GuidePedia

0

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Γνώριζε ή όχι η τουρκική κυβέρνηση για το επικείμενο χτύπημα στην Άγκυρα;

Το ερώτημα προκύπτει πλέον αβίαστα, καθώς:
  • η αμερικανική πρεσβεία υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση που απηύθυνε πριν τρεις ημέρες για χτύπημα στην Άγκυρα, προέρχονταν από πληροφορίες που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση
  • διατυπώνονται υποψίες ότι μπορεί να προκλήθηκε από τον μόνο που μπορεί να ωφεληθεί από ένα τέτοιο γεγονός και δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ερτνογάν! "Άποψη μας είναι πως την επίθεση την προκάλεσε ο Ερντογάν. Είναι ο μόνος που ευνοείται από αυτήν.Ο κόσμος φοβισμένος συγκεντρώνεται γύρω από τον ηγέτη του και έτσι πιστεύει πως θα γίνει πρόεδρος. Την ίδια συνταγή άλλωστε ακολούθησε και προεκλογικά, όταν με απανωτές εκρήξεις και νεκρούς, πέτυχε να φέρει την απρόσμενη εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ", γράφουν χαρακτηριστικά τα tourkikanea.gr
Η αμερικανική πρεσβεία μετά την δημοσιότητα που έλαβε η προειδοποίησή της για χτύπημα στην Άγκυρα, με νεώτερη ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι την περασμένη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι υπάρχει απειλή. Μετά την επιβεβαίωση της προειδοποίησης από τις τουρκικές αρχές, η πρεσβεία εξέδωσε προειδοποίηση για τους αμερικανούς πολίτες στην Άγκυρα.



Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο, και σύσσωμη η τουρκική κυβέρνηση, φωτογραφίζουν τους Κούρδους, και προσπαθούν να αποκομίσουν τα μέγιστα ωφέλη. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», είπε ο Τούρκος πρόεδρο και πρόσθεσε: «Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες». Υποστήριξε επίσης ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Τι λέει το Stratfor

Ομοιότητες με την επίθεση του Φεβρουαρίου 2016 στην ίδια περιοχή, έχει περίπτωση της χθεσινής επίθεσης στην πολυσύχναστη περιοχή του Kizilay της Άγκυρας, υποστηρίζει το Stratfor.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση που δημοσίευσε, χωρίς καν να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε εικασίες ότι πρόκειται για επίθεση Κούρδων.

Το ίδιο είχε πράξει και τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζει το Stratfor, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις κουρδικές μονάδες πολιτοφυλακής YPG. Οι Κούρδοι της Συρίας, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, τονίζει το Stratfor, αλλά η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.

Την ευθύνη της επίθεσης του Φεβρουαρίου, ανέλαβε, ένα παρακλάδι του PKK η νεοσύσταση οργάνωση "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" (ΤΑΚ). Η χθεσινή επόθεση έχει ομοιότητες με αυτήν του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Stratfor.

Η επίθεση της 13ης Μαρτίου παραπέμπει, χωρίς όμως να το επιβεβαιώνει σε κουρδική επίθεση, αναφέρει η ανάλυση οτυ αμερικανικού Ινστιτούτου , καθώς οι (στρατιωτικές) φάλαγγες είναι συχνά στόχοι των μαχητών του PKK στην Τουρκία.

Το Stratfor υπενθυμίζει ότι μια ημέρα πριν, στις 12 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι ως ποινή για την κλιμακούμενη δράση των Κούρδων στην περιοχή, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε στόχους του PKK στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 67 Κούρδους μαχητές.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και ολονύκτιες μάχες με Κούρδους είχαν σημειωθεί στις 12 Μαρτίου και στην πόλη Sirnak στις Κουρδικές περιοχές. Η Τουρκία είχε μεταφέρει στρατεύματα και απέκλεισε πλήρως την πόλη, οι κάτοικοι της οποίας έστησαν οδοφράγματα. Το Onalert είχε δημοσιεύσει ενημέρωση και βίντεο από τις ολονύκτιες μάχες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top