GuidePedia

0


Οι Ρώσοι άλλαξαν στάση, και βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να αποκτήσουν ξανά διπλωματικές σχέσεις η Τουρκία και το Ισραήλ. Βλέπε Haaretz “In Change of Direction, Russia Welcomes Israel-Turkey Reconciliation Talks

Πολύ περίεργο. Δύο εξηγήσεις μπορώ να δώσω για αυτήν την μεταστροφή στην στάση των Ρώσων. Η πρώτη είναι να έχουν συμφωνήσει οι Τούρκοι να αγοράζουν Ισραηλινό αέριο από τον Leviathan, αλλά με συμμετοχή της Gazprom στο Ισραηλινό κοίτασμα.

Η δεύτερη λύση είναι να ξανασυζητάνε οι Ρώσοι και οι Τούρκοι το θέμα του Turk Stream. Οι Ρώσοι πριν λίγες μέρες είπαν ότι το θέμα του Turk Stream δεν έχει κλείσει. Βλέπε Euractiv “Putin says South Stream, Turkish Stream still on the table



Οι Ρώσοι σίγουρα θα ήθελαν από την Τουρκία κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να αποδεχτεί η Τουρκία συμμετοχή της Gazprom στον Leviathan. Οι Ρώσοι θέλουν να κλείσουν με τους Τούρκους μία μεγάλη συμφωνία για να μπλοκάρουν το Ιράν και το Κατάρ προς την Ευρώπη στην Τουρκία. Σε μία τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι σίγουρα θα υποστήριζαν και πολύ ενεργά το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Άλλωστε στους Ρώσους δεν αρέσει η βελτίωση στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ.

Αλλά για να τα βρούνε οριστικά οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, θα πρέπει όπως είπα οι Τούρκοι να αποφασίσουν ότι δεν θα στείλουν Ιρανικό και Καταριανό αέριο στην Ευρώπη, και αυτό δεν έχει συμβεί, όχι ακόμη τουλάχιστον, και δεν αρέσει και καθόλου στους Τούρκους Ισλαμιστές σαν ιδέα. Από την άλλη πλευρά ο Leviathan είναι κάτι πολύ μικρό για να εξηγήσει την αλλαγή στον τρόπο που ο Πούτιν βλέπει την σχέση Τουρκίας-Ισραήλ. Εφόσον οι Ρώσοι άνοιξαν ξανά θέμα Turk Stream, που σημαίνει ότι ίσως γίνονται συζητήσεις με τους Τούρκους στο παρασκήνιο, η εξήγηση μπορεί να είναι ο Turk Stream και όχι ο Leviathan.

Δεν έχω παρακολουθήσει σχεδόν καθόλου τελευταία, και μπορεί να πέφτω έξω. Αλλά για να δεχτεί ο Πούτιν τον Νετανιάχου με κόκκινο χαλί και μουσικές στην Ρωσία (βλέπε Washington Post), και ταυτόχρονα να θέλει ο Πούτιν να ανταλλάξουν πρέσβεις η Τουρκία με το Ισραήλ, δεν μυρίζει ή Leviathan ή Turk Stream? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Αλλά εφόσον δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα τελευταία που ίσως και να μου διαφεύγει κάτι.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του BBC, ο Ερντογάν είπε πριν λίγες μέρες ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας χάλασαν από ένα λάθος ενός πιλότου, και η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ρωσία αλλά δεν ξέρει τι πρώτο βήμα να κάνει. Πάντως για να λέει ότι το λάθος ήταν του πιλότου ο Ερντογάν ρίχνει το φταίξιμο στην Ρωσία, και δεν ζητάει συγνώμη. Βλέπε BBC “Can Russia and Turkey heal rift

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο οι Αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους στην Συρία, και ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να κινηθεί προς την Ρωσία, είτε επειδή δεν έχει άλλη επιλογή λόγω της τεράστιας πίεσης που δέχεται η Τουρκία από την σύγκρουση της με τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Γαλλία, την Γερμανία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Συρία, είτε για να απειλήσει τις ΗΠΑ ότι να δεν στηρίξουν την Τουρκία πιο ενεργά η Τουρκία θα αναγκαστεί να στραφεί προς την Ρωσία. Οι ΗΠΑ προσπαθούν με χίλιες δυο δυσκολίες να βρούνε έναν καινούργιο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ιράν, στους Σιίτες του Ιράκ, και στους Κούρδους.

Δεν ξέρω πόσο μεγάλη σημασία έχουν όλα τα παραπάνω, γιατί αύριο μπορεί πάλι να αρχίσουν να σκοτώνονται οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, και όλα να είναι πάλι τελείως διαφορετικά. Σήμερα όμως βλέπουμε αυτά. Αύριο όμως είναι πολύ πιθανό να δούμε κάτι τελείως διαφορετικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Περσική Αυτοκρατορία, αιώνες τώρα, σκοτώνονται στην περιοχή του Καυκάσου, της Κασπίας Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής. Αυτό σίγουρα δεν θα σταματήσει. Το μόνο ερώτημα είναι το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η φωτιά που θα καίει, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά δεν θα σβήσει. Ποτέ δεν έσβησε, και ούτε πρόκειται.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top