GuidePedia

0

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Η τουρκική προκλητικότητα και οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα Αρχηγού της Αεροπορίας, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Πρόκειται για την πρώτη - ιστορική επίσημη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού της Αεροπορίας στην Τουρκία. Ο Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης επισκέπτεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουνίου την χώρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Πτέραρχου Abidin Ünal.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την επίσκεψη καθώς προσδοκά στη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ΑΓΕΑ πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι με το αεροσκάφος Embraer 209 που γράφει καθαρά επάνω "Ελληνική Δημοκρατία" (Hellenic Republic).

Ο Χρήστος Βαϊτσης πριν λίγες ημέρες είχε απευθύνει μήνυμα στην Τουρκία από την Κάρπαθο, μιλώντας στην επέτειο των 10 χρόνων από την πτώση του Κώστα Ηλιάκη "Είμαστε εδώ, το Αιγαίο ήταν και θα είναι πάντοτε ελληνικό. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας", είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, με συχνές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και πολυάριθμες παραβιάσεις μεγάλων σχηματισμών.

Οι προκλήσεις, πέραν της αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας θέτουν και τις προϋποθέσεις για να συμβούν αεροπορικά ατυχήματα, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όχι μόνο των ιπταμένων, αλλά και όσων ταξιδεύουν με πολιτικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά θα θέσει επί τάπητος ο Χρήστος Βαϊτσης, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας καταφέρει κξάτι σημαντικό.
Πάντως αν κρίνουμε από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που δεν έχει μπει τουρκικό μαχητικό στον ελληνικό εναέριο χώρο, αυτή η πιθανότητα είναι αρκετά αυξημένη.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ προσγειώθηκε στην Άγκυρα στις 10:57 ώρα Ελλάδας.  Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα στις 09:33 το πρωί της Τρίτης και πέρασε στο FIR Άγκυρας στις 09:58.
Δείτε την πορεία που ακολούθησε το ελληνικό αεροσκάφος από την Αθήνα προς το FIR Άκγυρας και την πτήση πάνω από τη Σμύρνη.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top