GuidePedia

0

Ο τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα είναι ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ως εκ τούτου ο επόμενος πρωθυπουργός, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τις εξουσίες του.

Ο Γιλντιρίμ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ισλαμοσυντηρητικού AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ έπειτα από μια συνάντηση του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος.

Μιλώντας λίγο αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως ο διορισμός του ήταν το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα σε 800 σημαντικά μέλη του AKP.

"Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια εργαζόμενοι σε πλήρη αρμονία πρωταρχικά με τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας και στη συνέχεια με τους συναδέλφους μας μέσα στις τάξεις του κόμματός μας για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας μας", δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επόμενος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε σήμερα ότι θα εργαστεί "σε πλήρη αρμονία" με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον της "τρομοκρατικής απειλής" που δέχεται η χώρα.
Το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, διεξάγει το έκτακτο συνέδριό του την Κυριακή για να εκλέξει έναν νέο ηγέτη αφού ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι παραιτείται από την αρχηγία του κόμματος και ως εκ τούτου και από την πρωθυπουργία, έπειτα από μια ρήξη με τον Ερντογάν η οποία καθίστατο όλο και πιο φανερή.

"Η υποψηφιότητά του για την ηγεσία προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας περιόδου διαβούλευσης και μέσω ευρείας συναίνεσης", δήλωσε ο Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Ο Γιλντιρίμ, ένας συνιδρυτής του AKP ο οποίος είναι συνεργάτης του Ερντογάν από το 1994 που αυτός ο τελευταίος είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θεωρείται σίγουρο πως θα στηρίξει τον στόχο του Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα, μια κίνηση που οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει ενίσχυση του αυταρχισμού.

"Και τώρα, τόπο στο προεδρικό καθεστώς!", είχε δηλώσει ο Γιλντιρίμ λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Νταβούτογλου.

Μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τη Δευτέρα, δήλωσαν στο Ρόιτερς πηγές του AKP. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για οποιεσδήποτε αλλαγές στην ομάδα της οικονομικής διαχείρισης, ιδιαίτερα αν θα παραμείνει στη θέση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
 ΑΠΕ - ΜΠΕ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top