GuidePedia

0

Κατερίνα Πρίφτη
Ασκήσεις ισορροπίας σε διπλωματικό επίπεδο θα πρέπει να κάνει τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση καθώς χθες, Τετάρτη οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Τουρκίας εξέδωσαν και επισήμως το αίτημα έκδοσης από την Ελλάδα των οκτώ στρατιωτών που την ημέρα του επιχειρούμενου πραξικοπήματος προσγειώθηκαν με στρατιωτικών ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

 Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να αγνοούνται οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι της πρεσβείας την Αθήνα, που σύμφωνα και μ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών διέφυγαν στην Ιταλία ενώ προειδοποίησε πως η διορία προς τους διπλωμάτες που έχουν ανακληθεί να επιστρέψουν στην Τουρκία, έληξε.

Το επίσημο αίτημα για τους οκτώ στρατιώτες αναμένεται να παραληφθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών εντός τριών ημερών- αφού πρώτα εστάλη από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης- ενώ στις 19 Αυγούστου εξετάζεται το αίτημα των οκτώ για την χορήγηση ασύλου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 29 Αυγούστου αναμένεται και η άφιξη στην Αθήνα του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
  
Τι αναφέρει το έγγραφο και η κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν
Το σχετικό οκτασέλιδο έγγραφο αποδίδει βαρύτατες κατηγορίες στους οκτώ άνδρες, μεταξύ των οποίων: βίαιη παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκλήματα σε βάρος της Εθνοσυνέλευσης και της Κυβέρνησης, κλοπή κα.
Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί και το λάθος των κυβερνητικών διαρροών. Εξηγεί ο καθηγητής Δ. Χριστόπουλος
Υπάρχει όμως και μια περιγραφή των γεγονότων, βάσει του κατηγορητηρίου, για τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου. «Οι ύποπτοι επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S 70 Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαλαμαντίρα και προσγειώθηκε σε μια περιοχή κοντά στο Ρίβα της περιοχής Μπεϊκόζ [στην Κωνσταντινούπολη]. Οι ύποπτοι, αφού έκαναν κάποια τηλεφωνήματα για λίγη ώρα, αναχώρησαν και πάλι στις 16 Ιουλίου και προσγείωσαν το ελικόπτερο στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από τις περιοχές Σαριγιέρ, Τσατάλτζα και Τεκιρντάγκ» ενώ αναφέρεται, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News πως είχαν κλέψει το ελικόπτερο και ήταν οπλισμένοι.

Επίσης κατόπιν πληροφοριών που προέρχονται από το προσωπικό διοίκησης που εξέτασαν το ελικόπτερο «...Διαπιστώθηκε πως συσκευή που αποτελεί μέρος αναμεταδότη (του ελικοπτέρου) και μεταδίδει MOD C πληροφορίες για το υψόμετρο είχαν αφαιρεθεί και όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πληροφοριών πτήσης του ελικοπτέρου είχαν διαγραφεί μετά την προσγείωση στο Δεδέαγατς [Αλεξανδρούπολη]».

erdogan military july 2016

Στην Ιταλία οι τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην πρεσβεία της Αθήνας
Στο έγγραφο τέλος αναφέρεται πως για τα αδικήματα που τους αποδίδονται επισύρουν ποινές από πέντε έτη φυλάκισης έως και ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, ο Ερντογάν αλλά και μέλη της κυβέρνησης όσο και του ΑΚΡ έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής προκειμένου να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για τους πραξικοπηματίες. Σημειώνεται πως οι οκτώ στρατιώτες έχουν ήδη καταδικασθεί στην Ελλάδα σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα ενώ κρατούνται μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Στο μεταξύ, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτός από την «υπόθεση των 8» ψηλά στην ειδησεογραφία είναι και η «εξαφάνιση» των δύο Τούρκων στρατιωτικών ακολούθων στην πρεσβεία στην Αθήνα, τον İlhan Yaşıtlı και Halis Tunç. Οι δύο άνδρες όσο και τα μέλη της οικογένειας τους δεν έχουν δώσει σημεία ζωής εδώ και τέσσερις ημέρες ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε- κατόπιν τουρκικού αιτήματος- τις διαπιστεύσεις τους στις 7 Αυγούστου.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ακόμη και πριν τις 7 Αυγούστου οι κινήσεις τους δεν ήταν γνωστές καθώς δεν παρουσιάστηκαν ούτε σε τελετή παράδοσης υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στην ναυτική βάση της Σαλαμίνας.

216 οι φυγάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
Τώρα, έχει ξεκινήσει μια έντονη φημολογία πως οι δύο άνδρες και οι οικογένειες τους έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα ενώ υπήρξαν διαρροές πως πιθανότατα πρώτη χώρα άφιξης ήταν η Ιταλία κάτι που επιβεβαιώνει πλέον και ο κ.Τσαβούσογλου.

turkish soldiers imprisoned coup

H Τουρκία πάντως φαίνεται πως δεν είναι αποφασισμένη να τους «ξεχάσει». Ούτε τους οκτώ που βρίσκονται στην Ελλάδα, ούτε τους δύο στρατιωτικούς ακολούθους που «αγνοούνται». Ο συνολικός αριθμός των «φυγάδων» των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τους χαρακτηρίζει η Τουρκία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 216 άτομα, διαφόρων βαθμίδων και μεταξύ αυτών είναι και εννέα στρατηγοί.
Για τον δε αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς κάθε ένας εξ αυτών όπως και οι συνεργοί τους, δεν αποκλείεται να «επιχειρήσουν ακόμη και δολοφονίες» πολιτικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε μιλώντας στο Habertürk, η κυβέρνηση «θα πρέπει πλέον να επαγρυπνεί».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως προθεσμία που είχε δοθεί στους τούρκους διπλωμάτες για να επιστρέψουν στην Άγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εξέπνευσε την Πέμπτη και πως θα αναληφθούν νομικές ενέργειες σε βάρος όσων δεν επέστρεψαν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει μια απάντηση από τους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά μ' έναν τούρκο αξιωματικό αποσπασμένο στο ΝΑΤΟ ο οποίος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ αφού ανακλήθηκε από την κυβέρνηση.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top