GuidePedia

0

Η επίσημη αποδοχή της Τουρκίας ότι ο νυν πρόεδρος της Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, θα παίξει κάποιο μεταβατικό ρόλο στην μεταπολεμική Συρία και από την άλλη η ομολογία της Αμερικής ότι δεν επιδιώκει πλέον την ανατροπή του Σύριου προέδρου, είναι τα πρώτα σοβαρά προμηνύματα ότι πλησιάζει το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Εκτός όμως από αυτές τις δυο εξελίξεις, συμβαίνουν και κάποια άλλα εντυπωσιακά γεγονότα που συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτά είναι η επέμβαση της Κίνας και κυρίως της Ινδίας στο συριακό, σαφώς υπέρ του Σύριου προέδρου και εναντίον του ISIS. Η Συρία έπαψε πλέον να είναι απομονωμένη και η πλάστιγγα του παιχνιδιού άρχισε να κλείνει οριστικά υπέρ της Δαμάσκου και του προέδρου της.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρέμβαση της Ινδίας, η οποία διαβλέποντας ότι έρχεται η μεταπολεμική εποχή της Συρίας κάνει κινήσεις για να έχει κεντρικό ρόλο στις μεταπολεμικές εξελίξεις, όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης παράδοξο.

Το Σαββάτο 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε την Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Jawed Akbar, και είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Σύριο πρόεδρο ενώ εκδήλωσε την φανερή στήριξη της Ινδίας, μια για πολλούς ανερχόμενη υπερδύναμη, στο συριακό καθεστώς. Εκείνο όμως που εντυπωσίασε σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνάντηση, ήταν ότι ο πρόεδρος Άσαντ κάλεσε τους Ινδούς να μετάσχουν ενεργά στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση των συριακών πόλεων που έχουν καταστραφεί από τον εμφύλιο.

Παράλληλα και η Κίνα, η οποία εξ’ αντικειμένου είναι σφοδρά εχθρική κατά των Ισλαμιστών εξ’ αιτίας του δικού της προβλήματος με τους Ουιγούρους, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στο πλευρό του προέδρου Άσαντ με κύριο αντικείμενο και αυτή την συμμέτοχη της στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Συρίας. Σημαντικό είναι πως η κινεζική παρουσία είναι και στο στρατιωτικό πεδίο.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο συριακός εμφύλιος πλησιάζει στο τέλος του και εδώ παίζονται πολλά παιχνίδια. Ο μεγάλος νικητής είναι αδιαμφισβήτητα ο πρόεδρος Άσαντ, για τον όποιο είχαν προεξοφλήσει το τέλος του σε στυλ Καντάφι από την αρχή του εμφύλιου οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι τελείως απούσες από τις εξελίξεις, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και τα αραβικά βασίλεια που είναι τα μόνα που επιμένουν εναντίον του Σύριου προέδρου.

Η Ρωσία εξακολουθεί και αυτή να είναι ο μεγάλος παίκτης για την μεταπολεμική Συρία και δεν θα είναι έκπληξη η συνεργασία ρωσικών με κινέζικες και ινδικές εταιρείες για την συριακή ανοικοδόμηση.

Το μόνο μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι το κουρδικό που τώρα προβάλλεται σαν εμπόδιο για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας την οποία όλοι τώρα για διαφορετικούς λόγους επιθυμούν. Αλλά αυτό το πρόβλημα είναι πιο πολύ πρόβλημα για την Τουρκία, που εξακολουθεί παρά την εισβολή της στο συριακό έδαφος το κουρδικό να είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της και θα συνεχίσει να είναι.

Πάντως ο τελικός νικητής είναι αυτός που είχαν βάλλει στο στόχαστρο τους όλοι αυτοί οι Δυτικοί, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και φυσικά ο πρώην «αδελφός» του, όπως αυτοονομάζονταν, ο υποκριτής Ερντογάν της Τουρκιάς.

Είναι ο νυν πρόεδρος της Συρίας, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ!Νίκος Χειλαδάκης
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top