GuidePedia

0

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος*
Όπως είναι φυσικό τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι σήμερα στραμμένα στη Θεσσαλονίκη όπου υπογράφεται η υλοποίηση του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline), ενός κορυφαίου ενεργειακού προγράμματος για την Ευρώπη. Μέσω του TAP θα μεταφέρεται αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη και θα αποτελεί τον Ευρωπαϊκό άξονα μεταφοράς του. Η Ελλάδα που αποτελεί κομβική χώρα σε όλο το έργο σίγουρα θα έχει μόνο να επωφεληθεί τόσο σε αναπτυξιακά έργα και θέσεις εργασίας, όσο όμως και στο κομμάτι της ασφάλειας, που τα συμφέροντα δεν θα θέλουν να θέσουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την οικονομική τους επένδυση. Η Ελλάδα συνεπώς θα έχει μπροστά της να εξετάσει, τις νέες διαστάσεις ασφάλειας και τις απαιτήσεις ανασχηματισμού των Ενόπλων της Δυνάμεων, ειδικά στο θέμα αντιμετώπισης τρομοκρατικών και υβριδικών απειλών αλλά και αναμόρφωσης του όλου συστήματος πληροφοριών τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε σύσταση νέων οργανισμών αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού.

Έτσι, το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό “παίκτη” στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και αντιπροσωπιών από όλες τις χώρες και οργανισμούς που θα συνεργαστούν και όχι μόνο.  Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ. Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε . Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα. Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.

Θεωρούμε ότι πέραν της σημαντικότατης συμβολής του έργου στην ανάπτυξη της Ελλάδας αποτελεί και μια πρόκληση ασφαλείας για την οποία η Ελλάδα από τώρα θα πρέπει να προετοιμάζεται ώστε να μπορέσει να βρεθεί σε ετοιμότητα. Δηλαδή η εξέταση όλων των ελληνικών παραμέτρων που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως είναι για παράδειγμα το προσφυγικό, θα πρέπει πλέον να εξετάζονται πρωτίστως κάτω από τους νέους παράγοντες ασφάλειας, που θα διαμορφωθούν με την κατασκευή του αγωγού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι εξελίξεις απαιτήσεων ασφάλειας να τρέξουν γρηγορότερα από την ετοιμότητα της Ελλάδας. Τα αποτυχημένα μοντέλα ανασχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με κομματικά κριτήρια, όπως τουλάχιστον τα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν και να έχει χαθεί μια τεράστια ευκαιρία εκσυγχρονισμού και ορθολογισμού των παραγόντων ασφάλειας της Χώρας μας.

*Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top