GuidePedia

0


Ωμή, δυναμική και άμεση αμερικανική παρέμβαση εκδηλώθηκε πριν λίγες ώρες υπέρ των Κούρδων, οι οποίοι υφίσταντο τις τελευταίες δύο ημέρες σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις από την Συριακή Αεροπορία. Το απόγευμα της 19ης Αυγούστου αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor ξεκίνησαν περιπολίες πάνω από την περιοχή της Χασάκα με σκοπό να αποτρέψουν νέες αεροπορικές επιθέσεις του καθεστώτος κατά των Κούρδων. Σε μια περίπτωση αναχαίτισαν ζεύγος Su-24 το οποίο προσέγγιζε για να προσβάλλει στόχους εδάφους.

Γιάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής


Ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν σε τέτοια κίνηση κατά της Συριακής Αεροπορίας. Με πρόσχημα την πιθανότητα πρόκλησης απωλειών λόγω εγγύτητας των περιοχών βομβαρδισμών με τους καταυλισμούς όπου βρίσκονται άνδρες των Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF), οι οποίοι συνεργάζονται με τους Κούρδους κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι Αμερικανοί αντέδρασαν.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου προειδοποίησε νωρίς το απόγευμα ότι τα συριακά αεροσκάφη κινδυνεύουν να καταρριφθούν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «…Τους συμβουλεύουμε να μην παρεμβαίνουν».

Επεσήμανε με έμφαση δε, ότι όλοι γνωρίζουν πως στην περιοχή βρίσκονται άνδρες της συμμαχίας κατά του Daesh και εξέφρασε την έκπληξή του για την για πρώτη φορά επιχειρησιακή χρήση μαχητικών κατά των Κούρδων. Κατέστησε επίσης σαφές, ότι ενημερώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις ώστε να παρέμβουν και να αποτραπεί οποιαδήποτε μορφής ενδεχόμενη προσβολή δυνάμεων της συμμαχίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι Αμερικανοί θα υπερασπιστούν τις δυνάμεις τους.

Σε μια μείζονα εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Συριακού Υπουργείου Άμυνας προειδοποίησε πριν λίγες ώρες ότι: «Ο Συριακός Στρατός θα απαντήσει όπως απαιτείται στις προβοκατόρικες πράξεις του ΡΚΚ στην Χασάκα», υιοθετώντας την τουρκική θέση ότι οι Κούρδοι του YPG/PYD αποτελούν αδελφή ομάδα του ΡΚΚ!

Στο μεταξύ οι συριακές δυνάμεις απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, ο οποίος πλέον βρίσκεται κατά 70% υπό κουρδικό έλεγχο. Ήδη, σφοδρές οδομαχίες μαίνονται εντός της πόλης στην οποία διαβιεί πολυπληθές αραβικό στοιχείο. Όμως χωρίς την αεροπορική κάλυψη και με δεδομένη την αμερικανική αποφασιστικότητα, ο χερσαίος αγώνας κερδίζεται από τις δυνάμεις του YPG/PYD, οι οποίες έχουν εκπαιδευτεί από άνδρες των αμερικανικών SOF.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Καμισλί, σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από την Χασάκα στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του Άσαντ και του YPG επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση, χωρίς όμως αυτό να καταστεί δυνατόν και οι Σύριοι διέκοψαν τις συνομιλίες, λόγω της ανυποχώρητης κουρδικής στάσης για θέματα κυριαρχίας στην Χασάκα.

Η ήττα των συριακών δυνάμεων και η αμερικανική παρέμβαση δημιουργούν νέο κλίμα αστάθειας στην περιοχή. Είναι πολύ πιθανό οι κουρδικές δυνάμεις μετά από την εξάλειψη του θύλακα της Χασάκα να στραφούν προς βορρά με σκοπό να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους και τον δεύτερο – μεγαλύτερης έκτασης – θύλακα στο Καμισλί, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, κοντά στην τουρκική πόλη Νουσαϊαμπίν (σ.σ. Η αρχαία Νίσιβη).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πόλη Καμισλί βρίσκεται ρωσικό κλιμάκιο πληροφοριών δυνάμεως 80 περίπου ανδρών και φιλοξενεί αεροδρόμιο με παρακείμενη βάση. Κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι το καθεστώς Ασσαντ μετέφερε τις τελευταίες 48 ώρες αεροπορικώς δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση του θύλακα.

Η ξαφνική στρατιωτική εμπλοκή των συριακών δυνάμεων και των συμμάχων τους κατά των Κούρδων προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι γνωστή η πίεση που ασκείται από τους αντικαθεστωτικούς κατά του Χαλεπίου αλλά και η συνεχής στρατιωτική αντιπαράθεση με το Χαλιφάτο.

Όπως αναφέρθηκε η προοπτική μιας κοινής στάσης Δαμασκού, Τεχεράνης και Άγκυρας με στόχο τους Κούρδους στην Βόρεια Συρία, προκαλεί ανησυχίες για μεγαλύτερη αστάθεια και επιδείνωση του πολέμου.


Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τεχεράνη δηλώνοντας ότι συζητήθηκε η κατάσταση: «…σε Συρία, Υεμένη, Ιράκ και οι κοινές απειλές που αντιμετωπίζουμε».

Σημειώνεται, ότι η επίθεση κατά των Κούρδων στη Χασάκα πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο όπου γνωστοποιήθηκε ότι το Ιράν παραχώρησε στην Ρωσική Αεροπορία αεροπορική βάση από την οποίαν απογειώθηκαν αεροσκάφη Tu-22M3 τα οποία στη συνέχεια έπληξαν στόχους εντός της Συρίας.

Η κυβέρνηση Άσαντ συνεργάζεται στενότατα με την Ρωσία και το Ιράν, από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή της. Συνεπώς, θεωρείται ελάχιστα δυνατό να έχει πραγματοποιήσει τις επιδρομές κατά των Κούρδων χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει ή εξασφαλίσει τουλάχιστον την έγκρισή τους.

Μένει να δούμε εάν και πότε οι Κούρδοι θα επεκτείνουν τις επιχειρήσεις κατά του βόρειου θύλακα στο Καμισλί. Σε μια τέτοια -σαφέστατα μη επιθυμητή- εξέλιξη, θα τεθούν στο στόχαστρο και οι Ρώσοι εκτός των Συρίων, γεγονός που θα συνιστά σοβαρή τάση για ευρύτερη αντιπαράθεση και θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top