GuidePedia

0

Σχεδόν 7 μονάδες προβάδισμα η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ


Η δολοφονία της Τζο Κοξ αλλάζει τα πάντα για το Brexit. Αυτό δείχνουν και οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε φθάνοντας το 67%, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair.
Στο Betfair, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ε.Ε. είχε πέσει μέχρι και στο 60% χθες προτού ανακάμψει γύρω στο 65% στο τέλος της ημέρας.
Σε νέα δημοσκόπηση, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ προηγείται έναντι του Brexit, κατά σχεδόν επτά μονάδες, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την BMG για την εφημερίδα «The Herald», η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% που είναι υπέρ του Brexit. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν «δεν γνωρίζω».
Ομως, διαδικτυακή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας δείχνει ότι το Brexit προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ, που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της καμπάνιας και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο τραγικός θάνατος μπορεί να ανακόψει την δυναμική του Brexit και να δοθεί προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής, το οποίο υποστήριζε και η Τζο Κοξ.
«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους», είπε στο CNBC ο Φαριμπόρζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales.
Σίγουρα ο κόσμος μιλά για την πιθανότητα αυτό (η δολοφονία της Κοξ) πράγματι να επηρεάσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής. Είναι από κάθε άποψη ένα τραγικό συμβάν. Υπάρχει μια αίσθηση, υπάρχει μια άμεση συναισθηματική αντίδραση… Σίγουρα είναι μέρος του όλου θέματος, η ανάκαμψη του ρίσκου», σημείωσε ο Άλαν Ράσκιν, ένας από τους επικεφαλής συναλλαγματικής ανάλυσης στην Deutsche Bank.
Ενώ η τραγωδία ρίχνει βαριά τη σκιά της στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να βασίζουν την απόφασή τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις μακροπρόθεσμες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της παραμονής στην ΕΕ, σχολίασε ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS.
Η εκστρατεία υπέρ του Brexit, η Vote Leave, ακύρωσε μια συγκέντρωση στο Μπέρμιγχαμ ενώ η Britain Stronger In, που τάσσεται υπέρ της παραμονής, αποφάσισε επίσης να μην γίνει καμία επίσημη εκδήλωση, συγκέντρωση ή ομιλία «σε ένδειξη σεβασμού για την τραγική δολοφονία της Τζο Κοξ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Britain Stronger In, ο Γουίλ Στρόου, σημείωσε ότι οι εθελοντές μπορεί να συνεχίσουν να μοιράζουν φυλλάδια από πόρτα σε πόρτα στις περιοχές τους.
Φυλλάδια θα μοιράζουν επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι εθελοντές της Vote Leave η οποία πάντως σκοπεύει να οργανώσει κανονικά την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ.
Μια πρώτη ανάλυση για τις συνέπειες που θα έχει στο βρετανικό δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης η δολοφονία της βουλευτού Τζο Κοξ επιχειρεί το Politico.

«Η γεμάτη θυμό και άκρως διχαστική εκστρατεία στη Βρετανία για το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν θα είναι ίδια από εδώ και στο εξής. Η βάναυση δολοφονία μιας βουλευτού άλλαξε τα πάντα», τονίζει το Politico σε σημερινό του άρθρο, με τίτλο «Ο θάνατος της Τζο Κοξ ένωσε τους αντίπαλους πολιτικούς στη θλίψη».
Παράλληλα, ο ιστότοπος αναφέρει ότι πολλοί βουλευτές στη Βρετανία αισθάνονται πλέον ανασφαλείς. «Πολλοί από τους βουλευτές πλέον φοβούνται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το βιτριόλι είχε γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα απειλητικά μηνύματα στο Twitter ήταν κάτι κοινό και οι επιθέσεις στα δύο στρατόπεδα μια αυξανόμενη απειλή. Αλλά κανείς στο Γουεστμίνστερ δεν βγαίνει ενισχυμένος από μια τέτοια άγρια επίθεση», σημειώνει και μεταφέρει την κατάσταση που επκρατούσε χθες έξω από τη βρετανική Βουλή.
«Ο βουλευτής των εργατικών Ντέιβιντ Λαμί είπε ότι οι συνάδελφοί του περπατούσαν έξω από το Κοινοβούλιο σε κατάσταση σοκ. »Μας κυρίευσε η δυσπιστία», λέει. Μιλώντας στο Sky News, ανέφερε ακόμη ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει στις τοπικές αρχές για δύο απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε. »Αρκεί να κοιτάξει κανείς το ύφος των μηνυμάτων στο Twitter για να καταλάβει», συμπλήρωσε».

Το Politico εκτιμά ότι πλέον τα πάντα, μέχρι το δημοψήφισμα, θα αναγιγνώσκονται μέσα από το πρίσμα της δολοφονίας της Κοξ. «Ηδη, ακόμη και αμέσως μετά την επίθεση, υπάρχουν πολιτικές συνέπειες και στα δύο στρατόπεδα για το δημοψήφισμα. Η εφημερίδα Evening Standard αφιέρωσε όλο της το εξώφυλλο στη δολοφονία της βουλευτού.
Η γλώσσα απεικονίζει τον βαθμό κατά τον οποίο η ψήφος της επόμενης εβδομάδας έχει γίνει το πρίσμα μέσα από το οποίο αναγιγνώσκονται τα πάντα τώρα.
«Στις επόμενες ημέρες, η άμεση επίδραση που θα έχει η δολοφονία της Κοξ στην καμπάνια για το Brexit είναι ότι ουσιαστικά τη ματαιώνει. Θα γίνουν αγρυπνίες για την Κοξ. Θα μιλήσουν για εκείνη στη Βουλή. Ηδη χθες ματαιώθηκαν όλες οι ομιλίες των πολιτικών και των δύο στρατοπέδων, από σεβασμό στη βουλευτή που δολοφονήθηκε. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα, με τους Εργατικούς να σκέφτονται να συνεχίσουν αυτή την παύση και το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει το Politico.
Ακολούθως το Politico εκτιμά ότι η προεκλογική εκστρατεία θα επανεκκινήσει την Κυριακή με την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον. «Η εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC την Κυριακή αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο αυτή θα συνεχίζει να επισκιάζεται από τον θάνατο της Κοξ».
«Ο Κάμερον γνωρίζει αρκετά καλά ότι σε περιόδους εθνικού πένθους, μέρος του ρόλου του ως πρωθυπουργού είναι να μιλάει εξ ονόματος του λαού, να ενοποιεί και να καθησυχάζει. Ακόμη και οι σκληρότεροι επικριτές του παραδέχονται ότι αυτός ο ρόλος του πρέπει να υπερισχύσει. Οπως συνέβη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μετά από μια τραγωδία η αποδοχή ενός προέδρου ή ενός πρωθυπουργού αυξάνεται, καθώς ο λαός στρέφεται στον ηγέτη του», σημειώνει το δημοσίευμα.
Κλείνοντας την ανάλυσή του, το Politico εκτιμά ότι, σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία της Κοξ θα σβήσει την ένταση με την οποία διεξήχθη η μάχη των δύο στρατοπέδων για το δημοψήφισμα: «Καθώς απομένουν μόνο λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα, εκείνοι που μάχονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και όλων σχεδόν των συναδέλφων της Κοξ, ελπίζουν ότι η μελαγχολική διάθεση της χώρας θα σβήσει την ένταση στη συζήτηση που είχε φουντώσει και φαίνεται να οδηγούσε τη χώρα εκτός Ευρώπης».
Τέλος, αναφερόμενο στις συνέπειες που θα έχει για το Εργατικό Κόμμα η δολοφονία της βουλευτού του, το Politico εκτιμά ότι ο Κόρμπιν θα κερδίσει τον σεβασμό και ίσως ενισχύσει και την καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, είναι επίσης πιθανό να κερδίσει τον σεβασμό, εξαιτίας της αξιοπρεπής ανακοίνωσής του μετά την τραγωδία. Ενδεχομένως και να κερδίσει την υποστήριξη παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι φλερτάρουν με το Brexit».
Στις δηλώσεις του, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Κοξ, ο Κόρμπιν είπε: «Τις επόμενες ημέρες, θα κληθούν να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί πέθανε η Κοξ. Αλλά προς το παρόν η σκέψη μας είναι με τον σύζυγο της Τζο, Μπρένταν, και τα δυο μικρά παιδιά τους. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους, αλλά θα είναι περήφανα για ό,τι έκανε, ό,τι πέτυχε και ό,τι πρεσβεύει».
«Φυσικά, θα υπάρξει συμπάθεια για το Εργατικό Κόμμα, ή τουλάχιστον θα εξασθενήσει η εχθρότητα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, ενισχύοντας περαιτέρω την καμπάνια της παραμονής στην ΕΕ», καταλήγει το άρθρο.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top