GuidePedia

0


Η αναβίωση του ρωσικού αγωγού τον καθιστά περιττό" λένε οι Τούρκοι
Ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας, μόλλις άρχισε.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Kαι πάνω που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ελπίζανε ότι θα κατασκευάσουν σύντομα τον αγωγό αερίου TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) που στην Ελλάδα θα γινόταν θα κατασκευάζονταν το τμήμα  Trans Adriatic Pipeline (TAP) λαμβάνουν διπλό ηχηρό ράπισμα καθώς όχι μόνο η Τουρκία αναβιώνει τον ρωσικό South Stream αλλά υπάρχουν πλέον σοβαρές σκέψεις ακύρωσης της κατασκευής των ΤΑΝΑΡ/ΤΑΡ (Ο ΤΑΡ δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ΤΑΝΑΡ)
Eίναι το κυρίως θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ Ρ.Τ.Ερντογαν και Β.Πούτιν στις 9 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες και μάλιστα τότε είχε παρευρεθεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο γαμπρός του Ρ.Τ.Ερντογάν, Beraat Albayrak, ο οποίος πέραν του ότι βοήθησε τον Τούρκο πρόεδρο να σωθεί θεωρείται και ένας εκ των επικρατέστερων μελλοντικών διαδόχων του.
Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Άγκυρα θα υπάρξουν αναθεωρήσεις ως προς σημαντικά σχέδια όπως Nabucco, Tanap, KRG, TEC αλλά και F-35 προκαλώντας σοκ στους Αμερικανούς, διότι πρόκειται για projects σχεδιασμένα από τον Φ.Γκιουλέν.
  
Το έχουμε ήδη αναφέρει  ούτε η παραλαβή των F-35 μπορεί να θεωρείται δεδομένη καθώς οι Αμερικανοί δεν συμπαθούν τον Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Ρ.Τ.Ερντογάν προφανώς και δεν θέλει να μπορεί να εκβιαστεί από τους Αμερικανούς.
Τα πράγματα είναι απλά: Η Τουρκία δεν κυνηγάει τον Γκιουλέν αλλά μέσω αυτού χτυπάει τον πραγματικό υπαίτιο (αυτόν θεωρεί) τις ΗΠΑ. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωράει σε πλήρη αποαμερικανοποίηση της Τουρκίας. Γνωρίζει πως γίνονται οι «πολύχρωμες» επαναστάσεις και αναζητά οποιονδήποτε δυνητικό πράκτορα προς εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων για να τον εξουδετερώσει.
  
Σημειώνεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες και με πολιτική απόφαση η Τουρκία ανακοίνωσε ότι, θα συνεχιστούν οι εργασίες για την αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα φέρνει τον ρωσικό «γαλάζιο χρυσό» στην τουρκική αγορά ενέργειας αλλά και για την κατασκευή της μονάδας πυρηνικής ενέργειας Akkuyu στην Τουρκία!
Στη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη, θα δοθεί η «τελική ώθηση» και για τα δύο σχέδια,δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπέκτσι, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επανέναρξη του αγωγού φυσικού αερίου, από τη Ρωσία στην Τουρκία. 
Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Aleksander Novak,ανακοίνωσε ότι αρχίζει εντατικές επαφές με την τουρκική ηγεσία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου.
Όμως ο Novak ανακοίνωσε και την ισχύ της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου κάτι που είχε υπογραφτεί πριν διαρραγούν οι ρωστουρκικές σχέσεις.
Το θέμα που τίθεται τώρα είναι τι προτίθεται να κάνουν οι ελληνικές κυβρνήσεις. Αναβιώνει και ο Greek Stream; Ως γνωστόν οι Ρώσοι θα φέρουν το άεριο μέχρι τον Έβρο και από εκεί θα είναι υποχρέωση των υπολοίπων να κατασεκυάσουν ο καθένας στο έδαφός τα δικά τους τμήματα για να παραλάβουν τον «γαλάζιο χρυσό».
Εάν αναβιώσει ο South Stream, είναι σαφές ότι θα «δύσει» ο ΤΑΝΑΡ. Τι θα κάνουμε τότε; Ήδη ο ΤΑΡ έχει ένα σημαντικό προβλημα. Το αζέρικο αέριο δεν φτάνει, φιλοδοξούσαν οι Αμερικανοί ότι θα έφερναν το καταριανό αέριο μέσω Συρίας. Κάτι που τελικώς μετά από εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών δεν θα γίνει.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει επιλεγεί η μαλαισιανή εταιρεία που θα τον κατασκευάσει ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες υπήρχαν τουρκικά δημοσιεύματα περί «επιτάχυνσης» των εργασιών αλλά αυτά ήταν πριν συφμωνήσουν Ρωσία-Τουρκία την επανέναρξη του South Stream
Δεν είναι σίγουρο ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα εγκαταλείψει τον ΤΑΝΡ. Πιθανότατα να εκβιάζει τους Αμερικανούς για να ξέρουν ότι έχουν ακόμα πολλά να χάσουν από αυτόν
Η Ελλάς πρέπει να έχει ανοιχτά «μάτια» γιατί οι εξελίξεις όχι μόνο είναι ραγδαίες αλλά προπάντων τελείως απρόβλεπτες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top