GuidePedia

0

Το νέο τουρκικό Σύνταγμα: Ερντογάν vs Ατατούρκ

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της. Οι συνεργάτες του τούρκου προέδρου μιλούν ήδη για την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά δημοκρατικού κοσμικού (secular) σύγχρονου καθεστώτος, αφήνοντας πίσω τη μεγάλη περίοδο εκ-δυτικισμού και μεταρρύθμισης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώτος εκλεγμένος από λαϊκή ψήφο πρόεδρος της Τουρκίας, θα ξεκινήσει –αρχές Ιουλίου– μια μεγάλη συζήτηση για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος, που φιλοδοξεί να εγκριθεί όχι μόνο από τις πολύ μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που απαιτούνται για συνταγματικές αλλαγές αλλά και από τη λαϊκή ψήφο. Θέλει να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα και από δημοψήφισμα.


O βασικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν Mehmet Ucum περιέγραψε πολλά από τα στοιχεία του νέου Συντάγματος στο πρακτορείο Bloomberg. «Οι απόψεις που κυριαρχούν σήμερα είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει στο Σύνταγμα καμία αναφορά σε ιδεολογίες» λέει ο κ. Mehmet Ucum.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει στα προλεγόμενα του Συντάγματος να αναφέρεται ότι ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε. Το σημερινό Σύνταγμα απαιτεί από τους βουλευτές και τον Πρόεδρο να ορκίζονται στις «αρχές και τις αξίες των μεταρρυθμίσεων» του Ατατούρκ που περιγράφεται στο Σύνταγμα ως «ο αιώνιος ηγέτης του έθνους και αδιαφιλονίκητος ήρωας». Άλλα άρθρα του Συντάγματος απαιτούν να εκπαιδεύεται η νεολαία με τις αρχές αυτές.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top