GuidePedia

0


Ωραίο άρθρο του κρατικού Γερμανικού Deutsche Welle για τις μάχες που γίνονται στο Χαλέπι της Συρίας. Το Χαλέπι (Aleppo) είναι η πύλη για τον στρατηγικής σημασίας διάδρομο της Azaz, και γι’αυτό και το Χαλέπι έχει χαρακτηριστεί ως το Στάλινγκραντ της Συρίας, με την έννοια ότι αν το πάρει ο Άσαντ η Τουρκία δεν θα μπορεί να εφοδιάζει τους αντάρτες.





Ο διάδρομος της Azaz είναι η γραμμή οξυγόνου για τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ, μέσα στους οποίους βρίσκονται και αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.


Όταν λέω αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ δεν εννοώ τον ISIS, γιατί έχω ξαναπεί ότι ο ISIS έχει μία σχετική συνεννόηση με τον Άσαντ. Μιλάω για την Al-Qaeda και για τον Free Syrian Army (FSA) που είναι οι βασικοί εχθροί του Άσαντ.


Επίσης, πάνω από το Χαλέπι βρίσκεται ο περιβόητος διάδρομος ανάμεσα στο Kobane και την περιοχή Arfin, ή Erfin, που είναι ο διάδρομος που προσπαθούν να σφραγίσουν οι Κούρδοι της Συρίας στα νότια σύνορα της Τουρκίας, κάτι που αν συμβεί θα αποκόψει την Τουρκία από την Σουνιτική Συρία.


Kobane-Afrin



 Κούρδοι







Το άρθρο της Deutsche Welle γράφει ότι η Ρωσία βοηθάει με μισή καρδιά τον Άσαντ στο Χαλέπι. Προφανώς γι’αυτό ευθύνεται η πρόσφατη συνεννόηση Τουρκίας-Ρωσίας για τον Turk Stream.


Μέχρι οι Τούρκοι να ρίξουν το ρωσικό αεροσκάφος οι Ρώσοι τους είχαν αφήσει κάπως χαλαρούς στο Χαλέπι. Όταν οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος στο τέλος του 2015, οι Ρώσοι έκαναν σφοδρή επίθεση στους συμμάχους των Τούρκων στο Χαλέπι, ώστε να μην επιτρέπουν στην Τουρκία να πατάει στην Σουνιτική Συρία.


Ταυτόχρονα οι Ρώσοι άρχισαν να δίνουν πολύ περισσότερα όπλα στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, και να τους ενθαρρύνουν να κλείσουν τον διάδρομο ανάμεσα στις περιοχές Kobani και Erfin.


Ενώ προφανώς δεν συμφέρει τους Αμερικανούς να σφραγίσουν οι Κούρδοι τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αλλά τους Ρώσους.


Αυτό που ισχύει είναι ότι οι επιθέσεις του ISIS στους Κούρδους της Συρίας, που προφανώς είχαν την ανοχή του Άσαντ και των Ρώσων, ανάγκαζαν τους Αμερικανούς να δίνουν περισσότερα όπλα στους Κούρδους της Συρίας για να αμυνθούν, κάτι που έσπρωχνε την Τουρκία από το στρατόπεδο των ΗΠΑ στο στρατόπεδο της Ρωσίας. Μιλάω για την περίοδο πριν οι Τούρκοι ρίξουν το ρωσικό αεροσκάφος, γιατί μετά άρχισαν και οι Ρώσοι να φορτώνουν με όπλα τους Κούρδους της Συρίας.


Αν τώρα τα βρούνε οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, τότε προφανώς οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν περισσότερο τους Κούρδους, γιατί δεν θα τους ενδιαφέρει πως θα το μετρήσουν αυτό οι Τούρκοι.


Αν τα βρούνε οι Ρώσοι με τους Τούρκους οι Ρώσοι θα πρέπει σίγουρα να δώσουν στους Τούρκους την Σουνιτική Συρία, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Άσαντ, οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ θα έχουν την ίδια διάθεση που θα έχει η Ρωσία να συνεργαστούν με τους Τούρκους. Ειδικά ο Άσαντ, δεν ξέρουμε αν θα είναι διατεθειμένος να πάει σε κάποια βίλα της Ρωσίας για διακοπές. Θα πρέπει να τα δούμε στην πράξη όλα αυτά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top