GuidePedia

0

Στην φωτογραφία από την Wikipedia βλέπετε το Κυπριακό διαβατήριο που είχε ο Οτσαλάν όταν τον συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Κένυα.

Πολύ ωραίο άρθρο της Wall Street Journal για την Τουρκία. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του άρθρου είναι ότι το μίσος ανάμεσα στους Τούρκους Ισλαμιστές και τους Τούρκους μη Ισλαμιστές, είναι τόσο μεγάλο, ώστε να ξεπερνάει το μίσος ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρδους. Ήξερα ότι υπάρχει αυτό το μίσος αλλά όχι ότι είναι μεγαλύτερο από το μίσος Τούρκων-Κούρδων.

Το άρθρο γράφει για την επιθετική εξωτερική πολιτική των Ερντογάν-Νταβούτογλου, και τα προβλήματα που αυτή έχει δημιουργήσει με όλους τους γείτονες της Τουρκίας. Η Wall Street Journal γράφει επίσης ότι η κατάσταση για την Τουρκία είναι ακόμη πιο δύσκολη από αυτήν της δεκαετίας του 70, όταν στην Τουρκία συγκρούονταν οι αριστεροί, οι εθνικοσοσιαλιστές (Γκρίζοι Λύκοι) και οι Ισλαμιστές, και υπήρχε ο κίνδυνος ενός εμφυλίου. Αλλά είναι λέει ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση και από την δεκαετία του 90, όταν το Ιράν και η Συρία ώθησαν τους Κούρδους της Τουρκίας σε εξέγερση.

Να θυμίσω ότι η σύγκρουση Τουρκίας-Κούρδων την δεκαετία του 90 κατέληξε στην ασφυκτική πίεση που άσκησε η Τουρκία στην Συρία, προκειμένου η τελευταία να διώξει τον αρχηγό του PKK, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος από το 1980 ζούσε εξόριστος στην Συρία. Υπό την απειλή μίας Τουρκικής εισβολής, η Συρία αναγκάστηκε να διώξει τον Οτσαλάν, ο οποίος πήγε πρώτα στην Ρωσία, στην συνέχεια στην Ιταλία, και κατέληξε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κένυα, όπου και τον συνέλαβαν οι Τούρκοι.

Λένε κάποιοι ανεγκέφαλοι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει άσυλο στον Οτσαλάν. Αν η Ελλάδα έδινε άσυλο στον Οτσαλάν θα ήταν σαν να στήριζε την τρομοκρατία στην Τουρκία, σε μία περίοδο που η μία βόμβα έσκαγε μετά την άλλη. Ούτε η Ρωσία δεν κράτησε τον Οτσαλάν, και η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτά τα λένε κάτι τύποι σαν τον Καμμένο όταν είναι αντιπολίτευση, για να πουλάνε πατριωτισμό, και όταν είναι κυβέρνηση φέρνουν Τούρκους χωροφύλακες στα Ελληνικά νησιά.

Το άρθρο της WSJ γράφει επίσης κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Η Τουρκία λέει έχει δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στις σχέσεις της με τον ISIS στην Συρία, λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με τους Αμερικανούς, προκειμένου οι ΗΠΑ να μειώσουν την στρατιωτική βοήθεια που δίνουν στους Κούρδους της Συρίας, και η Τουρκία να μειώσει την υποστήριξη της προς τον ISIS. Βλέπετε ότι όσο η Τουρκία υποστηρίζει τον ISIS, τόσο πιο ισχυρός είναι ο ISIS, και τόσο μεγαλύτερη βοήθεια πρέπει να δίνουν οι Αμερικανοί στους Κούρδους της Συρίας, για να αμύνονται απέναντι τον ISIS.

Όμως οι Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας, και έτσι όσο η Τουρκία υποστηρίζει τον ISIS, τόσο περισσότερο αναγκάζονται οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, και τόσο δυνατότεροι γίνονται οι Κούρδοι της Τουρκίας λόγω της συνεργασίας τους με τους Κούρδους της Συρίας. Με λίγα λόγια η υποστήριξη της Τουρκίας στον ISIS κάνει εμμέσως πιο ισχυρούς τους Κούρδους της Τουρκίας.



Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Σουνίτες της Τουρκίας, και οι Σουνίτες του Περσικού Κόλπου, ναι μεν υποστηρίζουν τους φανατικούς Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, αλλά είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα όλοι αυτοί. Δεν πρέπει να τους βάζουμε σε ένα τσουκάλι.

Απλά τυχαίνει να έχουν κάποια κοινά συμφέροντα στην παρούσα φάση. Άλλο όμως είναι να υποστηρίζει η Τουρκία τον ISIS, και άλλο να νομίζουμε ότι η Τουρκία και ο ISIS είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα. Και όπως λέει και το άρθρο της Wall Street Journal δεν είναι καν δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ISIS.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top