GuidePedia

0

Στην Φώτο αναδεικνύονται οι εναλλακτικές προσφυγικές διαδρομές μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια.

Όμως πριν το κλείσιμο –σφράγισμα του διάδρομου των Δυτικών Βαλκανίων προηγήθηκαν στην Ρώμη βαριές υπογραφές για την αναβίωση της κατασκευής του νότιου ενεργειακού διαδρόμου «South Stream».

Παράξενα πράγματα που όμως εξηγούνται .

¨Στην αναβίωση του «νότιου διαδρόμου» ή αλλιώς γνωστού ως «South Stream» προχωράει η Ρωσία με σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας από οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό και την παράκαμψη της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει πάψει από το 2014 μετά την ανατροπή του τότε νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόνβιτς.

Μετά την υπογραφή προ δεκαπέντε ημερών στη Ρώμη από την ελληνική ΔΕΠΑ, την ιταλική Edison και την ρωσική Gazprom μνημονίου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία έρχεται τώρα η Βουλγαρία και ζητά το «ξεπάγωμα» του South Stream όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Yuriy Sentyurin.

Δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαία η υπογραφή των τριών εταιριών καθώς συμφώνησαν επί του πρακτέου για την κατασκευή του ρωσικού «νότιου διαδρόμου» από τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι την Ιταλία!

Στη Βάρνα, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ρωσία την τεράστια γεωστρατηγική δυνατότητα πρόσβασης προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, και παράκαμψης του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και αποφυγή των τουρκικών «ορέξεων

Σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεών της Ρωσίας με την Τουρκία, η Ελλάδα θα απομείνει ως κύρια χώρα διέλευσης των ρωσικών εμπορευμάτων.

Φυσικά εταιρείες σαν την Gazprom και την Edison που είναι κολοσσοί δεν θα προχωρούσαν σε τέτοια συμφωνία εάν δεν γνώριζαν ότι κάτι αλλάζει στην βουλγαρική πλευρά.¨

ΚΑΙ έτσι αρχίζουν τα παράξενα στην γειτονία μας… λίγες μέρες μετά τις υπογραφές της συμφωνίας αυτής κλείνει ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων και ¨ανοίγουν ¨ εναλλακτικές διαδρομές στους
πρόσφυγες στα Αν. Βαλκάνια και προς την μεριά της Ιταλίας – Αλβανίας που τους φέρνουν πιο κοντά , ουσιαστικά διασταυρώνονται τα βήματα τους με τον υπό χάραξη και κατασκευή «South Stream».

¨Guardian: Τώρα που έκλεισαν τα Σκόπια, οι πρόσφυγες θα φεύγουν μέσω …Βουλγαρίας, Aλβανίας, Μαύρης Θάλασσας.

¨Το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, την Κροατία και τη Σλοβενία στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στις νέες διαδρομές που θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, αναφέρει ότι ήδη προετοιμάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εναλλακτικές διαδρομές για τη διαφυγή των προσφύγων προς την Ευρώπη. Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να είναι μέσω Μαύρης Θάλασσας προς Ουκρανία και τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και μια δίοδος προς Αλβανία μέσω Ελλάδας.

«Η κατάσταση με τους πρόσφυγες, ειδικά στην Ελλάδα, θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», καταλήγει η Καρλότα Σάμι…

Και ένας Σύριος πρόσφυγας που βρίσκεται ήδη στην Γερμανία αναφέρει ότι πιθανές διαδρομές μπορεί να είναι εκτός των άλλων . Μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία.

Μέσω της θαλάσσιας διαδρομής προς Ουκρανία και προς τις χώρες των ανατολικών Βαλκανίων (από τη Μαύρη Θάλασσα). ¨

Βλέπουμε ότι οι πρόσφυγες έφυγαν από τα σπίτια τους εξ αιτίας του πολέμου που άνοιξε στην Συρία και στο Ιράκ λόγω του ενεργειακού αγωγού που θα ερχόταν από το Κατάρ.

Σήμερα οι ίδιοι πρόκειται να διασταυρώσουν τις πορείες τους με ένα άλλο αγωγό στην προσπάθεια τους να βρεθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω χωρών από όπου θα διέρχεται αυτός ο υψίστης γεωπολιτικής αξίας αγωγός που είναι ο «South Stream».

Τελικά φαίνεται ότι αυτοί οι αγωγοί πριν προλάβουν να μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταφέρουν ήδη ανθρώπινο αίμα , πόνο και τραγωδίες στο μεγάλο και απάνθρωπο γεωπολιτικό παιχνίδι που στήθηκε μεταξύ των αντιπάλων που προσπαθεί ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top