GuidePedia

0

του Βασίλη Καπούλα
Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, με εντολή Μ.Ομπάμα άρχισε ένας πόλεμος κινδυνολογίας εναντίον του Βρετανικού λαού ανασύροντας το φάντασμα της "ρωσικής απειλής". Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στη Ρωσία, Michael McFaul, είπε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δηλώσεις αυτές αλλά και της ηγεσίας της Βρετανίας προκάλεσαν την άμεση απάντηση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν.
Σύμφωνα με τον McFaul, o Β.Πούτιν δεν φέρνει ευθύνη για το αποτέλεσμα αλλά αποτελεί νίκη για τον ίδιο γιατί ταυτίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους του στην Ευρώπη.
«Σοκαρισμένος από τη ψήφο του Brexit! Oι χαμένοι, ΕΕ, ΗΒ, ΗΠΑ αυτοί που πιστεύουν σε μια ένωση ισχυρής ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης. Οι νικητές: Ο Β.Πούτιν» είπε ο McFaul.
Μάλιστα ο Michael McFaul συνεχάρη τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Ν.Ρογκόζιν και τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Δούμας, Α.Πουσκόφ.
Μετά τα συγχαρητήρια ο McFaul αναρωτήθηκε:
«Ο Β.Πούτιν πάντα κερδίζει έτσι δεν είναι;»
«Όχι πάντα αλλά είναι μια τεράστια νίκη για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν» είπε ο McFaul.
Στο "παιχνίδι" μπήκε όμως και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φ.Χάμοντ, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα είναι κατενθουσιασμένος με τη βρετανική ψήφο για απόσυρση από την ΕΕ και την προοπτική πλέον να εγκαταλειφτούν οι κυρώσεις.
Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως η Ρωσία δεν επενέβη, δεν μίλησε και δεν επηρέασε τη διαδικασία του Brexit.
"Πριν τη ψήφο και μετά, έχω ήδη πει ότι δεν έχουμε επέμβει με οποιοδήποτε τρόπο ούτε μιλήσαμε για το θέμα αυτό, παρακολουθούσαμε πολύ στενά τη διαδικασία αλλά δεν επηρεάσαμε ούτε καν προσπαθήσαμε" είπε ο Β.Πούτιν.
"Είναι αβάσιμες οι κατηγορίες του Ν.Κάμερον. Είναι μια απόπειρα του ίδιου να επηρεάσει την κοινή γνώμη της χώρας του".
"Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το Brexit. Όσοι το υποστηρίζουν δείχνουν χαμηλό επίπεδο πολιτικής κουλτούρας".
"Όσο για την πολιτική των κυρώσεων, δεν πιστεύω ότι το Brexit θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την ΕΕ σε αυτό το θέμα. Δεν είμαστε εμείς που ξεκινήσαμε τις κυρώσεις, απλά απαντήσαμε σε αυτές τις πράξεις εναντίον της χώρας μας".
"Θέλω να τονίσω ότι αν οι συνεργάτες μας αποφασίσουν να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο στο θέμα των κυρώσεων, είμαστε έτοιμοι γι αυτό, το θέλουμε και θα απαντήσουμε θετικά σε μια θετική απόφαση".
"Το Βrexit θα έχει συνέπειες και για την ΕΕ και για τη Ρωσία" είπε ο Β.Πούτιν.
"Οι Βρετανοί ήθελαν να φύγουν γιατί "βαρέθηκαν να "τρέφουν" και να χρηματοδοτούν αδύναμες οικονομίες. Κανείς δεν θέλει να υποστηρίζει άλλα κράτη και ολόκληρα έθνη, αυτή είναι μια πραγματικότητα".
"Περισσότερο δείχνει ότι οι Βρετανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις αποφάσεις στα αμυντικά θέματα και στην μεταναστευτική πολιτική".
"Δεν περιμένω καμία παγκόσμια καταστροφή στις αγορές μετά το Brexit. Θα υπάρχει κάμψη αλλά θα επανορθώσουν".
"Θα παρακολουθούμε από κοντά, θα αναλύουμε και θα ελαχιστοποιούμε οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα που τυχόν επηρεάζουν τη χώρα μας" πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Κτύπημα υπάρχει και από τον oίκο αξιολόγησης Moody's.
Ο οίκος αξιολόγησης μετέβαλε από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στο εγγύς μέλλον.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top