου θα διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας;

Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίο καταλαμβάνει ξένο έδαφος. Στη Ρωσία, η οποία δεν επιθυμεί τον εμφύλιο πόλεμο, θέλουμε να πούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό και δίκαιο σύστημα. Στην κοινωνία μας γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των πολιτών, και είναι σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών. Κι αυτό μπορεί να είναι απάντηση στο ερώτημα για την επίλυση της συριακής κρίσης. Τα σύνορα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν. Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε η βόρεια Συρία να μεταβληθεί σε δεύτερη Κύπρο, ώστε οι τουρκικές αρχές να εγκαταστήσουν εκεί τρομοκράτες. Γιατί δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων εγκληματικών συμμοριών.

Ποιος βλέπετε να είναι στο μέλλον ο ρόλος των φιλότουρκων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού;

Υπ’ αυτήν την ονομασία, Ελεύθερος Στρατός, βρίσκονται οι τρομοκρατικές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι του Ερντογάν: Μέτωπο Αλ Νούσρα, Αχράρ αλ Σαμ, Σουλτάν Μουράτ, Νουρ Ελ Ζένγκερ, Τζεις αλ Φατχ. Οι δικοί τους μαχητές είναι που εισέβαλαν στη Τζαραμπλούς. Δεν μπορούμε να μην λέμε ότι αυτές οι δυνάμεις είναι εξτρεμιστικές. Οι ίδιοι ήταν που προηγουμένως πολεμούσαν στο Αφρίν, στα προάστια του Χαλεπιού, στη συνοικία Σεΐχ-Μαχσούντ. Και επίσης, τον Απρίλιο αυτού του χρόνου αυτοί έκαναν χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Είναι πιόνια στα χέρια του Ερντογάν, θέλει να τους τοποθετήσει μεταξύ των καντονιών Αφρίν και Κομπάνι γα να δημιουργήσει την ουδέτερη ζώνη.

Πώς σκοπεύετε να δράσετε στη συνέχεια;


Δεν είμαστε υπέρμαχοι του πολέμου και ποτέ δεν τον υποστηρίξαμε. Αλλά για να υπερασπιστούμε τον λαό, το έδαφος της Ροτζάβα, τα βόρεια σύνορα της Συρίας., θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Βρισκόμαστε στη δική μας γη. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να περνά τα σύνορα της Συρίας και να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.

*Τις συνεντεύξεις πήραν οι δημοσιογράφοι Μαρίνα Μπαλτάτσεβα και Νικίτα Γκολομπόκωφ.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top