GuidePedia

0

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η αποτυχία επαρκούς προετοιμασίας και σχεδιασμών για την «επόμενη ημέρα» μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη ήταν το χειρότερο λάθος της προεδρίας του.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτή τη δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο σε συνέντευξή του στο Fox News. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών στη Λιβύη «ήταν το σωστό».

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης άρχισαν αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη εν μέσω της εξέγερσης το 2011, εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, λόγω προβληματισμών για τις απώλειες αμάχων στις εν εξελίξει εμφύλιες συγκρούσεις. Ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος και τον θάνατο του Καντάφι στα χέρια αντικαθεστωτικών, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, με ένοπλες οργανώσεις και πολιτοφυλακές να δρουν ανεξέλεγκτες και δύο κυβερνήσεις να βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Παράλληλα, το ISIS κατάφερε να διεισδύσει, ενώ η Λιβύη εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία - «κλειδιά» της προσφυγικής κρίσης, καθώς αποτελούσε και αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναχώρησης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη περνώντας τη Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη έχει καταφθάσει στην Τρίπολη, ωστόσο δεν έχει αναλάβει ακόμα την εξουσία, ενώ η ηγεσία της πλευράς που ελέγχει τη δυτική Λιβύη έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει δίωξη εναντίον υπουργών που θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση αυτή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα παραδέχεται πως στη Λιβύη έγιναν λάθη: Σε συνέντευξή του στο The Atlantic είχε παραδεχτεί ότι η επέμβαση «δεν λειτούργησε», καθώς, αν και οι ΗΠΑ σχεδίασαν προσεκτικά την επιχείρηση, η χώρα εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στο χάος. «Υλοποιήσαμε το σχέδιό μας όσο καλά θα ανέμενα: Λάβαμε την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ, φτιάξαμε έναν συνασπισμό, μας κόστισε 1 δισ. δολάρια- που, όταν μιλάμε για πολεμικές επιχειρήσεις, είναι πολύ φθηνά. Αποτρέψαμε μεγάλης κλίμακας απώλειες αμάχων, αποτρέψαμε αυτό που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε έναν παρατεταμένο και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Και παρόλα αυτά, η Λιβύη είναι ένα χάος» είχε πει χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Νικολά Σαρκοζί και τον Ντέιβιντ Κάμερον για τη στάση και τους χειρισμούς τους, αλλά και παραδεχόμενος ότι οι δυναμικές και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φυλών στη Λιβύη ήταν μεγαλύτεροι από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι Αμερικανοί αναλυτές.


Το χρονικό της κρίσης στη Λιβύη
  • Φεβρουάριος 2011: Αρχίζουν στη Λιβύη διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι
  • Μάρτιος 2011: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει πράσινο φως για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και αεροπορικών πληγμάτων για την προστασία αμάχων
  • Οκτώβριος 2011: Ο Καντάφι αιχμαλωτίζεται και σκοτώνεται από αντικαθεστωτικούς μαχητές
  • Σεπτέμβριος 2012: Ο Αμερικανός πρέσβης και τρεις άλλοι Αμερικανοί σκοτώνονται όταν ισλαμιστές εισβάλλουν στο προξενείο στη Βεγγάζη
  • Ιούνιος 2014: Αμφισβητούμενου αποτελέσματος εκλογές. Δημιουργούνται δύο κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μία άλλη στο Τομπρούκ.
  • Μάρτιος 2016: Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ καταφθάνει στην Τρίπολη, εν μέσω απειλών. Δεν έχει αναλάβει ακόμα την εξουσία. 
Κώστας Μαυραγάνης

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top