GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Όταν τον περασμένο Μάιο έδιωχνε με συνοπτικές αντιδημοκρατικές διαδικασίες τον εκλεγμένο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας είπε μία κουβέντα, αλλά λίγοι έδωσαν σημασία. Λίγο-πολύ τον κατηγόρησε ότι καθυστερούσε να προχωρήσει στην επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και την Ρωσία.

Πρόκειται για ανέκδοτο, βέβαια, διότι αυτός ο οποίος έχει την ευθύνη για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με τη Μόσχα και το Τελ Αβίβ ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Με εμπρηστικές δηλώσεις, ανάρμοστες για τη διεθνή διπλωματία, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν η αιτία για τη διακοπή των σχέσεων. Πρέπει να έχει κανείς μεγάλη υπομονή για να διαβάσει ξανά τον οχετό των ύβρεων εναντίον της Ρωσίας και του Ισραήλ. Μερικές φορές η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ήταν πεζοδρομιακή και απαράδεκτη για πολιτικό ηγέτη.

Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί στην Κύπρο πανηγύρισαν για την επαναπροσέγγιση της ‘Αγκυρας με τη Μόσχα και το Εβραϊκό Κράτος, και άλλοι στενοχωρέθηκαν. Οι πρώτοι είναι οι γνωστοί «Ερντογολάγνοι» και οι δεύτεροι είναι αυτοί που όταν θεωρούν πως κάτι δεν πάει καλά, επιλέγουν να ρίχνουν βολές και όποιον πιάσει…

Και οι μεν και οι δε ζουν σε ένα άλλο κόσμο. Οι εποχές άλλαξαν και οι εχθροί γίνονται φίλοι για τα συμφέροντα, όπως και το αντίθετο: Οι φίλοι μετατρέπονται σε μία νύχτα σε εχθρούς.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεπεράσει και τον …εαυτό του. Ο θυμός που τον κυριαρχεί και τον αναγκάζει να μετατρέπεται σε θηρίο ανήμερο, τον ανάγκασε να αλλάξει «γραμμή», για την ώρα τουλάχιστον, και να μειώσει την πίεση που δέχεται ο ίδιος και η χώρα του λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του. Προσωπικά πιστεύω ότι «ξύπνησε» (προς στιγμής) επειδή τα μηνύματα της οικονομίας είναι εξαιρετικά άσχημα. Η Τουρκία δεν έγινε …Ελλάδα, αλλά εάν δεν διακοπεί ο κατήφορός της θα την πάρει και αυτή ο διάολος. Πρέπει κανείς να μελετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, διότι μέσα στο θυμό του αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του. Πριν από την εντυπωσιακή αλλαγή πολιτικής έναντι της Ρωσίας και του Ισραήλ μίλησε για τους …ξένους που απειλούν την τουρκική οικονομία. Δεν βρίσκονται ξένοι πίσω από τα προβλήματα της χώρας του και τα δικά του, αλλά ο ίδιος.

Τι λόγο είχε να τα σπάσει με τη Ρωσία όταν οι Ρώσοι τουρίστες κρατούσαν ζωντανή τη τουριστική ζώνη του Αιγαίου και όχι μόνο. Η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ήταν λάθος της Τουρκίας και έπρεπε να το αποδεχθεί αντί να κάνει το παλληκάρι. Ως αποτέλεσμα αυτής της γαϊδουρινής επιμονής του ήταν να «πεθάνει» ο τουρισμός, που έφερνε κάθε χρόνο στην Τουρκία δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ίδιοι οι Τούρκοι ομολόγησαν ότι ήταν η Ρωσία -και προηγουμένως το Ισραήλ- που τροφοδοτούσαν την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Όντως τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας είναι πολλά και το λεγόμενο «θαύμα» συντηρούσαν οι Ρώσοι τουρίστες και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσφέρει στον Ερντογάν πέραν των 20 δις το χρόνο, για να της επιτρέπει ο Τούρκος Πρόεδρος να χειρίζεται «θρησκευτικά θέματα» -όποια και αν είναι αυτά.

Ο Ερντογάν εξαναγκάστηκε να γλύψει εκεί που έφτυνε και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή έπραξε κάτι που συγχαινόταν, οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και τη Ρωσία δεν είναι δεδομένες. Αντίθετα. Θα έλεγα πως και η σχέση με το Εβραϊκό Κράτος είναι καθαρά συμφεροντολογική, αλλά ο εκρηκτικός Ερντογάν έκανε κάτι που μισούσε. Στήριξε την πολιτική του τα τελευταία έξι χρόνια στην δήθεν ταπείνωση του Ισραήλ και αυτό μετρούσε πολύ στις μάζες. Η εξύβριση του Ισραήλ και των ηγετών του ήταν το προσφιλές του «σπόρ», αλλά πλέον είναι υποχρεωμένος να το σταματήσει. Και ο χαρακτήρας του δεν του επιτρέπει να το ανεχθεί για πολύ.

Σε ότι αφορά τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν μόλις έλαβε την επιστολή του, θα επαναλάβω κάτι που έχω γράψει επανειλημμένα. Δεν μπορεί να του έχει κανείς εμπιστοσύνη και οι Κύπριοι ρωσολάγνοι πρέπει να σταματήσουν να ονειρεύονται τη …λύτρωση από το «ξανθό γένος» και τον ηγέτη του. Άλλωστε, υπάρχει κάτι που ενώνει τον Πούτιν και τον Ερντογάν: Ο αυταρχισμός τους και δικτατορικές τους τάσεις.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα για την Κύπρο; Πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, αντίθεται ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα συνεχίσει την πολιτική ακόμα πιο στενής συνεργασίας. ‘Αλλωστε η αεροπορία του, που είναι και η δύναμή του, εκπαιδεύεται μόνο επειδή του παραχωρούν άδεια η Λευκωσία και η Αθήνα.
Αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας, ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα παραμείνει στη θέση του. Είναι εγγύηση ότι δεν θα «πουλήσει» την Κύπρο ο αυταρχικός και συμφεροντολόγος Πούτιν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στις συνομιλίες του με τον κατοχικό ηγέτη σημειώνεται σημαντική πρόοδος προβληματίζει δικαιολογημένα τους πολίτες. Ανησυχίες προκαλεί και η απόφαση τη αμερικανικής κυβέρνησης να καταγράψει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μερικές επιτυχίες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σωστά και δίκαια (ναι δίκαια) και όχι επειδή ο Μπάρακ Ομπάμα αναζητεί εύσημα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής όπου τα έκανε σαλάτα. Δεν έχει την παραμικρή επιτυχία, αντίθετα φεύγει έχοντας βάλει φωτιά με την αναποτελεσματικότητά του σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η «Αραβική Ανοιξη» έγινε παρατεταμένος …χειμώνας και οι τζιχαντιστές μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσυντονίσουν τον πλανήτη. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σφάλλει και πρέπει να σταματήσει να πιέζει τον κ. Αναστασιάδη. Και ο τελευταίος ας μην ζητά από τον Τζόζεφ Μπάιντεν να …συνετίσει τους ξεροκέφαλους ομογενείς…

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top