GuidePedia

0

Νέες φήμες κυκλοφορούν σχετικά με το τουρκικό πραξικόπημα εμπλέκοντας την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τους πραξικοπηματίες λόγω της εκ νέου σύσφιξης των σχέσεων της Άγκυρας με Μόσχα και Τεχεράνη.

Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το ιρανικό πρακτορείο Fars ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες πως τα Εμιράτα διαδραμάτισαν ρόλο στο πραξικόπημα, ενώ η Σαουδική Αραβία γνώριζε για το πραξικόπημα πριν αυτό εκδηλωθεί.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως ο πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ Αλ Ναχίν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν γνώριζαν για το πραξικόπημα», αναφέρει ο ανώνυμος Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός «Mujtahid» στο Twitter.

Ο Mujtahid σύμφωνα με ορισμένους είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ ή έχει στενές διασυνδέσεις με αυτή. Ο ίδιος υποστηρίζει πως και η τουρκική ΜΙΤ γνώριζε για την συνεργασία των πριγκίπων ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας, αλλά το Ριάντ έπεισε την Άγκυρα να μη δώσει βάση στις πληροφορίες.

Στο μεταξύ, στις 27 Ιουλίου, το πρακτορείο ειδήσεων Al-Masdar, μετέδωσε πως ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ είχε στη διάθεσή του έγγραφες αποδείξεις της υποστήριξης που παρείχαν στους πραξικοπηματίες ΗΕΑ και Σαουδική Αραβία.

Επικαλούμενο άλλες πηγές το Al-Masdar αναφέρει ότι το έγγραφο αποδεικνύει πως οι δύο πρίγκιπες γνώριζαν το πραξικόπημα από τον περασμένο Μάιο όταν διεξαγόταν η άσκηση Anatolian Eagle, χωρίς να ενημερώσουν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το έγγραφο το πραξικόπημα επρόκειτο να εκδηλωθεί τον Αύγουστο, αλλά τελικά εκτελέστηκε νωρίτερα. «Σαουδική Αραβία και Τουρκία διαφωνούν σε πολλά, μεταξύ των οποίων στο Κουρδικό και στο ζήτημα της Μοσούλης. Επιπλέον, η πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας ανησύχησε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία», αναφέρει το πρακτορείο.

Στις 28 Ιουλίου το Κατάρ διέψευσε τα ανωτέρω. Ωστόσο το αμερικανικό Veterans Today [σ.σ. DP: αμφιβόλου αξιοπιστίας μέσο ενίοτε] έγραψε: «Όταν μια σαουδαραβική εφημερίδα που ανήκει στον γιο του βασιλιά επιτίθεται στον Ερντογάν, είναι σημάδι ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Και η επιδείνωση αυτή έχει να κάνει κυρίως με τη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ιράν. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή και όσον αφορά το αγώνα κατά του ΙΚ και τον πόλεμο σε Ιράκ και Συρία».

Παράλληλα, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στη ΜΙΤ ο αναλυτής Ντέιβιντ Χιρστ ανέφερε πως η κυβέρνηση των Εμιράτων συνεργάστηκε με επίδοξους πραξικοπηματίες στην Τουρκία πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος μέσω του εξόριστου ηγέτη της Φατάχ, Μοχάμεντ Νταχλάν.

Ο Χιρστ ανέφερε ο Νταχλάν έχει στενούς δεσμούς με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον υποτιθέμενο εγκέφαλο του πραξικοπήματος. «Ο Νταχλάν πιστεύεται πως έστειλε χρήματα στους πραξικοπηματίες στην Τουρκία μερικές εβδομάδες πριν το πραξικόπημα και είχε επικοινωνία με τον Γκιουλέν, μέσω Παλαιστίνιου επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ, γνωστού στις τουρκικές υπηρεσίες», αναφέρει.

Ο Χιρστ αναφέρει επίσης πως όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, όμιλος ΜΜΕ με έδρα το Ντουμπάι έσπευσε να μεταδώσει πως η απόπειρα είχε επιτύχει. Η δε κυβέρνηση των ΗΑΕ καταδίκασε το πραξικόπημα 16 ώρες μετά. «Η κυβέρνηση των ΗΑΕ βλέπει τώρα τον Ερντογάν να έχει απόλυτη ισχύ. Δεν τον συμπαθεί και πιστεύει πως ο Ερντογάν θα θελήσει να πάρει εκδίκηση μόλις εκκαθαρίσει την κατάσταση στην Τουρκία», αναφέρει ο Χιρστ.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top