GuidePedia

0

 Ένα μεγάλο αγκάθι στα Βαλκάνια για αυτούς που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια πλήρους υποταγής τους, αποτελεί η ημιαυτόνομη σερβική δημοκρατία της Β/Ε. Έτσι μετά την διαφαινόμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ατλαντική Συμμαχία, πήρε σειρά απ’ ότι  φαίνεται η ΄΄προβληματική΄΄ αυτή δημοκρατία. Η μεγάλη χθεσινή κινητοποίηση της αντιπολίτευσης με σκοπό την ανατροπή του Σέρβου ηγέτη Ντόντικ, μόνο τυχαία δεν ήταν, ειδικά μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του περί  δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας, αλλά και τις αναφορές του για συνεργασία και στήριξη από την Ρωσία. Το σχέδιο φαίνεται και εδώ να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, διαδηλώσεις και ταραχές, για να ξεφορτωθούν άλλο ένα εμπόδιο.

Έτσι,  δέκα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Banja Luka διαδηλώνοντας ταυτόχρονα αφενός η ΄΄ συμμαχία για την αλλαγή ΄΄ που επιθυμεί πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ και θεωρεί τον Κυβερνήτη Ντόντικ σαν ένα διεφθαρμένο δικτάτορα και αφετέρου οι Σέρβοι εθνικιστές που επιθυμούν στενότερες σχέσεις με την Ρωσία και υποστηρίζουν τον Ντόντικ. Με μεγάλες προσπάθειες της αστυνομίας δεν ήρθαν σε επαφή αυτές οι δύο ομάδες διαδηλωτών. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να συγκεντρώσουν πολλούς διαδηλωτές ώστε να δείξουν μεγάλη δυναμική. Βέβαια δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες με τους υποστηρικτές του Ντόντικ να αποκαλούν τους αντιπάλους τους προδότες.
Η ένταση που επικράτησε φαίνεται και από δηλώσεις του κόσμου, στον τύπο, όπως για παράδειγμα του  Goran Keserovic κατοίκου της Banja Luka που ανέφερε ότι, ‘’ εγώ υποστηρίζω τον Πρόεδρο μας , αποτελεί έναν γνήσιο Σέρβο και μόνο αυτός γνωρίζει πώς να προστατέψει την σερβική δημοκρατία’’. Από την άλλη ο Zivko Josic υποστηρικτής της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι, ‘’ είμαι ένας άνεργος πρώην στρατιώτης και επιθυμώ να δω αλλαγές να γίνονται στη χώρα μου, έχω βαρεθεί να ζω σαν σκυλί, εγώ ήμουν στα χαρακώματα όταν αυτοί πλουτίζανε. Στηρίζω την αντιπολίτευση για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο’’. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κρατούσαν πλακάτ που γράφανε ‘’ όλοι σας θα πάτε φυλακή’’ ενώ οι υποστηρικτές του Ντόντικ κρατούσαν φωτογραφίες του Ντόντικ και του Ρώσου Πρόεδρου Πούτιν. Εν τω μεταξύ η διαμάχη μεγαλώνει και αυτό ανησυχεί την Σερβία, της οποίας ο π/θ Βούσιτς, κάλεσε τους αντίπαλους ηγέτες, να αποφύγουν τη βία. Ένταση μάλιστα προκλήθηκε και στην Σερβία όταν περίπου εκατό Σέρβοι θέλησαν να περάσουν τα σύνορα για την Βοσνία.

Θεωρούμε ότι ο πάλαι ποτέ εκλεκτός της Δύσης Ντόντικ, έχει πέσει σε δυσμένεια με τις αντιδυτικές τοποθετήσεις του και μάλιστα με την ανοικτή συνεργασία με την Ρωσία. Το πολιτικό του μέλλον πλέον φαίνεται αβέβαιο, όμως έχει ισχυρά ερείσματα και υποστηρικτές στο εσωτερικό της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας της οποίας ηγείται. Βέβαια παρόμοια ισχύ και μεγαλύτερη είχαν και άλλοι στο παρελθόν και τελικά τους ανέτρεψαν τα ισχυρά εξωτερικά συμφέροντα. Για τα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα, η Βοσνία αποτελεί περιοχή που πάντα μεταδίδει την ένταση και την αστάθεια, ίσως αυτό να επιθυμούν και όσοι απεργάζονται την ειρήνη σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top