GuidePedia

0


Σάββας Καλεντερίδης

Μετά την τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων στην περιοχή της Τζαραμπλούς και νότια αυτής και αφού ο αριθμός των τουρκικών αρμάτων που εισέβαλαν στο συριακό έδαφος μέρα με τη μέρα αυξάνεται ενώ έρχονται και άρματα Λέοπαρντ-2 από σχηματισμό της Κωνσταντινούπολης στα σύνορα με τη Συρία και Τούρκοι αναλυτές που εκφράζουν τις απόψεις του κύκλου του Ερντογάν μιλούν για επικείμενη σαρωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αρχίζει να ξεχωρίζει αλλά και να αλλάζει το πολιτικοδιπλωματικό τοπίο γύρω από την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ενώ μέχρι τώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απλώς εξέφραζε την ανησυχία του για την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας, σήμερα Ρώσοι αναλυτές, σε άρθρο στην εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενοι στρατιωτικές πηγές μεταφέρουν τη δυσφορία της Μόσχας για την απόφαση της Τουρκίας να ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρίας, με την επιχείρηση εναντίον της Τζαραμπλούς, η οποία υποστηρίχτηκε από αμερικανικά μαχητικά. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για την επιχείρηση, αλλά δεν περίμεναν τέτοιας κλίμακας συμμετοχή του τουρκικού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» απειλεί να υπονομεύσει την αναθέρμανση των ρωσοτουρικών σχέσεων αλλά και την υλοποίηση όλων εκείνων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.



(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Το πρώτο δείγμα αυτής της νέας κατάστασης είναι η ανακοίνωση από πλευράς της ρωσικής προεδρίας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ρωσίας που θα γίνει στην Αττάλεια, ενώ μέχρι χθες όλοι περίμεναν ότι θα δώσει το παρών, για λόγους καθαρά συμβολικούς.

Η ίδια αλλαγή φαίνεται ότι υπάρχει και στις ΗΠΑ, ειδικά στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτοφυλακών στη Συρία και των συροκουρδικών δυνάμεων νότια της Τζαραμπλούς είναι «απαράδεκτες», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν πλέον δυνάμεις του ISIS.

Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα σε Ιράκ-Συρία, Μπρετ ΜακΓκάρκ, ο οποίος έγραψε:«Παρακολουθούμε τις αεροπορικές επιδρομές και τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του PYD/YPG. Οι συγκρούσεις αυτές, σε περιοχές που δεν υπάρχει ο ISIS, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές και προκαλούν βαθιά ανησυχία».



(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ήδη, μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών επισήμων, είχαμε την πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στο PYD, για να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ήδη δε οι βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού τη Δευτέρα ήταν μειωμένοι, ενώ δεν σημειώθηκε καμία αεροπορική επιδρομή μέχρι τις απογευματινές ώρες.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top