GuidePedia

0

Το 2010 ξεκίνησε η κρίση μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας σχετική με το καθεστώς των νήσων Σενκάκου. Σε εκείνη την κρίση αναδείχθηκε το γεωπολιτικό βάρος των σπάνιων γαιών: η Κίνα διέκοψε εκβιαστικά την προμήθεια των σπάνιων γαιών προς την Ιαπωνία ως αντίβαρο στη διεκδίκηση κάποιων «άχρηστων» βραχονησίδων (νήσοι Σενκάκου) στη μέση του πουθενά (σας θυμίζει κάτι αυτό;).

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Στο παρελθόν ο αρθρογράφος είχε αναφερθεί στο θέμα των νήσων Senkaku και Spartly. Π.χ. είχε προειδοποιήσει σχετικά με τις σπάνιες γαίες εδώ:

Σήμερα γίνεται αντιληπτό το διακύβευμα της περιοχής της Σινικής θάλασσας. Επίσης, αρχίζει σιγά-σιγά να σχηματοποιείται αμυδρά ίσως μία σχετική ομοιότητα (;) της περίπτωσης της Σινικής θάλασσας με την περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου. Ομοιότητα η οποία ίσως επικεντρώνεται σε επτά (7) περίπου μεταβλητές. Στόχος του σημερινού άρθρου δεν είναι να παρουσιασθούν αυτές οι επτά (7) μεταβλητές. Αυτό αφορά τους ακαδημαϊκούς. Ας σημειωθούν ωστόσο τρία σημεία τα οποία αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του αρθρογράφου:

   1. Βάσει των προαναφερόμενων επτά (7) μεταβλητών η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο όπως συμπεριφέρεται η Κίνα στη Σινική θάλασσα. Π.χ. μία εκ των επτά μεταβλητών που καταδεικνύουν πως ίσως τα παίγνια Σινικής θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικώς παρόμοια, είναι το γεγονός πως η Κίνα στη Σινική θάλασσα προσπαθεί να μετατραπεί σε ηγεμόνα της περιοχής: αυτό καταλογίζουν στην Κίνα τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) πέριξ της Σινικής θάλασσας.


Δηλαδή, παρουσιάζεται μία αντίστοιχη συμπεριφορά με την Τουρκία η οποία προσπαθεί μέσω του δόγματος αναθεωρητισμού να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να καταστεί ο ηγεμόνας της Ανατολικής Μεσογείου. Στο σημείο αυτό, ας υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα κράτη της Ελλάδος και του Ισραήλ δεν υφίστανται
Ωστόσο, πέραν της τάσης ηγεμονισμού που καταδεικνύει η Τουρκία υπάρχουν άλλες έξι (6) μεταβλητές που καθιστούν ίσως τις δύο περιοχές γεωπολιτικά συγκρίσιμες…

   2. Από στρατηγικής άποψης, βάσει των επτά προαναφερόμενων μεταβλητών, εάν η συμπεριφορά της Κίνας στη Σινική θάλασσα θεωρείται καταδικαστέα από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), τότε αυτομάτως θα πρέπει να θεωρηθεί καταδικαστέα και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

   3. Εάν η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders) τότε και η στάση της Κίνας στη Σινική θάλασσα θα πρέπει να θεωρηθεί αποδεκτή.

Στόχος του σημερινού άρθρου είναι να επιστήσει την προσοχή προς όλους τους Έλληνες πολιτικούς: απαιτείται μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα. Π.χ. αληθεύει το γεγονός πως στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η Κίνα ζήτησε στήριξη από την Ελλάδα στο θέμα του δικαστηρίου της Χάγης όπου τελικώς η Κίνα καταδικάσθηκε; Αν ναι, τότε βάσει του προαναφερόμενου σημείου υπ’ αριθμόν Νο-3, αυτό σημαίνει ίσως πως η Κίνα ζήτησε από την Ελλάδα να στραφεί εναντίον των στρατηγικών Ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα γίνει αυτό αποδεκτό;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top