GuidePedia

0

Του Πανίκου Παναγιώτου
Για κάθε κρίση και τραγωδία υπάρχουν πάντα οι αιτίες. Κι όταν οι ηγεσίες δεν τολμούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το κακό στη ρίζα του, τότε όχι μόνο δεν δίνονται πραγματικές λύσεις, αλλά τα προβλήματα γίνονται περίπλοκα.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αντί να στηριχθεί από την αρχή στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτού του φαινομένου, στηρίχθηκε στην εμπορική τρομολαγνεία και στην κρατική τρομοκρατία, με βομβαρδισμούς και πολέμους.

Χιλιάδες ζωές χάθηκαν, τρισεκατομμύρια σπαταλήθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, επειδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν κι άλλα κράτη έχουν διαφορετικούς στόχους στην περιοχή και διαφορετικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να διαλυθούν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη και ακολουθούν κι άλλες χώρες.

Ένα άλλο πρόβλημα, που η αντιμετώπισή του δεν στηρίχθηκε στην καταπολέμηση των αιτιών που το προκάλεσαν, είναι η οικονομική κρίση. Αντί να ληφθούν μέτρα για να καταπολεμηθεί η απληστία και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη διαφθορά και την κλοπή, στο τέλος της ημέρας πληρώνουν οι αθώοι, ενώ παράλληλα οι ανισότητες εξακολουθούν να διευρύνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, απειλώντας την κοινωνική συνοχή.

Τρίτο σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο ακολουθείται η ίδια λανθασμένη τακτική, είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αντί να ληφθούν αποφάσεις για τολμηρά μέτρα και με βασικό σκοπό να εξαλειφθούν οι αιτίες που το οδήγησαν ακόμα και στον βαθμό να απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ, λήφθηκαν αποφάσεις που στηρίζονται, ανάμεσα σ’ άλλα, σε επενδύσεις στην Τουρκία, όπου πλέον κυβερνά ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς. Κατά τ’ άλλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαριεντίζονται, θεωρώντας «μεγάλη επιτυχία» τη συμφωνία.

Αν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ να είναι ο επόμενος πρόεδρος, αν στην Ευρώπη αποκτούν δύναμη ακραίες πολιτικές δυνάμεις και αν αυξάνονται συνεχώς οι στρατιές των ξεριζωμένων, των τρομοκρατών, των ρατσιστών και των φασιστών είναι ακριβώς εξαιτίας αυτών των καταστροφικών πολιτικών επιλογών.

Και πρόκειται για επιλογές που στηρίζονται σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Γι’ αυτό, με τέτοιες αποφάσεις και με τέτοιους ανάξιους ηγέτες, τα προβλήματα δεν λύνονται, αλλά διογκώνονται μαζί με τον ανθρώπινο πόνο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top