GuidePedia

0

Σε άρθρο μας τον ΜΑΙΟ 2015, με τίτλο: Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο, τονίζαμε ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν «για λογαριασμό τους» ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο διέθετε και χάρτη .

Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει μάλιστα με τον μανδύα των «δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση, χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Ο τρόπος που θα προσπαθήσουν να πετύχουν αυτό το σχέδιο οι Τούρκοι περιγράφεται από την εφημερίδα ZAMAN.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τουρκία παράγει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με καύση και το 95 τοις εκατό αυτού του αερίου εισάγεται.

Ο Νετζντέτ Παμίρ(World Energy Council’s Turkish National Committee board member Necdet Pamir), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Ενέργειας , τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να βρει τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακολουθήσει μια «υγιή μετάβαση» σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ορισμένες αναπτυγμένες χώρες έχουν.

Ο ίδιος τονίζει ότι, η Ελλάδα διακηρύττει ότι είναι ορθό οι Ελληνοκύπριοι να εκμεταλλευτούν τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια του νησιού, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να πάρουν και αυτοί το μερίδιό τους από τα έσοδα αυτά.

« Ο καθορισμός της διαδρομής για την διακίνηση του ισραηλινή αερίου προς την Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα. Πρέπει να βρούμε ένα κοινό έδαφος με την ΕΕ και την Ελλάδα για να ξεπεραστεί αυτό, καθώς και οι επιλογές και για την συνεκμετάλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο», υποστήριξε ο Παμίρ.

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα εξακολουθεί να μεταφέρει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας για μια «Μεσογειακή αποκλειστική οικονομική ζώνη», τονίζει το τουρκικό δημοσίευμα .!!!!

Επισημαίνεται ότι αργά την Τετάρτη, Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την καταρχήν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τους , μετά τις διμερείς συνομιλίες στην Ελβετία.

Η συμφωνία αυτή «υπαγορεύει» ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία, τονίζουν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Όλοι οι «ενδιαφερόμενοι» είναι σχεδόν σίγουροι ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους , συμβάλλοντας εποικοδομητικά στις συνομιλίες για την υλοποίηση ενός σχεδίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

«Μεταξύ 8 δις έως 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μεταφέρονται αρχικά μέσω ενός αγωγού προς το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία», αναφέρει πηγή στην σημερινή εφημερίδα Zaman.

Σε αυτό το σχέδιο αυτό εμπλέκονται η Zorlu Enerji, μια τουρκική κοινοπραξία των εταιρειών Turcas , Enerjisa, Calik Holding και Enka, οι οποίες φέρεται να διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινές εταιρείες για την δημιουργία αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Λεβιάθαν .

Οι μετοχές της Τουρκικής κοινοπραξίας εκτοξεύτηκαν περισσότερο από 10 τοις εκατό με βάση την είδηση αυτή ​​την Παρασκευή.

Η συμφωνία της Πέμπτης έρχεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου με τους ομολόγους του , που ανοίγει το δρόμο για το Ισραήλ να πωλήσει φυσικό αέριο σε χώρες όπως η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Τουρκία και η Αίγυπτο.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Νετανιάχου θα επιτρέψει επίσης την εκμετάλλευση του γιγαντιαίου οικοπέδου Λεβιάθαν, το οποίο πιστεύεται ότι διαθέτει σχεδόν 22 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε αποθέματα φυσικού αερίου. Το Ισραήλ σχεδιάζει να εξάγει περίπου το 40 τοις εκατό αυτού του αποθεματικού.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2018-20 – αν και το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται τώρα φιλόδοξο, για την παροχή αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, την Τουρκία και την Ευρώπη.!!!!

Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία παραμένει μια από τις πιο εφικτές διαδρομές για τους Ισραηλινούς στην αγορά του φυσικού αερίου τους στις ενεργειακά φτωχές ευρωπαϊκές αγορές.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, εξαρτάται από τις εισαγωγές σε φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε μεγάλο βαθμό, και έχει επεκτείνει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων με την Ρωσία.

Μια πιθανή συμφωνία για την μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα βοηθήσει την Άγκυρα να διαφοροποιήσει την προμήθεια ενέργειας, από την Ρωσία.

«Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην καταστεί πλήρως εξαρτώμενη από το Ισραήλ» , δήλωσε ο Τούρκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Ενέργειας Νετζντέτ Παμίρ σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο.

Σε άρθρο με τίτλο: Η Τουρκία και το Ισραήλ αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά την κρίση του 2010 !, κάναμε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση και η Τουρκία συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους , οι οποίες έχουν διαταραχθεί σοβαρά λόγω του περιστατικού Mavi Marmara τo 2010 , με την διεξαγωγή θανατηφόρας επιδρομής ισραηλινών δυνάμεων σε τουρκικό πλοίο.

Η ουσία όμως ήταν ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα κάτω από το πρίσμα των τεραστίων ενεργειακών συμφερόντων του Ισραήλ, ( θέλει να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη «διώχνοντας την Ρωσία), ενώ το τουρκικό σχέδιο αφορά στην ανακήρυξη Μεσογειακής αποκλειστικής ζώνης .

Το τουρκικό σχέδιο, από την άλλη πλευρά , θέλει να « εξαφανίσει» από τους χάρτες το Καστελόριζο και ένα κομμάτι στην Κύπρο , και θα φτάνει κάτω από την Κρήτη.

Για αυτό πιθανότατα τραβάμε αυτά που τραβάμε σαν έθνος από το 2009.!!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top