GuidePedia

0

Ρωσικές υπηρεσίες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο Καλλίνγκραντ, τονίζοντας ότι είναι μια περιοχή η οποία θα μας απασχολήσει λίαν συντόμως λόγω της κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας στην Βαλτική.
Η κύρια αποστολή των νατοϊκών αξιωματούχων είναι να εμποδίσουν πάση θυσία τους ρωσικούς πυραύλους να φτάσουν στην Βαλτική Θάλασσα , και να «αλώσουν» μέσω  αυτονομιστικής εξέγερσης την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Το επόμενο στάδιο θα είναι η επιστροφή της  στην «αγκαλιά» της Γερμανίας .

Οι άοκνες προσπάθειες του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, δήθεν για να προστατευθούν οι τρεις «μικρές αλλά περήφανες» δημοκρατίες από την  τρομερή ρωσική «Αρκούδα», κάνει τους ανθρώπους αφελείς και ανήσυχους, τονίζουν Ρώσοι ειδικοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρη  την  μετα-σοβιετική περίοδο ελήφθησαν από την Μόσχα  όλα αυτά τα  μέτρα αμυντικής ενίσχυσης τα οποία τώρα ξαφνικά θεωρήθηκαν από  το ΝΑΤΟ ως επιθετικά προς τα κράτη της Βαλτικής.
Αλλά ο καθένας κατανοεί  ότι αυτά διογκώθηκαν τεχνητά με την υστερία των ΜΜΕ , παρουσίασαν την τρομερή  ρωσική  απειλή, η οποία  είναι απαραίτητη για να εγκατασταθούν νατοϊκοί  πύραυλοι στις χώρες της Βαλτικής,

Σε μια τέτοια περίπτωση , είναι  ελάχιστος ο χρόνος πτήσης  τους προς τα σημαντικότερα ρωσικά κέντρα και  εγκαταστάσεις . «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων», αναφέρει Ρώσος ειδικός αναλυτής .

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι ο «εξευρωπαϊσμός» του Καλίνινγκραντ.
Πρόσφατα, ο πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ Μακφόλ έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση στην οποία  σχολιάζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, κάλεσε την Γερμανία να προσαρτήσει το Καλίνινγκραντ.
«Το Καλίνινγκράντ ή Königsberg ήταν μια γερμανική πόλη για αιώνες. Μήπως αυτό  σημαίνει ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει το Καλίνινγκραντ τώρα;» έγραψε ο  Μακφόλ  στο Twitter του.

Η δήλωση του πρώην Αμερικανού πρέσβη σε ένα τέτοιο θέμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Στις ΗΠΑ υπάρχει παράδοση κατά την οποία,  πρώην  διπλωμάτες και άλλοι  κυβερνητικοί  αξιωματούχοι , προβαίνουν σε δήθεν αποκαλύψεις , από τις οποίες η  Ουάσιγκτον δεν αποστασιοποιείται ποτέ και σε καμία περίπτωση  .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία αποτελεί το ευρωπαϊκό φυλάκιο της Ρωσίας, είναι στην ουσία  ένα «κόκαλο στο λαιμό» του ΝΑΤΟ.

Εκτός  ότι υπάρχει μια ισχυρή ναυτική βάση, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Βαλτικής Θάλασσας, η παρουσία των πυραύλων  τύπου Iskander-M με 500 χλμ βεληνεκές,  απειλεί ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης  και της Γερμανίας.
Με αυτή την έννοια, η περιοχή του Καλίνινγκραντ μπορεί πράγματι να συγκριθεί με την Κριμαία, ως μια προηγμένη στρατιωτική βάση, παρέχοντας ασφάλεια στην Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης .
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον και οι δορυφόροι της θα  πληρώσουν πολύ  ακριβά οποιαδήποτε προσπάθεια «εξώσεως» της Ρωσίας  από τον θύλακα αυτό . Στο  πλαίσιο αυτών των φιλοδοξιών υπάρχει  ανάγκη να εξετασθούν  όλες οι  δραστηριότητες του ΝΑΤΟ γύρω από την περιοχή  του Καλίνινγκραντ», αναφέρει ανώνυμη ρωσική στρατιωτική πηγή.

Η ρωσική περιοχή είναι γεμάτη με οπλικά συστήματα .Στο παρελθόν ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στην περιοχή αυτή ήταν οι μεγαλύτερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη  εξωτερική στρατιωτική πίεση της Δύσης θα  συνδυαστεί με την παρουσία μιας  ανατρεπτικής «πέμπτης φάλαγγας» στην ίδια την περιοχή.
Μπορούμε να διακρίνουμε δύο τουλάχιστον περιοχές του Καλίνινγκραντ στις οποίες υπάρχουν αυτονομιστές.

Σε μία από αυτές υπάρχουν άτομα που είναι  επιρρεπή στον  εξτρεμισμό και συνδέονται με νεοναζιστικές οργανώσεις στην Γερμανία .

Πρόκειται για το «Βαλτικό  Ρεπουμπλικανικό Κόμμα»,» την  «Βαλτική  πρωτοπορία αντίστασης» , και τις « επιτροπές κοινωνικής αυτοάμυνας» (CBS). Αυτές οι οργανώσεις  είναι σε επαφή με την άκρα δεξιά στο εξωτερικό και είναι επιρρεπείς σε ριζοσπαστική δράση.

Οι ομάδες αυτές είναι σε επαφή με την γερμανική οργάνωση  PEGIDA και εθνικιστικές ομάδες στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Σε περίπτωση μαζικών εξεγέρσεων, η δράση αυτών  των οργανώσεων , λόγω του μικρού αριθμού τους είναι απίθανο να «γείρουν την πλάστιγγα», όπως ο «Δεξιός τομέας» στην Ουκρανία , αλλά μπορούν  να χρησιμοποιηθούν  για  την πρόκληση αιματηρών επεισοδίων .
Μαζί με  τις εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή υπάρχουν πολλές και αρκετά αξιοσέβαστες κοινωνικές ομάδες, που ασχολούνται με την τοπική ιστορία, την  μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Πρωσίας, ενώ υπάρχει ακόμη και η Γερμανική Εταιρεία για την Προστασία των πολιτών .

Όλες αυτές οι οργανώσεις , ως επί το πλείστον λειτουργούν με δυτικές επιδοτήσεις, και αποτελούν  σαφώς την γερμανική «ήπια δύναμη».
Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς αναλυτές οι ταραχές θα ξεκινήσουν στην ξαφνικά στο Καλίνινγκραντ.
Στη συνέχεια, οι περιφερειακές αρχές με τις εγγυήσεις  της Δύσης θα υποστηρίξουν  τις απαιτήσεις των συμμετεχόντων  για την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Ρωσία.
Η ΕΕ θα ξεκινήσει ενδεχομένως διαδικασία αναγνώρισης και «προσάρτησης» της περιοχής από την Γερμανία.

Το σενάριο  αυτό φαίνεται τρελό, αλλά τα σχέδια της Δύσης για τον  ρωσικό θύλακα από πολλές απόψεις είναι παρόμοια με αυτό .

Εκτός από τη Γερμανία που «λοξοκοιτάζει» προς την περιοχή του Καλίνινγκραντ , ενδεχομένως και η Πολωνία να επιθυμεί να λάβει μέρος σε μια ενδεχόμενη «μοιρασιά» , παρά το γεγονός ότι έχει  ήδη λάβει το 1945, ένα μεγάλο κομμάτι της Ανατολικής Πρωσίας.
Ειδικοί αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο  πιστεύουν ότι μια τέτοια  κατάσταση στο  Καλίνινγκραντ, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα προκαλέσει σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των μελών της ΕΕ,   των συμμάχων του ΝΑΤΟ, και της  Ρωσίας.

Αλλά ποιος είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον; Οι ΗΠΑ ενεργούν  ως «διαιτητής» και υπέρτατη αρχή,  και  πολύ λιγότερο  από  αλληλεγγύη προς την ΕΕ. Το  «Διαίρει και βασίλευε»  είναι το παλιό σύνθημα το οποίο αποτελεί  σαφώς το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top