GuidePedia

0

Του Λ.Λιγουριώτη
Η τουρκική κυβέρνηση κλείνει την - έτσι κι αλλιώς μισό-κατεστραμμένη- αεροπορική βάση Ακιντζί στην Αγκυρα, η οποία υπήρξε το στρατηγείο των πραξικοπηματιών και από αυτή απογειώθηκαν τα πρώτα F-16 που χρησιμοποιησαν στην επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας με βομβαρδισμούς και εκφοβιστικές περιπολίες.
 
Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την επαρχία Καζάν της Άγκυρας επιχειρώντας να προσδώσει και έναν συμβολικό χαρακτήρα  και να ''θεσμοθετήσει'' την νίκη επί των στρατιωτικών που στασίασαν στις 15 Ιουλίου 2016.
 
“H βάση του Ακιντζί όπου βρήκαν εστία οι προδότες θα κλείσει. Θα μετατραπεί σε χώρο που θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των πεσόντων”, δήλωσε ο κ Γιλντιρίμ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Turkiye που έχει σήμερα την είδηση με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε : Κλείνει η βάση του Ακιντζί».
 
Με δυο μοίρες F-16
 
Η αεροπορική βάση του Ακιντζί, βορειοδυτικά της τουρκικής πρωτεύουσας ήταν όχι μόνο το ''στρατηγείο''  από όπου οι πραξικοπηματίες διηύθυναν τις επιχειρήσεις τους, αλλά  ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα επιχειρήσεων των στασιαστών. Εκεί είναι η έδρα της 4η Πτέρυγας Μάχης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που διαθέτει δυο μοίρες F-16. Για αυτό και μία από τις κινήσεις που έκαναν μέσα στην νύχτα οι προσκείμενες στο Ερντογαν δυνάμεις ήταν να βομβαρδίσουν  και να καταστρέψουν τον διάδρομο απογείωσης της βάσης.
 
Η 4η Πτέρυγα Μάχης θεωρείται από τις πλέον αξιόμαχες γιατί αεροσκάφη της συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς εναντίον κουρδικών στόχων, τα χρόνια που διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κούρδων και του τουρκικού κράτους.
 
Στην αεροπορική βάση του Ακιντζί, οι πραξικοπηματίες έχει αναφερθεί ότι έφεραν και δυο αεροσκάφη τάνκερ, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των έξι F-16 που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκφοβισμού και βομβαρδισμών στόχων –κυρίως στην Άγκυρα και εν μέρει στην Κωνσταντινούπολη.Η κοινή γνώμη αντιλήφθηκε την έναρξη του με τη απογείωση F- 16 από την βάση Ακιντζί στις 22,15 και τις χαμηλές πτήσεις τους πάνω από την Άγκυρα.
 
Μέσα σε μερικά λεπτά έγιναν δύο εξορμήσεις και στο παρασκήνιο της Άγκυρας άρχισε να κυκλοφορεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τελικά μέσα σε μισή ώρα ξεκαθάρισε ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν ήταν υπό τη διαταγή και τον συντονισμό των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Όσο περνούσαν οι ώρες γινόταν αντιληπτό ότι στην Άγκυρα και τη Κωνσταντινούπολη υπήρχε μια έκτακτη κατάσταση.
 
Πως βομβαρδίστηκε από  F-4E 2020
 
Μετά από τις δυο πρώτες ώρες από την εκδήλωσή του, το πραξικόπημα είχε πλέον διαφανεί ότι θα αποτύχει, δυο εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά F-4E 2020, της 111 Μοίρας της Τουρκικής ΠΑ, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Εσκίσεχιρ και με ειδικές βόμβες βομβάρδισαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου του Ακιντζί, αφενός για να μην απογειωθούν και άλλα F-16 των στασιαστών και αφετέρου, να μην μπορούν να προσγειωθούν τα  εν πτήσει F-16, για ανεφοδιασμό όχι καυσίμων αλλά πυρομαχικών.  Εκτιμάται ότι είναι μια από τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην αποτυχία του εγχειρήματος των πραξικοπηματιών.
 
Πέραν του επιτελικού και επιχειρησιακού σκέλους της οι στασιαστές χρησιμοποίησαν την βάση και ως κέντρο κράτησης των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που συνέλαβαν.Τις δραματικές ώρες που πέρασε ως αιχμάλωτος των πραξικοπηματιών στην βάση αυτή περιέγραψε ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλούσι Ακάρ .Η απόπειρα πραξικοπήματος ξεκίνησε με την απαγωγή του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στις 22.10 από μια ομάδα στρατιωτικών.
 
Εκεί κράτησαν τον Α/ΓΕΕΘΑ και άλλους στρατηγούς
 
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οι πραξικοπηματίες έστρεψαν το όπλο επάνω του και του έσφιξαν το λαιμό με τη ζώνη. Από αυτό προέρχονται και οι μώλωπες στο λαιμό του. Του ζήτησαν να υπογράψει την Διακήρυξη του πραξικοπήματος και «πως αν το έκανε αυτό δεν θα διακινδύνευε η ζωή του». Μαζί με τους Αρχηγούς των Κλάδων τους οδήγησαν στη Αεροπορική Βάση του Ακιντζί με ελικόπτερα,  όπου στη συνέχεια τους διαχώρισαν. Οπως μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, δεν τους έδωσαν ούτε νερό ούτε φαγητό, ενώ ακόμα και στο θέμα της χρήσης τουαλέτας αντιμετώπισαν δυσκολίες.Εκεί παρέμεινε ο Ακαρ με τη συνοδεία δύο στρατηγών.Παράλληλα πάνω από τη τουρκική Εθνοσυνέλευση άρχισαν να πετούν τα F-16 και ελικόπτερα ρίχνοντας βόμβες.
 
Διαφυγή από την βάση με πολιτικά
 
Με τις επιθέσεις που ξεκίνησαν χτυπήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Γραφείου Ειδικού Πολέμου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων. Κάποιοι αστυνομικοί που προσπάθησαν να πετάξουν με ελικόπτερα έγιναν στόχος των F-16 που χρησιμοποιούσαν οι πραξικοπηματίες.
Η αστυνομία  το πρωί  της επομένης κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή γύρω από τη βάση Ακιντζί την οποία οι πραξικοπηματίες χρησιμοποιούσαν συνεχώς ως το στρατηγείο τους. Υπήρξαν πληροφορίες ότι στρατιωτικοί διέφυγαν από τη βάση φορώντας πολιτικά ρούχα- εξ ου και το ότι υπήρξαν πληροφορίες ότι  η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει υπόπτους.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top