GuidePedia

0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να καταδικάσει ομόφωνα τη βία κι αναταραχή στην Τουρκία αφού η Αίγυπτος διαφώνησε με μια ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί και καλούσε όλες τις πλευρές να «σεβαστούν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας» γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

Στο προσχέδιο του κειμένου, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, διατυπωνόταν επίσης η ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία και η προτροπή για επίδειξη αυτοσυγκράτησης προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και για αποφυγή της βίας ή ενός νέου αιματοκυλίσματος. Επιπλέον τα κράτη μέλη θα απηύθυναν έκκληση να μπει επειγόντως ένα τέλος στην κρίση και να επικρατήσει το Κράτος δικαίου.

Οι διακηρύξεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να γίνονται ομόφωνα δεκτές από τα κράτη. Διπλωμάτες, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, είπαν ότι η Αίγυπτος έθεσε ως επιχείρημα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καθορίζει εάν μια κυβέρνηση έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες.

«ΑΝΕΤΡΑΠΗ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανετράπη από την εξουσία από ένα πραξικόπημα: αυτό τον τίτλο θα μπορούσε να διαβάσουν σήμερα το πρωί οι πολίτες της Αιγύπτου στα πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων της χώρας. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον Ερντογάν» έγραφε η κρατική εφημερίδα Al-Ahram.

«Ο στρατός πήρε τον έλεγχο της Τουρκίας και εκδίωξε τον Ερντογάν» επισήμαινε η εφημερίδα Al-Watan, χαρακτηρίζοντας «στρατιωτική ανυπακοή» την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου προέδρου της Αιγύπτου που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες και ανετράπη από τον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι το 2013.

Από το 2013 ο Ερντογάν κατήγγειλε επανειλημμένα το «πραξικόπημα» όπως χαρακτήριζε ο ίδιος στην Αίγυπτο, προκαλώντας την οργή του Καϊρου.

Όταν μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία άρχισαν να μεταδίδονται, ορισμένοι παρουσιαστές της αιγυπτιακής τηλεόρασης δεν έκρυβαν την χαρά τους.

«Αυτό που συνέβη στην Τουρκία δεν είναι ένα πραξικόπημα. Απολύτως όχι! Είναι μια επανάσταση (που πραγματοποιεί) ο τουρκικός στρατός. Κι όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια επανάσταση, κερδίζουν πάντα!» είπε για παράδειγμα ο Άχμεντ Μούσα, παρουσιαστής μιας φιλοκυβερνητικής εκπομπής στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sada el-Balad.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top