GuidePedia

0

Οι καιροί έχουν αλλάξει και μάλιστα πολύ, με την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία του χώρου της ανατολικής Μεσογείου να έχει αλλάξει πολλά από όσα θεωρούσαμε κάποτε δεδομένα. Πολλά χρωστάει η Κυπριακή Δημοκρατία στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο που απέρριψε την κινδυνολογία περί «τελευταίας ευκαιρίας» στο Κυπριακό με το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν, που θα είχε καταργήσει μια χώρα-μέλος της ΕΕ, αντικαθιστώντας την με ένα θνησιγενές προτεκτοράτο…

Κι όλα αυτά, πέραν της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής του 1974, παρά τις δεκάδες καταδίκες στον ΟΗΕ και αλλού, αλλά και την άρνηση της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει τα ψευδοκράτος του Ντενκτάς, του Γκρίζου Λύκου που ήθελε να παραδώσει στην Τουρκία αυτό που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει στο διάβα των αιώνων, το νησί της Αφροδίτης.

Η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος όμως εργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια, ανεξαρτήτως κομμάτων που βρισκόντουσαν στην εξουσία, με κάποιες αποκλίσεις ασφαλώς, με αποτέλεσμα τώρα να δρέπουν σταδιακά τους καρπούς της προσπάθειας…

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, σε επιστολή που απηύθυνε προς τον επικεφαλής της βρετανικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ, αναφέρει κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς στην περιοχή να φανταστεί, διότι η σχέση Βρετανών και Τούρκων ήταν ιδιαιτέρως στενή: Η Τουρκία, αναφέρει στην επιστολή, παραμένει υποχρεωμένη να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία ως μέρος της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.


Το πολύ ενδιαφέρον μετέδωσε για λογαριασμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο συνάδελφος Θανάσης Γκαβός από το Λονδίνο. Όπως αναφέρει, «στην επιστολή που εστάλη στην αρχή της εβδομάδας, ο κ. Λίντινγκτον σημειώνει ότι η συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία για τον τερματισμό της παράτυπης μετανάστευσης ήταν ομόφωνη…. στο πλαίσιο της πορείας ένταξης και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να επιτρέπει σε κυπριακά πλοία να εισέρχονται σε τουρκικά λιμάνια», υπενθυμίζοντας ότι δεν το έχει κάνει ακόμα!

Ο Βρετανός υπουργός, κινούμενος στη συνέχεια στη σφαίρα της πολιτικής ορθότητας, δηλώνει μεν ότι η Βρετανία συνεχίζει να παροτρύνει την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, κάτι που θα προωθήσει και την ενταξιακή της διαδικασία, συμπεριλαμβάνοντας και το προαναφερθέν ζήτημα.

Δεν ξεχνά βέβαια να κρατήσει τις αποστάσεις «ασφαλείας» δηλώνοντας, ότι «ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι να διασφαλιστεί η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης και διαρκούς [σ.σ. βιώσιμης] λύσης», μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την οποία υποστηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, με έμπρακτη συνδρομή στις προσπάθειες.

Όπως διευκρινίζεται στο θέμα του ΚΥΠΕ, η επιστολή του Βρετανού υπουργού ήρθε ως «απάντηση σε επιστολή του σερ Ρότζερ Γκέιλ με την οποία επισήμαινε την ανησυχία που είχε διατυπώσει σε δική του προηγούμενη επιστολή ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Πλοιοκτητών Γιώργος Μούσκας, αναφορικά με το θέμα της πρόσβασης των κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, και άλλα ζητήματα».

Οπότε, στην όλη προβληματική που αφορά στην πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό και γενικότερα απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να προστεθεί και ο σημαντικός ρόλος των εφοπλιστών Κυπριακής καταγωγής – και ελλαδικής ασφαλώς, αφού πολλοί επιδεικνύουν ευαισθησία για τα εθνικά θέματα – στη βρετανική οικονομία.

πηγή

 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top