GuidePedia

0

Η απροθυμία της Ουάσιγκτον να προβεί σε πολεμικές και πολιτικές ενέργειες κατά του  κουρδικού  Κόμματος της  Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην Συρία , που ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, οδηγεί  την Άγκυρα στο  οριστικό κλείσιμο της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ για τις ΗΠΑ, δήλωσε σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου , αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Η είδηση ​​ήρθε εν μέσω εμβάθυνσης των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται  στην Συρία.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει σε μια κοινή συνάντηση κατά της διάρκεια της συνόδου κορυφής  για τα πυρηνικά στην Ουάσιγκτον, ενδεικτικό του κλίματος ανάμεσα τους.

Η «απειλή» του κλεισίματος της  αεροπορικής βάση του Ιντσιρλίκ  θα έχει μια σειρά από συνέπειες για την τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Cag .
Η Τουρκία έχει από καιρό τονίσει το γεγονός ότι οι Σύροι Κούρδοι ( PYD) αποτελούν το  συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από διάφορους διεθνείς οργανισμούς και χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την Ουάσιγκτον να  υποστηρίζει θερμά  τους  Κούρδους μαχητές του PYD στον αγώνα τους ενάντια του Daesh στη Συρία.
Η Τουρκία έδωσε την συγκατάθεση της στο άνοιγμα της αεροπορικής βάσης του  Ιντσιρλίκ στους συμμάχους της στον πόλεμο  κατά των Τζιχαντιστών .

Την ίδια στιγμή όμως η Τουρκία σχεδιάζει να εντείνει τον αγώνα  εναντίον του ΡΚΚ. Αλλά η συνεχής υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στην Συρία έχει αναγκάσει την Άγκυρα να θέσει σε δοκιμασία  την σχέση της με τις  ΗΠΑ . Ως αποτέλεσμα, ο προεδρικός σύμβουλος του Ερντογάν να ανακοινώσει ότι η βάση μπορεί να κλείσει.

Όλοι οι  διεθνείς αναλυτές υποθέτουν  ότι εάν η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ   κλείσει , αυτό θα έχει αυτόματα  μια βαθιά επίδραση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και θα επιφέρει άκρως  αρνητικές επιπτώσεις στο πόλεμο κατά των τζιχαντιστών  καθώς και στην ειρηνική διαδικασία στην Συρία.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν ακόμα πιο πολύ την συνεργασία τους  με τις κουρδικές  δυνάμεις  του PYD και  τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ,  συνεχίζοντας να δημιουργούν νέες βάσεις στην περιοχή, κάτι που θα εξοργίσει ακόμα πιο πολύ της Άγκυρα .
Εάν η Τουρκία «κλείσει» την βάση του Ιντσιρλίκ την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ θα βρουν νέες βάσεις και διευκολύνσεις για την ανάπτυξη όπλων από τους Κούρδους, οπότε η Τουρκία δεν θα διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο για την Ουάσιγκτον  που είχε πριν .

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι οι ΗΠΑ  ενδεχομένως, θα ναποδεχτούν  την κίνηση, αλλά δεν πρόκειται  σε καμία περίπτωση να βοηθήσουν  την Τουρκία η οποία θα απομονωθεί πλήρως   ακόμη και εντός  του ΝΑΤΟ.

Η πλήρη απομόνωση των Τούρκων επιβεβαιώνει τις προφητείες περί πλήρους απομόνωσης της χώρας από όλους τους «φίλους» , και προδικάζει τα γεγονότα που «ακολουθούν» για την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top