GuidePedia

0

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Θέλουμε ή όχι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς στις 11 Απριλίου λήγει η διπλωματική άδεια που έχει δοθεί στα πλοία του ΝΑΤΟ για να επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αυτό που έχει φανεί από την έναρξη της “δράσης” του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν είχε καμία ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό που όριζε η αποστολή του: στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ιδέα να ρίξουν μερικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, για να συλλέγουν πληροφορίες για βάρκες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική και ότι κυρίως εξυπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες.
  • Η Μέρκελ ήθελε να μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους της “μέχρι και το ΝΑΤΟ έφερα στο Αιγαίο”, ώστε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση που σημείωνε η δημοφιλία της.
  • Η Τουρκία ήθελε να κατοχυρώσει μέσω του ΝΑΤΟ όλες τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο.
  • Και το ίδιο το ΝΑΤΟ ως Συμμαχία ήθελε να έχει μια δύναμη πολύ κοντά στη Συρία.
Ωστόσο όπως διαφάνηκε αυτό το διάστημα, αυτός που πραγματικά ελέγχει τις προσφυγικές ροές είναι η Τουρκία. Όποτε θεωρεί ότι τη συμφέρει, ανοίγει ελεγχόμενα την “κάνουλα” στο Αιγαίο, στα σημεία που η Άγκυρα επιθυμεί, ενώ στα άλλα που θέλει να κατοχυρώσει αξιώσεις, κλείνει εντελώς τις ροές, χρησιμοποιώντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των προσφυγικών ροών. 

Αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του ΝΑΤΟ το οποίο φαίνεται πλήρως αναποτελεσματικό στην αποστολή του. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να περάσει όλα όσα ήλπιζε σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής και αποφάσισε να τα επιβάλει στην πράξη, επιχειρώντας ουσιαστικά να απομακρύνει τα συμμαχικά πλοία από το Αιγαίο, αφού δεν χρησιμεύουν σε κάτι.

Και η Ελλάδα περιμένει αποτελέσματα από την επιχείρηση, τα οποία δεν τα έχει δει. Δεν είναι τυχαίο το τηλεφώνημα που είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου του είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή ειδοποιήσει μόνο για τρία περιστατικά.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι “θέλουμε ή όχι το ΝΑΤΟ” ή μάλλον πιο καλά διατυπωμένο “συμφέρει ή όχι την Ελλάδα η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο”;

Οι Σύμμαχοι επίσης, μάλλον ψάχνουν τρόπο να απεμπλακούν προτού η εικόνα του ΝΑΤΟ υποστεί σοβαρή βλάβη από την απραξία.

Όμως, μάλλον σε αυτή τη χρονική περίοδο, εάν η Ελλάδα δεν ανανεώσει τη διπλωματική άδεια στα πλοία και ουσιαστικά αποφασίσει το τέλος αυτής της δράσης, είναι πιθανό η Τουρκία να ανοίγει και πάλι την “κάνουλα” των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και οι Σύμμαχοι να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα που ενδεχομένως θα έχει “μπλοκάρει” την ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Αν και το τι θα γίνει θα κριθεί τις επόμενες ώρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προγραματίσει επίσκεψη σε Ελλάδα κι Τουρκία για τις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο κ. Στόλτενμπεργκ με 15μελή συνοδεία θα επισκεφθεί αρχικά την Ελλάδα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία.

Από εκεί με ελικόπτερα θα κατευθυνθεί προς τη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, το πλοίο ΒΟΝΝ όπου θα ενημερωθεί για την επιχείρηση, βγάλει φωτογραφίες και θα κάνει δηλώσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top