GuidePedia

0

Ο τρόμος εχει επιστρέψει στην Ευρώπη μετα το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία που άφησε δεκάδες νεκρούς, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης. Πρόκειται γα την τρίτη πολύνεκρη επιθεση στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ερώτημα για πολλούς ειναι γιατι η Γαλλία να δέχεται τόσες επιθέσεις; Γιατι να ειναι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών; Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν διάφορα δημοσίευματα και αναλύσεις ειδικών ειναι επειδη η Γαλλία ειναι συνδεδεμένη με τις κοινωνικές αξίες και τον Διαφωτισμό. Ωστόσο δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός οτι ο Πρόεδρος Ολάντ λίγες ώρες πριν την επίθεση και κατα την διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης δήλωσε οτι "πρεπει να χτυπήσουμε και να καταστρέψουμε αυτους που μας επιτέθηκαν εδω". Ο Ολάντ την ίδια ώρα ανακοίνωσε την ανάπτυξη γαλλικου αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε δημοσίευμα στο news.com.au ο Neil Fergus (Νίλ Φέργκους), διευθύνων σύμβουλος της Intelligent Risks (IR), ειδικός σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, και που συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές σε σχέση με την ασφάλεια στο Παρίσι δήλωσε ότι η Γαλλία ειναι ο πρωταρχικός στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος επειδή ειναι «ο φάρος της ελευθερίας, της ισότητας και εχει κοινωνικές αξίες». 

"Το Παρίσι και η Γαλλία βρίσκονται στην καρδιά της δυτικής φιλοσοφίας", δήλωσε.
 "Είναι αποτρόπαιο σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Ευρώπη είναι απεχθής σε αυτούς τους ανθρώπους. Η Γαλλία θεωρείται ως το επίκεντρο της Ευρώπης.”
Ο ειδικός για θέματα τρομοκρατίας δήλωσε οτι “η Γαλλία ειναι υπο επίθεση από γάλλους τρομοκράτες που μεγάλωσαν στη Γαλλία αλλα και άλλους που ταξίδεψαν στη χωρα για να προκαλέσουν τη μέγιστη καταστροφή στο έθνος”.

Ο κ. Fergus είπε οτι οι γαλλικές αρχές επί του παρόντος διερευνούν πάνω από 150 περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στη Γαλλία ξεκίνησαν απο τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν η GIA επιτέθηκε στο μετρό της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά ο Fergus. “Η σημερινή έξαρση επιθέσεων εχει προκληθεί από την ηγεσία (Al-Nusra Front) της Jabhat al-Nusra στην Ράκα της Συρίας.”

Όπως έχει γράψει το OnAlert, σημαντικο ρόλο για το Ισλαμικό Κράτος παίζουν οι "μοναχικοί λύκοι". Για να διεξάγει βίαιες επιθέσεις ανά τον κόσμο η οργανωση του Ισλαμικού Κράτους βασίζεται σε δυό ομάδες τρομοκρατών. Στην πρώτη ειναι τα μέλη της οργάνωσης που πολέμησαν στο Ιράκ και στη Συρία και τα οποία μπορούν να οργανώσουν και εξαπολύσουν επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως ο Μοχάμεντ Αμπρίνι και ο Νατζιμ Λαχραουι, οι δύο άνδρες που έπαιξαν βασικό ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016. Η δεύτερη ομάδα στην οποία στηρίζεται το ΙΚ ειναι πολύ ποιο δύσκολο να εντοπιστεί αν και συνήθως ειναι λιγότερο εμπείροι απο τους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτοι ειναι οι δυστυχισμένοι, δυσαρεστημένοι Μουσούλμάνοι που στερούνται πολιτικά δικαιώματα και που ζούν σε χώρες που θα ήθελε να στοχεύσει το ΙΚ.

“Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιεύει τα μηνύματα του μέσω YouTube στα γαλλικά και κηρύσσει επιθέσεις στη Γαλλία ταυτόχρονα ενθαρρύνοντας “τα αδέλφια τους” να ξεκινήσουν επιθέσεις", πρόσθεσε ο Fergus, τονίζοντας οτι “αυτο που κάνει μέσα από εκτεταμένες εκστρατείες στα social media είναι να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του ΙΚ οπουδήποτε και παντού να πραγματοποιούν ευκαιριακές τρομοκρατικές επιθέσεις."

Στις 13 Νοεμβρίου, το 2015, εννέα μαχητές διεξήγαγαν μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων στο Παρίσι, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλους άλλους. Μερικοί ανατινάχθηκαν κοντά στο στάδιο Stade de France, άλλοι άνοιξαν πυρ σε ταράτσες και καφέ στο κέντρο της πόλης και μια τρίτη ομάδα οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα και γιλέκα αυτοκτονίας σκότωσαν 90 ανθρώπους σε μια ροκ συναυλία στο Bataclan.

Η Γαλλία ενέτεινε την στρατιωτική εκστρατεία της μετα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο.
Σε απάντηση στη σφαγή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικαλέστηκε το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας το οποίο υποχρεώνει όλα τα μέλη της ΕΕ να παρέχουν βοήθεια με όλα τα μέσα που εχουν στην διαθεση τους σε οποιοδήποτε μέλος που είναι θύμα ένοπλης επίθεσης. Ο Γάλλος Πρόεδρος αποκάλεσε το μακελειό μια "πράξη πολέμου" και κήρυξε την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επεκτάθηκε αργότερα έως τις 26 Ιουλίου, το 2016.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε σήμερα για τρεις ακόμη μήνες.
Στον απόηχο των επιθέσεων στις 13 Νοεμβρίου, 2015, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να εναθρρύνει τους Γάλλους πολίτες να επιτεθούν και απειλεί με περαιτέρω επιθέσεις στη Γαλλία αλλα και σε άλλες δυτικές χώρες.

Ο Fergus δήλωσε οτι υπάρχουν πληροφορίες οτι το Ισλαμικό Κράτος εχει στείλει δύο ομάδες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη. "Οι ακριβείς στόχοι δεν είναι γνωστοί", είπε. “Αυτο δε σημαίνει οτι η επίθεση στη Νίκαια είναι μέρος αυτής της επιχείρησης του ΙΚ. Μπορεί να είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. "

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Γαλλία θα αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία. "Πρέπει να καταστρέψουμε αυτους που μας επιτέθηκαν εδώ τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015," δήλωσε ο Ολάντ.
Μια ομάδα μάχης που περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αναπτυχθεί το φθινόπωρο, δήλωσε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με τον Fergus το Ισλαμικό Κράτος εχει αρχίσει να εξασθενεί καθώς συνεχίζει να χάνει έδαφος με σοβαρές στρατηγικές και στρατιωτικές ανατροπές όπως ειναι για παράδειγμα η Φαλούτζα στο Ιράκ. Το ΙΚ γνωρίζει οτι θα του επιτεθούν στη Μοσούλη και οτι θα χάσουν την μάχη. Το αποτέλεσμα όμως που πρόκειται να δουμε τους επόμενους 18 μήνες μετα την επικείμενη ήττα του ΙΚ στη Μοσουλή ειναι μια αύξηση επιθέσεων παγκοσμίως, δήλωσε ο Fergus.

Τι ΙΚ θέλει να σπάσει τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης με συνεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις αναφέρει το δημοσίευμα στο news.com.au. Το ΙΚ δεν εχει πλέον τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει χερσαίες δυνάμεις όπως νίκησε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ. Ωστόσο τώρα ειναι πολύ πιο επικίνδυνο καθώς οι οδηγίες απο την ηγεσία του ΙΚ ειναι να χτυπήσουν τους εχθρούς. Είχαν φιλοδοξίες να γίνουν χαλιφάτο με δική τους κυβέρνηση και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γαλλία δεν ειναι εύκολος στόχος αλλα ειναι ένας απο τους καλύτερους στόχους για το ΙΚ.

Ακολούθησε ενα κυμα τζιχαντιστικών επιθεσεων στη Γαλλία μετά το Charlie Hebdo. Σε απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, η Γαλλία ανησυχεί όλο και πιο πολύ όσο αφορά την "αχίλλειο πτέρνα" της στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στην εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Counter Extremism Project

Ωστόσο ο Fergus δήλωσε οτι η Γαλλία εχει τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας στον κόσμο. "Υπάρχουν πολύ σημαντικές και αποτελεσματικές λειτουργίες ασφαλείας που διεξάγονται σε συνεχή βάση σε όλες τις εισόδους, κυρίως στα διεθνή αεροδρόμια” τόνισε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top