GuidePedia

0

Στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί του Σαββάτου (19/3/2016), τα περισσότερα θύματα ήταν Ισραηλινοί. Τρεις Ισραηλινοί έχασαν την ζωή τους, και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν. Στην Τουρκία αυτό τον καιρό υπάρχουν τρομοκρατικές επιθέσεις δύο ειδών. Υπάρχουν αυτές που γίνονται από Ισλαμιστές σε τουριστικές περιοχές, και έχουν στόχο τουρίστες από την Δύση, και αυτές που γίνονται από τους Κούρδους, και έχουν ως στόχο τους Τούρκους πολίτες. Να θυμίσω ότι σε μία από τις προηγούμενες επιθέσεις τα περισσότερα θύματα ήταν Γερμανοί. Η κόντρα Τουρκίας-Γερμανίας και η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ θέτει το ερώτημα αν έτυχε τα περισσότερα θύματα να είναι Γερμανοί την προηγούμενη φορά και Ισραηλινοί αυτή τη φορά.

Ειδικά για τους Ισραηλινούς τουρίστες, που μετά το 2010 είναι πλέον ένα σπάνιο φαινόμενο στην Τουρκία, το γεγονός μοιάζει ακόμη πιο περίεργο, και οι Ισραηλινοί ερευνούν την πιθανότητα το πλήθος που χτυπήθηκε να επιλέχθηκε λόγω της παρουσίας των Ισραηλινών. Βλέπε Haaretz Israel Looking Into Whether Istanbul Bomber Targeted Its Nationals”.

Δεν εννοώ φυσικά ότι οι Ισραηλινοί στοχοποιήθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση. Το αντίθετο. Στην παρούσα φάση η Τουρκία έχει μείνει χωρίς κανέναν σύμμαχο, εκτός του Κατάρ, και ψάχνει απεγνωσμένα για συμμάχους. Είναι αλήθεια βέβαια ότι η Τουρκία πρόσφατα βελτίωσε την σχέση της με την Σαουδική Αραβία, προκειμένου οι δύο χώρες να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν στην Συρία.

Όπως θα διαβάσετε στο επόμενο άρθρο της Haaretz, ένα στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν έγραψε στο Twitter ότι εύχεται οι Ισραηλινοί που τραυματίστηκαν να πεθάνουν, και σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τέτοιες δηλώσεις επιβραβεύονταν, η γυναίκα αυτή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να διαγραφεί από το κόμμα. Η Haaretz εντάσσει την στροφή αυτή στην προσπάθεια της Τουρκίας για εξεύρεση συμμάχων. Βλέπε Haaretz “Amid the Suicide Bombs, Turkey's Desperate Need to Reconcile With Israel”.

Το Ισραήλ πάλι δεν ενέδωσε στο φλερτ της Τουρκίας, και το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας στους πολίτες του να αποφεύγουν την Τουρκία ως ταξιδιωτικό προορισμό.

Εγώ θα επιμείνω στην άποψη μου, ότι δεν συμφέρει τους Ισραηλινούς να τα σπάσουν με τους Ρώσους και να τα βρούνε με τους Τούρκους, όσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι η Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, η οποία πολεμάει με Ρωσικά όπλα, και όσο οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική της ουδετερότητας ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και γενικότερα της μείωσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Μέση Ανατολή. Αν βέβαια τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, που είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο Ιράν, ενδεχομένως οι Ισραηλινοί να έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να τα βρούνε με τους Τούρκους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top