GuidePedia

0

Κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας πρώην μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής ο Γεβγκένι Τάρλο και μέχρι εδώ δεν μπορεί κανείς να αντιτείνει οτιδήποτε, αν είναι αγαθής προαίρεσης…

«Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ειρήνη και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην επίλυση της συριακής κρίσης», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος μιλώντας (τυχαία;) στο επίσημο όργανο της ρωσικής προπαγάνδας, το δίκτυο Sputnik.

Οι δηλώσεις Τάρλο έρχονται μια μόλις ημέρα μετά τις ανάλογες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επίσης ανέφερε πως η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού. Σύμφωνα με τον Τάρλο η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και της προσφυγικής κρίσης.

Για τον Ρώσο αξιωματούχο, η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιτύχει μια καλή λύση στην Συρία μόνο με την υποστήριξη της Τουρκίας. «Μπορούμε μόνο να τελειώσουμε τη συριακή κρίση με τρόπο που να προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε, εμφανιζόμενος να επιδεικνύει… υπερβάλλουσα ευαισθησία – για Ρώσο – για τα τουρκικά συμφέροντα.

«Η Ρωσία δεν έχει καμία εδαφική ή άλλη διεκδίκηση στην περιοχή. Δεν βομβαρδίσαμε το Ιράκ όπως έκαναν άλλοι. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Θέλουμε την συνεργασία και καλές σχέσεις με όλε τις χώρες της περιοχής», ανέφερε.


Η δε φράση του περί εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας φωτογράφιζε τους άτυχους Κούρδους, που όπως όλα δείχνουν πάλι έχυσαν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα χωρίς αντίκρισμα. Για μια ακόμη φορά, το όνειρο για μια ανεξάρτητη πατρίδα πάει – προς το παρόν – «περίπατο», με συναίνεση κατά τα φαινόμενα τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας.

Όσον αφορά τους εγχώριους υποστηρικτές της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Ρωσίας παρά τις αντιρρήσεις που θα είχε ο δυτικός κόσμος και η Ατλαντική Συμμαχία και το σύνηθες επιχείρημα «πώς να μας υποστηρίξει η Μόσχα όταν συμπεριφερόμαστε έτσι», δεν μπορεί κανείς παρά να θυμίσει ότι και η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ είναι.

Εάν δε η συζήτηση προχωρήσει και το αντεπιχείρημα είναι πως η Ρωσία εκτός του ότι «τιμωρεί» την Αθήνα για τη στάση της, με το «φλερτάρισμα» της Τουρκίας επιχειρεί να διχάσει το ΝΑΤΟ, η απάντηση είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει όταν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Δηλαδή η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα που συνάδουν με τον διχασμό του ΝΑΤΟ, που είναι ο μεγάλος αντίπαλος, ενώ το «πιόνι» στη «σκακιέρα» του ανταγωνισμού των ισχυρών που νομίζει πως ασκεί υψηλή πολιτική όταν διαφοροποιείται με τον συνήθη άκομψο και ελάχιστα διπλωματικό τρόπο από τη Συμμαχία στην οποία ανήκει, θα υποστεί συνέπειες.

Παντού στη διεθνή πολιτική υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας, μια έννοια με την οποία οι Έλληνες έχουν πάρει διαζύγιο, παρότι είναι καθοριστική από τις απλές προσωπικές σχέσεις μέχρι το σύνολο της φύσης…

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top