GuidePedia

0

 Βομβαρδισμός του Ντόνετσκ – Καταστροφή ουκρανικού BMP-2 από Kornet

Του Πάνου Σπαγόπουλου

Φαίνεται πως το Κίεβο αποφάσισε να ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», σε μια περίοδο όπου η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ έχει κτυπήσει «κόκκινο» με μαζικές συγκεντρώσεις δυνάμεων και από τις δύο πλευρές από την Βαλτική μέχρι την Κριμαία.

Η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής όταν με πυροβόλα των 122 χλστ. ξεκίνησαν τον βοβμαρδισμό της πόλης και στην πόλη Γκορλόβκα περί τα 35 χλμ. βόρεια και ανατολικά του Ντόνετσκ. «Γύρω στις 23:00 η ουκρανική πλευρά ξεκίνησε τον βομβαρδισμό του κέντρου της πόλης της Γκορλόβκα χρησιμοποιώντας πυροβόλα των 122 χλστ.», αναφέρεται στην σύντομη δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας Ντόνετσκ.

Παράλληλα μισή ώρα αργότερα 12 ΤΟΜΑ του ουκρανικού Στρατού ξεκίνησαν να βάλλουν με βαρέα όπλα κατά του Ντόνετσκ και πιο συγκεκριμένα κατά του προαστίου Μακεγιέφκα το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης.

Επίσης σκληρές μάχες αναφέρθηκαν στην πόλη Γιασνουβάτα περί τα 15 χλμ. βόρεια και ανατολικά του Ντονετσκ και σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Βασιλίβκα αυτή τη φορά 50 χλμ. νότια από το Ντόνετσκ. Ακόμη δεν υπάρχει ακριβής αριθμός θυμάτων αλλά ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σφαγή αμάχων.

Βορειότερα στην πόλη Μπουτίβκα η οποία βρίσκεται 35 χλμ. νότια από το Χάρκοβο τέσσερα μέλη του δεξιού τομέα σκοτώθηκαν τη νύκτα της 11ης προς την 12 Ιουνίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην Βαλτική από το τέλος του «ψυχρού πολέμου».

Η άσκηση με την επωνυμία Anaconda πραγματοποιείται στην Πολωνία και την Βαλτικές Δημοκρατίες με τη συμμετοχή 31.000 προσωπικού από 24 χώρες σε σενάριο άμυνας των Βαλτικών χωρών σε περίπτωση αιφνιδιαστικής «εισβολής των ρωσικών δυνάμεων».

Επικεφαλής της άσκησης είναι ο Πολωνός αντιστράτηγος Marek Tomaszycki και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αποτελούνται από 14.000 Αμερικανούς, 12.000 Πολωνούς και 800 από την Βρετανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της άσκησης για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 γερμανικά άρματα μάχης διέσχισαν την Πολωνία από ανατολή σε δύση.

Στην άσκηση πραγματοποιήθηκε μεγάλη αεραποβατική κίνηση με την πτώση 1130 αλεξιπτωτιστών (εκ των οποίων 500 Αμερικανοί και 230 Βρετανοί) στην πολωνική πόλη Torun ενώ μηχανικοί κατασκεύασαν γέφυρα εφόδου στον Βιστούλα από όπου πέρασαν περίπου 300 τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ τέλος πραγματοποιώ[ηθηκε νυκτερινή επίθεση 35 επιθετικών ελικοπτέρων. Η άσκηση αναμένεται να λήξει στις 16 Ιουνίου.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top