GuidePedia

0

Η «διαπραγμάτευση» μας εδώ και τόσους μήνες με τους δανειστές μας , έχει μια  κρυφή ατζέντα,  η οποία ουδέποτε αναφέρεται στα ΜΜΕ ενώ  αποκρύπτεται και από τον ελληνικό λαό  επιμελώς.
Μια πτυχή αυτής της ατζέντας  αποτελεί η  τύχη του αγωγού «Poseidon» , η οποία είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει λόγω των τεραστίων αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων στην χώρα μας .

Ο αγωγός αυτός αποτελούσε μια «ανάσα» πνοής για την χώρα μας, από την «μέγγενη» που μας έχουν επιβάλει οι διεθνείς τοκογλύφοι.

Για αυτό και το ΔΝΤ ξεκίνησε τα «κουβαρνταλίκια» προς την ελληνική πλευρά μιλώντας για μη καταβολή δόσεων απο την Ελλάδα  προς την ΕΕ έως το 2040 και άλλα τέτοια . Όλοι οι «ενδιαφερόμενοι» απαιτούν από την Αθήνα να μην προχωρήσει καμία συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο για τον αγωγό αυτόν.

Η Αθήνα δεν σκοπεύει να προωθήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, σχετικά με την κατασκευή του  αγωγού «Ποσειδών», ο οποίος θεωρείται άμεσα ανταγωνιστικός με το αγωγό TAP, τον οποίο υποστηρίζουν οι Γερμανοί.
Έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος επί αυτού του θέματος  κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, τονίζει ο ευρωπαϊκός τύπος .

Αντί αυτού του αγωγού που θα προωθούσε τα ελληνικά συμφέροντα , η χώρα μας χθες  Τρίτη (17 Μαΐου) εγκαινίασε την κατασκευή ενός τμήματος 550 χιλιομέτρων του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP), με τον Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για  8.000 θέσεις εργασίας που θα φέρουν άνθηση  στην οικονομία μας η οποία   πλήττεται από την κρίση .

Ο αγωγός αυτός έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει από το 2019, και θα  μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης του Αζερμπαϊτζάν «Shah Deniz 2», μέσω της δυτικής Τουρκίας, στην Ελλάδα, την Αλβανία και δια μέσω της  Αδριατικής στην Ιταλία.
Ο Τσίπρας είπε ότι ο αγωγός θα εγκαινιάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη  μια «νέα εποχή».
«Ο TAP είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις  που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα», είπε ο Τσίπρας  κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο άμεσος ανταγωνιστής του αγωγού TAP είναι ο «Poseidon» που προωθεί ο ρωσικός κολοσσός Gazprom με γνώμονα σχέδιο μεταφοράς φυσικού  αερίου  απο την Ρσωία προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι το «μνημόνιο κατανόησης» για την ανάπτυξη του ρωσικού αγωγού υπεγράφη στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ της Gazprom, της Ιταλικής Edison και της  ΔΕΠΑ .

Η Μόσχα επιδιώκει να  αναβιώσει το  έργο ενός  υποθαλάσσιου αγωγού που θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ελλάδα και  την Ιταλία.
Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές  το πώς το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα,  ενώ στο τραπέζι υπάρχει πλέον μία επιλογή ,  η μεταφορά του   μέσω  Βουλγαρίας, διότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας είναι σε μεγάλη ένταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και οι «πληροφορίες» ανέφεραν από την Αθήνα  ότι τα ενεργειακά θέματα  θα ήταν  ψηλά στην ατζέντα.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα  EurActiv.com έχοντας καλά πληροφοριμένες κυβερνητικές πηγές , γνωρίζει  ότι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Πούτιν στην Ελλάδα δεν θα αφορά  σε θέματα ενέργειας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν  ότι,  θα υπάρξει μια συζήτηση για την ενέργεια, αλλά «χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, καμία συζήτηση για θέματα ενέργειας δεν θα μπορούσε να επιτύχει πρόοδο», τονίζουν οι ίδιες  πηγές .
Ο αγωγός ΤΑΡ προωθεί τα γερμανικά και αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση τα ελληνικά, διότι την «στρόφιγγα» στην ουσία θα την ελέγχουν οι Τούρκοι .

Μέσα σε αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια εντάσσεται η χώρα μας , η οποία «σπρώχνεται» εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια βάσει σχεδίου στην «προστασία» της Τουρκίας.
Μας θέλουν «υποτελείς» στην ‘Άγκυρα οι σύμμαχοι μας , διασφαλίζοντας έτσι έναν διττό στόχο .

Α.Να κλείσουν το Αιγαίο στο πανίσχυρο πλέον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας και στα ρωσικά πλοία που θα μπορούσαν να μεταφέρουν ακόμη και αέριο LNG (υγροποιημένο αέριο), υπέρ του αμερικανικού αερίου που ήδη φθάνει στην ΕΕ.

Β. Να αποκόψουν κάθε δυνατότητα της Ρωσίας να «περάσει» οποιονδήποτε αγωγό προς τα Βαλκάνια την Ελλάδα προς την Ευρώπη, απαγορεύοντας κάθε ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης απο την Μόσχα.     

Η Δύση θέλει να περικυκλώσει στρατιωτικά την αχανή ρωσική χώρα , πράγμα που γίνεται συστηματικά,  και να διακόψει όλες τις ροές υδρογονανθράκων και αγαθών της Ρωσίας μέσω εμπάργκο με τον «έξω κόσμο». Για αυτό και ο πόλεμος στην Συρία και την Ουκρανία  , ενώ έπονται και «άλλα».

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο που εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ στο παρελθόν τόσο κατά της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας , της ναζιστικής Γερμανίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατά της Κούβας , του Ιράν κά.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική αντίδραση θα είναι βίαια , αιφνιδιαστική και πάρα πολύ αποτελεσματική. Κοινώς,  αυτός  θα είναι ο κύριος λόγος της τελικής  συγκρούσεως Ανατολής και Δύσης,  με την Κίνα να τηρεί όμως  «καιροσκοπική στάση».

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top