GuidePedia

0

Η άμυνα και η ασφάλεια μετά από το Brexit τίθενται στο προσκήνιο της νέας ΕΕ που “οραματίζονται” Γερμανία και Γαλλία. Με την δεύτερη να ακολουθεί κατά πόδας το Βερολίνο, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τα χειρότερα.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, να υπνθυμίσουμε ότι πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων και τοποθετήσεων για την ανάγκη “επανεξοπλισμού της Γερμανίας”. Και όπως είχαμε γράψει αυτό δεν είναι κάτι νέο. Χρόνια “δουλεύεται”.

Η ΕΕ στρατιωτικά είναι γυμνή. Δεν έχει καμία ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης ούτε στη “γειτονιά” της. Η πιο σοβαρή επιχείρηση -αν μπορείς να την ονομάσεις έτσι- είναι αυτή στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Όπου αλλού χρειάστηκε να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση κλήθηκε το …ιππικό! Δηλαδή το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.

Το να αποκτήσει η ΕΕ δικό της στρατιωτικό βραχίονα δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Αν αυτό πιστεύουν οι “φωστήρες” που τη διοικούν, είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ποτέ δεν είδαν την προοπτική ενός “ευρωπαϊκού στρατού” θετικά.

Ακόμη κι αν οι αντιρρήσεις αυτές αγνοηθούν από τους Ευρωπαίους η πορεία προς τις “συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας” δεν είναι διόλου εύκολη. Και τώρα πιέζει κι ο χρόνος.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο εννέα σελίδων που φέρει τον τίτλο “Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας”, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και την μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης.

Αφού βέβαια κάνουν τη διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία”,αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου λένε οι πληροφορίες είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Τι προβλέπει για την ευρωπαϊκή άμυνα; Να σημειώσουμε ότι σ΄ είναι ίσως η πρώτη φορά που σ΄ ένα τέτοιο κείμενο το θέμα της ασφάλειας και της άμυνας είναι πρώτο στη λίστα και προηγείται των οικονομικών.Λίγο αργά ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι.

Στο κείμενο λοιπόν προβλέπεται ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:

– Η ΕΕ θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

– Τα κράτη μέλη της ΕΕ, που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.

– Αν χρειαστεί, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην ΕΕ.

Το θέμα είναι προφανές ότι μας καίει,εδώ στην Ελλάδα.Ελπίζουμε στην κυβέρνηση να έχουν δείξει ήδη ένα ενδιαφέρον για να διαπιστώσουν τι κρύβεται πίσω απ΄ αυτές τις γενικόλογες εξαγγελίες.Αν κάποιο μέλος της ΕΕ έχει μεγάλα θέματα άμυνας και ασφάλειας να αντιμετωπίσει αυτή είναι με …διαφορά η Ελλάδα.Κι όμως τα τελευταία έξι χρόνια αυτοί που τώρα κόπτονται για την “ευρωπαϊκή άμυνα” έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να διαλύσουν την Εθνική Άμυνα στην Ελλάδα.Έχοντας βεβαίως την αγαστή συνεργασία ελληνικών κυβερνήσεων και πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών στο ΥΠΕΘΑ. Η δημιουργία “μόνιμων ναυτικών μονάδων” θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη από την Ελλάδα,στα θέματα του Αιγαίου με τον απαράβατο και αδιαπραγμάτευτο όρο ότι τον έλεγχο θα τον έχουμε εμείς! Πολύ φοβόμαστε ότι οι Ευρωπαίοι άλλα έχουν στο μυαλό τους.

Οι “άλλοι σημαντικοί τομείς δυνατοτήτων” στην άμυνα,πιθανότατα να έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία. Κι αυτό επίσης μας καίει.Για να δημιουργηθεί ένας “ευρωπαϊκός στρατός” χρειάζεται απαραίτητα κάποιος να τον εξοπλίζει.Θα πρέπει ασφαλώς να υπάρξει ένας εξορθολογισμός καθώς δεν μπορεί οι Ευρωπαίοι να παράγουν δύο μαχητικά αεροσκάφη,τέσσερις διαφορετικές φρεγάτες και πάει λέγοντας.Φοβόμαστε όμως ότι εντός αυτού του “εξορθολογισμού” προβλέπεται και η απαξίωση …μέχρι κλεισίματος των αμυντικών βιομηχανιών του νότου.Και φυσικά και των ελληνικών.Οι ευρωπαίοι δανειστές δεν το ΄χουν κρύψει άλλωστε.Τα ΕΑΣ την γλίτωσαν…παρά τρίχα,την ΕΑΒ την έχουν στον αναπνευστήρα οι αμερικανοί και το μέλλον δεν δείχνει αισιόδοξο.

Η αμυντική αφύπνιση της ΕΕ δεν είναι τυχαία,ούτε οφείλεται αποκλειστικά στο Brexit.Πιθανόν το αποτέλεσμα να επιταχύνει τις διαδικασίες. Θα είναι ένα θέμα που είναι σίγουρο ότι θα φέρει αντιμέτωπες ΗΠΑ και Γερμανία,αν η δεύτερη δείξει ότι και σ΄ αυτό το τομέα θέλει να αυτονομηθεί.

Βέβαιο είναι επίσης ότι στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν μάτια κι αυτιά ανοιχτά για το που το πάνε Βρυξέλλες και Βερολίνο.Ενδέχεται να βρεθούμε και σ΄ αυτό το θέμα ανάμεσα στον τσακωμό των μεγάλων.Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ευρωπαίοι μπορεί να είναι αυτοί που μας δανείζουν,αλλά οι αμερικανοί είναι εκείνοι που με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι θέλουν έμπρακτα να μας στηρίξουν στον τομέα της άμυνας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top