GuidePedia

0


Στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαΐου 2016, αναμένεται να συζητηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ζήτημα της προ τριμήνου προσφυγής των οργανώσεων των «Τσάμηδων», κατά της Ελλάδος...

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΟΥΝΗ

Η παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη αφενός διεθνοποιεί την υπόθεση, αφετέρου η οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα – αντίδικα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, κατατέθηκε στο Δ.Δ.Χ. πολυσέλιδος φάκελος, γραμμένος σε 3 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά & Γερμανικά), με τέσσερα κύρια αιτήματα προς εξέταση:

Α) την αναγνώριση της συντελεσθείσας Γενοκτονίας κατά των Τσάμηδων, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης της Γενοκτονίας του 1948.

Β) τον επαναπατρισμό όλων των εκδιωχθέντων-εκτοπισμένων Τσάμηδων.

Γ) την επιστροφή όλων των ακινήτων.

Δ) τη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, από τις ελληνικές κυβερνήσεις τις περιόδου 1913-1945.

Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο FestimLato, «Πρόεδρος του Δημοκρατικού Ιδρύματος της Τσαμουριάς» (Fondacioni Demokratik Çamëria), γνωστός στη γείτονα χώρα για τα κατά καιρούς ανθελληνικά παραληρήματα, ενώ την ίδια ώρα έξω από το κτίριο του Δ.Δ.Χ. θα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση υποστήριξης από τις Ομογενειακές Αλβανικές Οργανώσεις της Διασποράς. Εικάζεται ότι οι ίδιοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, ανακινούν ανα τακτά χρονικά διαστήματα και ζήτημα «Αρβανιτών» (υπό την έννοια ότι αποτελούν αλβανικό εκχριστιανισμένο φύλο), επιθυμώντας να θέσουν τις μελλοντικές βάσεις για την ύπαρξη πολυπληθούς μειονότητας, στα υπό διεκδίκηση εδάφη.

Είναι φανερό ότι στη γειτονική χώρα αναβιώνει (κυρίως μετά την επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο), ένας πρωτόγνωρος εθνικισμός ενταγμένος στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής αποκατάστασης, σύμφωνα με τη «Λίγκα του Πρίζρεν». Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός ανατροφοδοτήθηκε μετά την επιτυχή έκβαση των συγκρούσεων σε Tetovo, Gostivar και Aracinovo στην Π.Γ.Δ.Μ. (2001).

Η δικαστική διαμάχη θα λάβει χώρα σε μια περίοδο έντονων φραστικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας, από τον κυβερνητικό εταίρο του EdiRama, και πρόεδρο του Kόμματος της Τσαμουρίας (Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet) κύριο Shpëtim Idrizi, ενώ σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα μεθοδεύεται και η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών από το ίδιο καθεστώς στην περιοχή της Χιμάρας. Προς το παρόν η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top