GuidePedia

0


Του Γιώργου Πετράκη

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς με ένα μπαράζ συνεντεύξεων ο συνήθως λιγομίλητος υπουργός Εξωτερικών και υποστηρικτής μέχρι προχθές της άποψης ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συνεντεύξεις, ο Νίκος Κοτζιάς αποκαλύπτει τα αδιέξοδα στα όποια έχει οδηγηθεί η Αθήνα τόσο έναντι της Αλβανίας όσο και έναντι της Τουρκίας.

Στις συνεχείς συνεντεύξεις του ο κ. Κοτζιάς, μετά το στραπάτσο με την ανάρτηση του πανό στο στάδιο του Euro 2016 και ενώ ο ομόλογος του Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι έθεσε επίσημα με την συναίνεση του ιδίου θέμα Τσάμηδων στην διμερή ατζέντα (έστω και με το πρόσχημα των «ανθρωπιστικών» διαστάσεων του ζητήματος) επιχείρησε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση η οποία αποδεικνύεται ακόμη πιο καταστροφική.

Ο κ. Κοτζιάς σπεύδει να αθωώσει τον αλβανικό Εθνικισμό, ο οποίος σήμερα εκφράζεται από τον πρωθυπουργό Έντυ Ράμα και αποδίδει την έγερση θέματος Τσάμηδων στην …Τουρκία.

Είναι απολύτως λανθασμένη και επικίνδυνη αυτή η πολιτική προσέγγιση, η οποία βεβαίως στο μυαλό του Νίκου Κοτζιά αθωώνει τις παραχωρήσεις προς την Αλβανική ηγεσία, η οποία είναι αυτή που θέτει θέμα Τσάμηδων και όχι απλώς κάποιοι ακραίοι κύκλοι των Τιράνων που έχουν την υποστήριξη της Άγκυρας.

Με την προσέγγιση αυτή ο κ. Κοτζιάς ενώ έχει αποδεχθεί όλη την ατζέντα που του επέβαλλε ο κ. Μπουσάτι και ο κ. Ράμα, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να υποστηρίξει λίγο πολύ ότι το Τσάμικο όπως το θέτει η αλβανική ηγεσία είναι «θετικό και αποδεκτό» προς συζήτηση, ενώ υπάρχει κάποιο άλλο «κακό Τσάμικο» που το προωθεί η Άγκυρα.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Ράμα έχει κυβερνητικό εταίρο τον πιο ακραίο εκπρόσωπο του Τσάμικου, το κόμμα PDIU και έχει το Τσάμικο σε περίοπτη θέση του κυβερνητικού προγράμματος του. Φρόντισε μάλιστα με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο να εκθέσει τον κ. Κοτζιά, αφού τον έβαλε να καθίσει κάτω από μια τεράστια σε μέγεθος γκραβούρα που παραπέμπει στην Μεγάλη Αλβανία.

Εντελώς παραπλανητικά ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για …κύκλους που προσπαθούν να υπονομευόσουν την «προσέγγιση με την Αλβανία και το κάλο κλίμα» αποκρύπτοντας φυσικά ότι ο πρώτος που υπονόμευσε αυτήν την προσπάθεια ήταν η ίδια η αλβανική κυβέρνηση που του έστησε την «παγίδα του Τσάμικου» με απανωτές δηλώσεις του κ. Ράμα και του κ. Μπουσάτι και με στημένη την πρώτη ερώτηση στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε με τον ομόλογο του στο αλβανικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ απ’ έξω ακούγονταν οι κραυγές των Τσάμηδων που φυσικά με την παρότρυνση της κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ΥΠΕΞ για να αποδοκιμάσουν τον Έλληνα υπουργό.

Και ενώ λοιπόν ο κ. Κοτζιάς έκρινε ότι το Τσάμικο το προωθεί η …Τουρκία και όχι τα Τίρανα, σπεύδει να δηλώσει ότι θα κάνει διάβημα για το πανό στο γήπεδο στον Γάλλο και στον …Αλβανό πρέσβη. Είναι προφανές της σύγχυσης ότι τα συγκεκριμένα διαβήματα μόνο εκτεθειμένο αφήνουν τον κ. Κοτζιά καθώς είναι μιας χρήσης και μάλιστα επικοινωνιακής.

Η απάντηση του Αλβανού πρέσβη είναι αυτονόητη (ότι η Αλβανική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για κάποιους άγνωστους οπαδούς που σήκωσαν ένα πανό), ενώ φυσικά και ο Γάλλος πρέσβης θα συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας αλλά φυσικά υπάρχουν μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας για τις γαλλικές αρχές, από το πανό που σήκωσαν κάποιοι οπαδοί σε ένα γήπεδο.

Ένα ακόμη στοιχείο της σύγχυσης που επιχειρεί να προκαλέσει ο κ. Κοτζιάς προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αποδοχή του Τσάμικου στην ελληνοαλβανική ατζέντα είναι ότι, υποτίθεται η αλβανική ηγεσία έχει ξεφύγει από την…επιρροή της Άγκυρας.

Επικαλείται μάλιστα ένα αυθαίρετο επιχείρημα, ότι η τουρκική διείσδυση στην Αλβανία έγινε από τον Φ. Γκιουλέν και συνεπώς τώρα που ο Γκιουλέν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ερντογάν, δεν υπάρχει σχέση Τιράνων-Άγκυρας!

Προφανώς ο κ. Κοτζιάς δεν έχει ενημερωθεί για τα έργα που χρηματοδοτεί στην Αλβανία η τουρκική κρατική οργάνωση αναπτυξιακής βοήθειας ΤΙΚΑ, για το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων που χρηματοδοτεί η Άγκυρα και για τα μεγάλα έργα που έχουν ανατεθεί σε τουρκικές εταιρείες…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top