GuidePedia

0

Σάββας Καλεντερίδης

Νέα, και μάλιστα πιο βαθιά κρίση είναι σε εξέλιξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που είναι σε εξέλιξη από τις 24 Αυγούστου, οπότε εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, μαζί με περίπου 2.000 Σύρους αντικαθεστωτικούς. Πριν αρχίσει η επιχείρηση αυτή, που υποτίθεται ότι έγινε για την εξάλειψη της παρουσίας των τζιχαντιστών του ΙΚ από την Τζαραμπλούς και από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, και γι’ αυτό εξασφαλίστηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ, οι τζιχαντιστές αποχώρησαν από την περιοχή, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμάχους τους Τούρκους. Έτσι, η όλη επιχείρηση εξελίσσεται σε περιοχές που κατέχουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔΣ), οι οποίες είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν προχθές ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στο Ιράκ και τη Συρία, ήλθαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αλλά και του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου, με τις οποίες καταδικάζονταν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των ΔΔΣ.

Μάλιστα, και στις δύο δηλώσεις τονιζόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συγκρούονται δυο σύμμαχοι, όπως είναι η Τουρκία και οι ΔΔΣ, για να μην επωφεληθεί από τη σύγκρουση το ΙΚ.

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν στην κυριολεξία την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντί να δει τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν τις ΔΔΣ και τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι η ραχοκοκαλιά τους, ως τρομοκράτες, όχι μόνο τις χαρακτηρίζουν συμμάχους, αλλά τις εξομοιώνουν με την Τουρκία.


Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς (φωτ.: imctv.com.tr)

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», είπε ότι «η Τουρκία συμμετέχει στην επιχείρηση αυτή στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», και ότι «η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο που οι πολίτες της Τουρκίας που κατοικούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία, θα νιώσουν ασφαλείς από την τρομοκρατική απειλή».

Όσον αφορά δε τις ΗΠΑ, ο Μπιλγκίτς είπε ότι «Οι ΗΠΑ πρέπει να κρατήσουν την υπόσχεση που έδωσαν στην Τουρκία πριν να ξεκινήσει η επιχείρηση εκδίωξης του ΙΚ από την πόλη Μένπετζ, ότι μετά την επιχείρηση δεν θα μείνει κανένα στοιχείο του PYD/YPG δυτικά του Ευφράτη».
Όσον αφορά τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ο Μπιλγκίτς είπε ότι αυτές είναι απαράδεκτες και ότι έχει γίνει σχετικό διάβημα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Πάντως, παρά τους λεονταρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων, είναι γεγονός ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του ΔΔΣ έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Εν αναμονή των εξελίξεων…

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top