GuidePedia

0

Η στάση της Άγκυρας στην Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας βασίστηκε στην πρόθεσή της να πιέσει τις Βρυξέλλες για ομαλοποίηση των σχέσεών της με τη Ρωσία, αναφέρει το γνωστό αμερικανικό think tank Stratfor. Το επίσημο ζήτημα που απασχόλησε την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας ήταν η μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, το πραγματικό ζητούμενο, όπως αναφέρει το Stratfor, ήταν πολύ ευρύτερο. 

Άγκυρα και Βρυξέλλες συζήτησαν τους τουρκικούς οικονομικούς όρους, ώστε να περιορίσει η Τουρκία τις προσφυγικές ροές, αλλά και το ζήτημα της ταχείας χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες και την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα γνωρίζει καλά πως τα ζητήματα που έθεσε είναι εκτός συζήτησης για κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ, γεγονός που αποκαλύπτει πως, στην πραγματικότητα, οι στόχοι της Τουρκίας ξεπερνούν τα θέματα της βίζας και της ένταξης», αναφέρει το Stratfor.

Η τουρκική στάση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετίζεται και με το συριακό, αναφέρει το αμερικανικό think tank, με την Άγκυρα να εξακολουθεί να προωθεί τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μιας ζώνης ασφαλείας, στα σύνορα με τη Συρία.


«Ωστόσο, η ρωσική επέμβαση στην Συρία κατέστησε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης άκρως επικίνδυνη, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Μόσχας. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ θέλουν να διακινδυνεύουν μια σύγκρουση με τη Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Stratfor. 

Κατά συνέπεια η Τουρκία χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση για να πιέσει τους Ευρωπαίους να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία, παραχωρώντας ως αντάλλαγμα στη Μόσχα την άρση των εναντίον της κυρώσεων.

«Αν και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ταχθεί κατά των κυρώσεων, η Γερμανία έχει μέχρι τώρα καταφέρει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα, επί του προκειμένου και οι κυρώσεις όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά επεκτάθηκαν. Ωστόσο το καθεστώς των κυρώσεων είναι δύσκολο να διατηρηθεί», επισημαίνει το Stratfor.

Ο αδύναμος κρίκος των κυρώσεων είναι οι χώρες που επηρεάστηκαν από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ή χώρες που δεν θέλουν να εμπλακούν σε αυτή, όπως η Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές έχουν σημαντικούς εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει πως η χαλάρωση των κυρώσεων θα τις ωφελήσει με πολλούς τρόπους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top