GuidePedia

0

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Σύρων στην περιοχή της πόλης Καμισλί στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κούρδοι αιχμαλώτισαν πάνω από 50 στρατιώτες του καθεστώτος Άσαντ, μετά από διήμερη μάχη. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι αιχμαλώτισαν 67 Σύρους και κατέλαβαν το τοπικό αρχηγείο του Συριακού στρατού.

Την ίδια ώρα οι Σύροι βομβαρδίζουν την πόλη με όλμους σε μια κλιμάκωση που ωφελεί μόνο τους αντιπάλους αμφοτέρων των αντιμαχομένων και κυρίως τους Τούρκους.

Κουρδικές πηγές αναφέρουν τον θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων από τους βομβαρδισμούς αυτούς. Το Reuters όμως ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 21. Στις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί δύο Κούρδοι και 18 Σύροι μαχητές.

Στα μέσα Μαρτίου οι Κούρδοι εξήγγειλαν τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας στη βόρεια Συρία, ενός, δηλαδή, αυτόνομου κρατικού μορφώματος.

Το καθεστώς Άσαντ όμως, το οποίο κατά την έναρξη του πολέμου, το 2011, παραχώρησε ουσιαστική αυτονομία στους Κούρδους, ενθαρρυμένο προφανώς από τις τελευταίες του επιτυχίες και τη ρωσική υποστήριξη, αντιδρά στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, στηρίζοντας ουσιαστικά την τουρκική πολιτική στην περιοχή.

Η πόλη Καμισλί απέχει μόλις 5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, η οποία μόνο δυσαρεστημένη δεν μπορεί να είναι από την απρονοησία του καθεστώτος. Το ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθούν, πάντως, Αμερικανοί και Ρώσοι.

Χθες τουρκικές πηγές ανέφεραν πως οι Αμερικανοί δημιουργούν βάσεις στα κουρδικά εδάφη. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και το καθεστώς Άσαντ παραμείνει αδιάλλακτο ίσως ακόμα και η Μόσχα να στραφεί εναντίον του. Η Μόσχα άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει πως η προπολεμική Συρία δεν μπορεί να υπάρξει ξανά. πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top