GuidePedia

0

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επέπληξε τον ισραηλινό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, Shai Cohen, λόγω της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχετικά με τις συνομιλίες συμφιλίωσης του Ισραήλ με την Τουρκία. Αυτό αναφέρεται άρθρο στο ειδησεογραφικό portal Arutz 7.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Raoul Wootliff στο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό portal The Times of Israel, ο ισραηλινός Πρόξενος δήλωσε ότι «έχει δημιουργηθεί μια θετική δυναμική όσον αφορά τη διαδικασία συμφιλίωσης Ισραήλ – Τουρκίας και ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεαστεί από την πολιτική αλλαγή [αναφ. στην πρόσφατη παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου] στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί άλλον έναν ή δύο γύρους [διαπραγματεύσεων] ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία… Τα περισσότερα ζητήματα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι, ήδη, σε κάποιο βαθμό, ξεκάθαρα».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός διπλωμάτης ανέφερε ότι «η αναβίωση της στρατιωτικής συνεργασίας που απολάμβαναν το Ισραήλ και η Τουρκία κατά τη δεκαετία του ’90, θα είναι χρονοβόρα». Σχετικά με την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ο Cohen τόνισε ότι πρόκειται για «ζήτημα ήσσονος σημασίας», εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στη μεταφορά αγαθών στη Γάζα, όπου σχεδόν τα μισά δομικά υλικά προέρχονται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με παράγοντες του ισραηλινού ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις του Cohen αποκλίνουν από την επίσημη θέση του Ισραήλ όσον αφορά το ζήτημα της συμφιλίωσης με την Τουρκία. Όπως αναφέρει ο Nitsan Keidar, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει να αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο Wootliff [The Times of Israel] αναφέρει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και, σύμφωνα με το Reuters, ένα από τα βασικά κίνητρα για την επίτευξη συμφιλίωσης είναι η ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και το κοινό συμφέρον Τουρκίας και Ισραήλ για εξουδετέρωση των τζιχαντιστών στη Συρία. Άλλος ένας παράγοντας που αναφέρεται στα δημοσιεύματα ως κινητήρια δύναμη για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών είναι το φυσικό αέριο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top