GuidePedia

0

Νέα αεροναυτικό επεισόδιο με την Κίνα να απογειώνει μαχητικά και να στέλνει πολεμικά πλοία.  

Αυξάνεται η ένταση στην Νότια Σινική Θάλασσα μετά και τις νέες αμερικανικές προκλήσεις καθώς οι ΗΠΑ έστειλαν το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS William P. Lawrence σε περιοχή εντός 12 ναυτικών μιλίων από τον κινέζικης κατοχής ύφαλο Fiery Cross.

Ταυτόχρονα και η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ δείχνουν σημεία εμπλοκής μεταξύ των δύο χωρών καθώς τονίστηκε πως σκοπός ήταν να αντιμετωπίσει «υπέρμετρες θαλάσσιες διεκδικήσεις».
Η Κίνα απάντησε αμέσως και απογείωσε χθες αιφνιδιαστικά 2 μαχητικά και έστειλε 3 πολεμικά πλοία σύμφωνα με δημοσίευμα.

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS William P. Lawrence έπλευσε σε περιοχή εντός 12 ναυτικών μιλίων από τον κινέζικης κατοχής ύφαλο Fiery Cross, με σκοπό να αντιμετωπίσει «υπέρμετρες θαλάσσιες διεκδικήσεις», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Μπιλ Ούρμπαν.

«Αυτές οι υπέρμετρες θαλάσσιες διεκδικήσεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως διατυπώνεται από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς αποσκοπούν στον περιορισμό των δικαιωμάτων ελεύθερης ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ και όλων των κρατών», δήλωσε το Ούρμπαν στο Reuters.

Σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, όλα τα πλοία-πολεμικά και μη- έχουν το δικαίωμα της «ελεύθερης διέλευσης» σε διεθνή ύδατα, εφ’ όσον αυτά δεν αποτελούν απειλή για την κυριαρχία, την ειρήνη ή την ασφάλεια των παράκτιων κρατών.

Παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την συγκεκριμένη σύμβαση.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή, ισχυριζόμενη ότι το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο εισήλθε παράνομα σε κινέζικα χωρικά ύδατα, όταν πλησίασε τον ύφαλο.
Ο εκπρόσωπος του κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ απειλούν την «κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας» και αποτελούν κακή θαλάσσια συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το κινέζικο Υπουργείο Άμυνας, η ενέργεια του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου «αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η κατασκευή αμυντικών εγκαταστάσεων στους υφάλους των Νησιών Νάνσα είναι απολύτως λογική και απαραίτητη».
Η εξέλιξη αυτή είναι μόλις η τελευταία σε μία σειρά μακροχρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά την Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για στρατικοποίηση της περιοχής.

Τα νησιά Νάνσα ή αλλιώς νησιά Σπράτλι εκχερσώθηκαν από τη Κίνα, η οποία επιπλέον προχωρά στην κατασκευή αεροδιαδρόμου 3 χμ. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις ασκήσεις στην περιοχή.
Να σημειώσουμε κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό: Η Κίνα ήταν έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα την Συρία με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τότε πως θα στείλουν ομάδες μάχης στην Νότια Σινική Θάλασσα…

Η Κίνα είναι εξαγριωμένη μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέα βάση στις Φιλιππίνες.

Το 1992 όλες οι μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες έκλεισαν.

Τον προηγούμενο μήνα όμως ΗΠΑ και Φιλιππίνες ανέτρεψαν αυτή την απόφαση με μια νέα αμυντική συνθήκη που επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να επιχειρούν από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα στην συγκεκριμένα χώρα.

Υπό αυτή την συμφωνία το Πεντάγωνο στοχεύει να σταθμεύει μόνιμος αριθμός μαχητικών, προσωπικού και ειδικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες μετά το πέρας των ετήσεων πολεμικών ασκήσεων Balikatan.

«Θα συνεχίσουν την κοινή εκπαίδευση και θα διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου και της Νότιας Σινικής Θάλασσας με κοινές περιπολίες» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Α.Κάρτερ.

«Θα το κάνουμε αυτό σε μόνιμη βάση». «Πέντε A-10C Thunderbolt, τρία ελικόπτερα HH-60G Pave Hawk και ένα MC-130H ειδικων επιχιερήσεων με 200 αμερικανικές ειδικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις Φιλιππίνες ενώ ακόμη 75 πεζοναύτες θα μείνουν ως τμήμα του κέντρου διοίκησης και ελέγχου» είπε ο Α.Κάρτερ.



Πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top