GuidePedia

0

Έκπληξη προκαλεί η αποστασιοποίηση της αίρεσης των Αλαουιτών της Συρίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Σύριος πρόεδρος ανήκει στην θρησκευτική αυτή ομάδα -στην οποία ανήκει το 12% του Συρίων- και θεωρείται άκρως μυστικιστική.

Σύμφωνα με το BBC, οι θρησκευτική ηγέτες των Αλαουιτών σχεδιάζουν να «βγάλουν στο φως» για πρώτη φορά την σέκτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση της ταυτότητάς τους. Οι ηγέτες, όπως αναφέρουν σε οκτασέλιδη ανακοίνωσή τους, επιθυμούν να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα της κυβέρνησης Άσαντ, καθώς οι ίδιοι εκπροσωπούν «τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αγωγής του πολίτη». Τονίζουν μάλιστα ότι μάχονται για ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο το Ισλάμ, ο Χριστιανισμός και όλες οι θρησκείες θα είναι ισότιμες.

Δύο εκπρόσωποι της αίρεσης, μιλώντας στο BBC, δήλωσαν ότι πολλοί Αλαουίτες σκοτώθηκαν λόγω της πίστης τους την περίοδο διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ τόνισαν ότι τα μέλη της θρησκευτικής ομάδας δεν θα πρέπει να συσχετίζονται με «τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η συριακή κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλαουίτες ασκούσαν επιρροή στη συριακή διακυβέρνηση για περισσότερα από 40 χρόνια, ήδη από όταν ο πατέρας του Μπασάρ αλ Άσαντ, Χαφέζ, ήταν στην εξουσία. Εάν η αίρεση αποστασιοποιηθεί από τη συριακή κυβέρνηση, αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της τελευταίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top