GuidePedia

0


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Μια αλλαγή στην θέση του επικεφαλής της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα έρχεται σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα, καθώς αποχωρεί ο David D. Pearce και έρχεται ο Geoffrey R. Pyatt,ο πασίγνωστος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος με το οποίο ανατράπηκε ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας Β.Γιανούκοβιτς.


Ένα πραξικόπημα που φέρεται, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, να διοργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την Γερμανία προς «προσάρτηση» της Ουκρανίας με το «έτσι θέλω» στο δυτικό «άρμα».

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο Geoffrey R. Pyattt θεωρείται «ανακατωσούρας» και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Ελλάδα σε μία δύσκολη χρονική περίοδο για τη χωρά, καθώς όλα τα κρίσιμα ζητήματα -προσφυγικό, ελληνοτουρκικά, οικονομική κρίση- είναι ανοιχτά και ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στις 28 Μαΐου στην Αθήνα ο οποίος θα φέρει μαζί του σαφέστατες και εποικοδομητικές προτάσεις συνεργασίας τις οποίες μια κυβέρνηση για να τις αρνηθεί θα πρέπει να υπάρχουν άλλου είδους «πιέσεις» στο παρασκήνιο.
Ο Pyatt έχει χαρακτηριστεί παρεμβατικός διπλωμάτης και συνηθίζει να ξεπερνάει και τα διπλωματικά όρια και η τοποθέτησή του στην Αθήνα έχει να κάνει με τον φόβο των Αμερικανών για μια προσέγγιση Ελλάδος και Ρωσίας καθώς γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της ρωσικής «στροφής» αντίθετα διαπνέεται από έντονο αντιαμερικανισμό.

Για τον Geoffrey R. Pyatt και τον ρόλο που φέρεται να είχε στην ανατροπή του Β.Γιανούκοβιτς ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern λέει χαρακτηριστικά ότι «είναι από εκείνους του αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος κάνει ότι του λένε και θεωρεί τον εαυτό του σαν έναν πράκτορα της CIA»

Αναφέρει μάλιστα σχετικά με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς «κάποτε τα έκανε αυτά η CIA, τώρα τα κάνει το State Department με γραβατωμένους και κοστουμάτους διπλωμάτες, μεσω twitter και facebook, και με μια τάσντα γεμάτη με αγαθά για να χτιστεί υποστήριξη στις αμερικανικές πολιτικές»

"Geoffrey Pyatt is one of these State Department high officials who does what he’s told and fancies himself as a kind of a CIA operator," laughs Ray McGovern, who worked for 27 years as an intelligence analyst for the agency. "It used to be the CIA doing these things," he tells Democracy Now. "I know that for a fact." Now it's the State Department, with its coat-and-tie diplomats, twitter and facebook accounts, and a trick bag of goodies to build support for American policy.

Ο Pyatt ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007.

Λίγο αργότερα εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη ανέλαβε ρόλο στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούλιο 2013.

Ο Pyatt ανέλαβε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2013.

Ο Geoffrey R. Pyatt έγινε πασίγνωστος όταν «πιάστηκε» σε συζήτηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ το Φεβρουάριο του 2014 να συνομιλεί μαζί της δίνοντάς της πλήρη αναφορά για τα τεκταινόμενα στην πλατεία Μαϊντάν και τότε η κυρία Νούλαντ είπε το... αμίμητο «γ@μ@ την Ευρωπαϊκή Ένωση» όταν αναφέρθηκε στην μη εναρμόνιση των Ευρωπαίων ηγετών με την στάση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση.

Τότε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο και κατηγόρησε την Ρωσία ότι παραβίασε την «ιδιωτικότητα» της συζήτησης, αν και η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποδείξεις για το πως υποκλάπηκε η συνομιλία, ωστόσο η κ.Νούλαντ αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τα καταγεγραμμένα σχόλια που σημαίνει ότι παραδέχθηκε την ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ του και ότι ΟΝΤΩΣ είπε αυτά τα πράγμτα.

Σε άλλο βίντεο ο ίδιος ο Geoffrey R. Pyatt φαίνεται να μοιράζει ψωμί μαζί με την Νούλαντ στους «μαχητές» της Μαιντάν δείχνοντας από την αρχή ότι είχε στραφεί κατά του νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς.

Σημειώνεται ότι τότε στην Μαιντάν είχαν ξεσπάσει αιματηρές ταραχές στις οποίες πρωτοστατούσε μια ακροδεξιά οργάνωση ο «Δεξιός Τομέας».



Η έλευση του Αμερικανού νέου πρεσβευτή στην Αθήνα προκαλεί προβληματισμό διότι βάση του ιστορικού του είναι άνθρωπος ο οποίος θα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας όποτε θεωρηθεί ότι η Αθήνα σκέφτεται τα δικά της συμφέροντα και όχι τα αμερικανικά.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο Αιγαίο και οι Αμερικανοί να παίρνουν σαφώς το μέρος της Άγκυρας αντίθετα με την Μόσχα που υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις.

Η δήλωση του State Department με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις είχε ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από μακρού δημιουργήσει διπλωματική οδό για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», απάντησε ο εκπρόσωπος.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά ευνοεί την Τουρκία αφού η τουρκική επιθετικότητα δεν καταδικάζεται και ταυτόχρονα η φράση «οι δυο πλευρές πρέπει να τα βρουν» από την στιγμή που εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα απο την Τουρκία και η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο απο εμάς δείχνει ότι οι Αμερικανοί υιοθετούν τις απαιτήσεις της Άγκυρας!

Αντίθετα η Μόσχα όπως δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε εκτενή αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Ria Novosti ακολουθεί μια σαφέστατα φιλελληνική θέση.

Στο απόσπασμα αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Ρωσος ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Οι νεοοθωμανικές επιδιώξεις -με τη διοχέτευση της επίδρασή τους παντού, την απόκτηση νέων εδαφών- είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ξέρετε πόσες φορές τον περασμένο χρόνο παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας; Κάπου 1.800 φορές! Και μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2016, πάνω από 200! Και σε καμιά περίπτωση, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε κανένας εκ των επικεφαλής στρατηγών του ΝΑΤΟ δεν είπαν ούτε μια λέξη, πώς γίνεται και ένα μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο άλλου μέλους του ίδιου Συνασπισμού; Μια τέτοια ανεκτικότητα σε μια εμφανή επεκτατική συμπεριφορά δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό...»

Γίνεται κατανοητό λοιπόν γιατί έρχεται ο συγκεκριμένος πρεσβευτής στην Ελλάδα, σίγουρα όχι τυχαία.
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top