GuidePedia

0

Είναι μεθοδευμένη η προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν «να καταστήσει την κυβερνητική προπαγάνδα το βασικό πολιτικό αφήγημα στην Τουρκία», εκτιμά ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας

Για τον «επαναστάτη» πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Χουριέτ ο γνωστός τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Μουσταφά Ακιόλ, σχολιάζοντας και αυτός με τη σειρά του την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των μη αρεστών στην τουρκική κυβέρνηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο κ. Ακιόλ επισημαίνει πως η κατάληψη της Ζαμάν, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, ήταν κάθε άλλο παρά έκπληξη.

«Εάν εκπλαγήκατε με την κατάληψη της Ζαμάν από την Αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, τότε πρέπει να είστε άσχετος με την τουρκική πολιτική. Στην πραγματικότητα ήταν κάτι που όλοι αναμέναμε. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μιας μακράς διαδικασίας, της «Μεγάλης Πορείας», αν προτιμάτε, των νέων μας επαναστατών», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Ζαμάν δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα της Τουρκίας.

«Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, η Ζαμάν ήταν η φωνή του κινήματος («Χιζμέτ», που σημαίνει «υπηρεσίες») του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, της μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης της Τουρκίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή η οργάνωση, εκτός από το κοινωνικό της έργο στους τομείς της εκπαίδευσης, της φιλανθρωπίας και του διαθρησκευτικού διαλόγου, ενεπλάκη και στις διαμάχες για την εξουσία μέσω του "αόρατου χεριού" της σε κρατικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων από αστυνομικούς και εισαγγελείς, όπως η παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και η παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των υποτιθέμενων εχθρών της οργάνωσης. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά περιόδους η Ζαμάν λειτούργησε ως "βάση προπαγάνδας" σ' αυτό το κυνήγι μαγισσών», γράφει ο κ. Ακιόλ.

Αλλά τονίζει ταυτόχρονα πως «το αποκαλούμενο "παράλληλο κράτος" του κινήματος Γκιουλέν ενήργησε σε συνεργασία και με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σ' αυτό το κυνήγι μαγισσών πριν από το 2013. Μετεξελίχτηκε σε "τρομοκρατική οργάνωση" αφότου αποκάλυψε την εκτεταμένη διαφθορά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή μια νέα διαμάχη για την εξουσία».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιόλ το κόμμα του προέδρου Ερντογάν θα όφειλε ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τα βαριά ατοπήματα στελεχών του και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν που διέπραξαν τα όποια εγκλήματα. Αλλά το AKP επέλεξε τον αυτοεγκωμιασμό, προβαίνοντας σ' ένα νέο κυνήγι μαγισσών με στόχο την αποδυνάμωση του κινήματος «Χιζμέτ». «Ως εκ τούτου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κινήματος - τράπεζες, εταιρείες, ΜΜΕ - κατάσχονται ένα προς ένα. Πριν από τέσσερις μήνες, κατελήφθη η εφημερίδα Μπουγκούν και τώρα χάθηκε και η Ζαμάν».

Αυτή, όμως, η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνον την πάταξη του «Χιζμέτ» αλλά και την μεθοδευμένη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν «να καταστήσει την κυβερνητική προπαγάνδα το βασικό πολιτικό αφήγημα στην Τουρκία». Γι 'αυτό όταν καταλαμβάνονται εφημερίδες «δεν καταλαμβάνονται απλά» λέει ο αρθρογράφος, «αλλά μετατρέπονται απροκάλυπτα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Εισέρχονται στη μεγάλη και διαρκώς διευρυνόμενη "δεξαμενή" εφημερίδων, αποκλειστικό καθήκον των οποίων είναι να λατρεύουν τον πρόεδρο Ερντογάν. Και να δαιμονοποιούν τους εχθρούς του».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top