GuidePedia

0

Μαύρα μαντάτα για την Άγκυρα που πανηγυρίζει την επικράτησή της έναντι των Κούρδων μαχητών στον εμφύλιο πόλεμο εντός της χώρας. Το PKK δηλώνει ετοιμοπόλεμο μέχρι τέλους.

 
"Το ΡΚΚ είναι έτοιμο να εντείνει τον αγώνα του κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην Άγκυρα", δήλωσε ο ηγέτης του Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik) σε μια αποκαλυπική συνέντευξη στο BBC που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Μετα την κατάρρευση της εκεχειρίας που ειχε κρατήσει δυο χρόνια, οι τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια τεράστια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της ομάδας στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Μπαγίκ δήλωσε οτι Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο». “Οι Κούρδοι θα αμυνθούν μέχρι τέλους, εφ 'όσον αυτή είναι η τουρκική προσέγγιση - φυσικά το PKK θα κλιμακώσει τον πόλεμο", δήλωσε στο Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τουρκία που συνεχίζει με ευρωπαϊκή ανοχή να βομβαρδίζει τις τουρκικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, σημειώνει μεγάλες απώλειες. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγί Ερντογάν παραδέχθηκε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα  355 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις  με το PKK. Υποστήριξε πό από την πλευρά του PKK οι απώλειες ήταν 5000 αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την άλλη πλευρά.

Το PKK κατηγορείται από την Τουρκία για διάφορες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα φέτος εχει λάβει ταν ευθύνη η οργάνωση τα "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" (TAK), μια ριζοσπαστική ομάδα του κινήματος των ανταρτών.

Οι αντάρτες κατηγορούνται ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό κουρδικού κράτος στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά ο Μπαγίκ το αρνήθηκε.
«Δεν θέλουμε να διαχωριστούμε από την Τουρκία και να δημιουργήσουμε κράτος. Δεν θέλουμε να χωρίσουμε την Τουρκία. Θέλουμε να ζούμε εντός των συνόρων της Τουρκίας στη δική μας γη ελεύθερα ... Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τα δικαιώματα των Κουρδων να γίνου αποδεκτά», είπε. Το ΡΚΚ ήταν έτοιμο να κλιμακώσει τη σύγκρουση "όχι μόνο στο Κουρδιστάν, αλλά και στην υπόλοιπη Τουρκία”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν "θέλει οι Κούρδοι να παραδοθούν Αν δεν παραδοθούν, θέλει να τους σκοτώσει όλους και το λέει ανοιχτά - δεν το κρύβει”, δήλωσε ο Μπαγίκ.

Επιβεβαίωσε, επίσης, οτι το ΡΚΚ είχε "άμεση" επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το PKK ξεκίνησε μια αιματηρή εξέγερση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση το 1984 επιδιώκοντας ανεξαρτησία και ξεκινώντας έναν αγώνα δεκαετιών που άφησε 40.000 νεκρούς. Αργότερα τα αιτήματά του PKK αποδυναμώθηκαν και επεδίωξε μεγαλύτερη αυτονομία στα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα.

Ο φυλακισμένος ιδρυτής του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε ανακωχή τον Μάρτη του 2013, αλλά οι εντάσεις στη συριακή σύγκρουση ξεκίνησαν ξανά την βία πέρσι.

Ο Ερντογάν έχει προτείνει την αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από τους υποστηρικτές των Κούρδων ανταρτών και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπαθεί να αλλάξει το σύνταγμα της Τουρκίας, για να επιτρέψει διώξεις κατα φιλόκουρδων νομοθετών που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η Τουρκική τηλεόραση μεταδίδει τις "νίκες" εναντίον του PKK

Εν τω μεταξύ η Τουρκία καταβάλλει μια απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιάσει νίκες εναντίον του PKK.
ٍ
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στο PKK. Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο της οτυρκικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. χαρακτηρίζοντας του Κούρδους μαχητές ως τρομοκράτες, καταβάλλει προσπάθεια να εμφανίσει ότι η Τουρκία κερδίζει αυτή τη μάχη και μεταδίδει:

"Συνεχίζεται ασταμάτητα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο Μάρντιν και Σίρνακ εξουδετερώθηκαν 8 τρομοκράτες επίσης στο Χακάρι και Μπίτλις σε επιχειρήσεις εντοπίστηκαν αρκετά πυρομαχικά. Στην ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο του Στρατού στην υποδιοίκηση Νουσάιμπιν του Μάρντιν εξουδετερώθηκαν 4, στο Σίρνακ 4 και στο σύνολο 8 τρομοκράτες. Από την άλλη στο Σίρνακ και Ελάζιγ παραδόθηκαν στις αρχές δύο τρομοκράτες.  Στις επιχειρήσεις δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και η υλικοτεχνική υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης.  Στο Χακάρι εντοπίστηκαν 3700 Καλάσνικοφ ενώ στο Μπίτλις υλικά για την κατασκευή των εκρηκτικών".
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top