GuidePedia

0


Γιατί ο Ομπάμα θα δει τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου G20 στην Κίνα; Η είδηση έχει προκαλέσει ερωτήματα και θα λέγαμε κι ένα …δέος για τον Ερντογάν που από τις 15 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι είναι μετρ στο παιχνίδι της πολιτικής επιβίωσης.

Ωστόσο όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal το κλίμα στην συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν δεν θα είναι τόσο θετικό.Κι αυτό γιατί όπως γράφει σε άρθρο της ,η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.Τουλάχιστον δεν συμφωνεί όσο έδειξαν οι δημόσιες δηλώσεις τους.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος είχε προετοιμάσει σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ,στο οποίο θα συμμετείχαν και οι Τούρκοι.Η Άγκυρα όμως προτίμησε χωρίς καμία προειδοποίηση να επέμβει στρατιωτικά και αυτό έχει προσθέσει ένα ακόμη σημείο τριβής στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον λέει το ρεπορτάζ της WSJ προειδοποίησαν τους Τούρκους χθες ότι η αμερικανική στρατιωτική αεροπορική υποστήριξη προς τις τουρκικές δυνάμεις δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη για περαιτέρω διείσδυσή τους.Την ίδια στιγμή ήρθε και προειδοποίηση από τον υπουργό Άμυνας Αστον Κάρτερ να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα κατά των Κούρδων.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει το ρεπορτάζ της WSJ Ουάσινγκτον και Άγκυρα ήταν σε διαπραγματεύσεις για το πως αμερικανικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα έκαναν από κοινού επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανοί είχαν ένα σχέδιο για ανάπτυξη 40 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση της Τζαραμπλούς. Είχαν επιφυλάξεις.Ο Ερντογάν χωρίς καμία προειδοποίηση έδωσε την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

Στην συνάντηση που θα έχουν στις 4 Σεπτεμβρίου ο Ομπάμα πιθανόν θα μεταφέρει αυτή τη δυσαρέσκεια στον Ερντογάν.Ο οποίος φαίνεται ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό το “κενό εξουσίας” που εκ των πραγμάτων υπάρχει στις ΗΠΑ μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top