GuidePedia

0

Του Χρήστου Καπούτση
H αμείωτη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας  στα ελληνικά νησιά,  παρότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό (18.3.2016), επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, ότι  και αυτή η συμφωνία,   προς το παρόν,  μένει στα χαρτιά. Η Τουρκία,  εύκολα υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, αλλά τελικά εφαρμόζει επιλεκτικά μόνο εκείνα τα σημεία των συμφωνιών, που προωθούν  τα εθνικά-τουρκικά συμφέροντα. Να προσθέσουμε ακόμη ότι, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, η Βαλκανική οδός παραμένει σφραγισμένη και η Τουρκία μάλλον δεν  εμποδίζει τους διακινητές – δουλέμπορους να  μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Ελληνικά νησιά, αξιοποιώντας και την μάλλον «διακοσμητική» παρουσία της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία, προβλέπει κάτι πολύ απλό. Από τους  55 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (20 Μαρτίου 2016), αυτοί, κατά πάσα πιθανότητα,   θα παραμείνουν στην Ελλάδα  και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Από τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα έρθουν στην Ελλάδα, μετά την ισχύ της συμφωνίας,  που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ( μόνο τις τέσσερις (4)  πρώτες μέρες από ισχύος της συμφωνίας της 18.3.2016, αφίχθησαν στην Ελλάδα περίπου 4-5 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία),  μόνο ένας περιορισμένος αριθμός περίπου 18 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, θα μπορέσουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, ώστε  ένας ισάριθμος προσφυγικός πληθυσμός από κει θα  κατανεμηθεί  σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. (εφόσον φυσικά η Τουρκία σεβαστεί την συμφωνία με την  Ε.Ε.)  και φυσικά,  υπό την απαραίτητη προϋπόθεση,   ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει,  ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα!   

Μια παρεπόμενη συνέπεια της συμφωνίας Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι και η εξής:   Για τους πρόσφυγες  και κυρίως τους μετανάστες (πακιστανοί, Αφγανοί, φανατικοί ισλαμιστές από διάφορες μουσουλμανικές χώρες), που θα μείνουν στην Ελλάδας για κάποια χρόνια ή  επ’ αόριστον,  το Ελληνικό κράτος καλείται και υπό την πίεση των διεθνών οργανισμών, των ποικιλώνυμων  ανθρωπιστικών ΜΚΟ και των «αλληλέγγυων», να επιλύσει σοβαρά προβλήματα ανθρωπιστικά, θεσμικά αλλά και  εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Μεταξύ αυτών που θα παραμείνουν  στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται γυναίκες με τα παιδιά τους, ασυνόδευτα μικρά παιδιά, ανάπηροι, υπέργηροι, νέοι και νέες,  όλοι  προσηλωμένοι στο Ισλαμικό θρησκευτικό δόγμα,   αλλά και  κάποιοι,  που πιθανόν να σχετίζονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα (τζιχαντιστές του ISIS και διάφοροι άλλοι).

Η Ελλάδα, θα υποχρεωθεί, να φτιάξει δεκάδες  Τζαμιά στους καταυλισμούς μεταναστών, ειδικά σχολειά για τα μικρά παιδιά (διδαχή Αραβικής γλώσσας και Κορανίου), ενώ θα υποχρεωθεί να καλύψει και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Επίσης οι νέοι και οι νέες μετανάστες, θα  αναζητήσουν εργασία (πιθανότατα ανασφάλιστη και με πολύ χαμηλές  αποδοχές), στην Ελλάδα,  που μαραζώνει από την υψηλή ανεργία και την αναγκαστική μετανάστευση των νέων και προσοντούχων ελλήνων. Και επειδή η φύση απεχθάνεται το κενό, τους νέους Έλληνες επιστήμονες που υποχρεώνονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, θα αντικαταστήσουν   νέοι  και νέες μουσουλμάνοι  μετανάστες!  Έτσι, σε βάθος χρόνου, είναι στα πιθανά ενδεχόμενα,  η αλλαγή της εθνοφυλετικής και θρησκευτικής και πολιτιστικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας.

Η συμφωνία Ε.Ε. με την  Τουρκία  για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και εξαιρετικά  ασαφής.  Το πλέον αρνητικό της σημείο είναι ότι δεν υπάρχει η απάντηση,  στο πως θα υλοποιηθούν τα όσα προβλέπει η συμφωνία, με αποτέλεσμα, η ευθύνη της υλοποίησης της συμφωνίας να επαφίεται στην «καλή προαίρεση» της Τουρκίας. Η Ισλαμική Κυβέρνηση της Άγκυρας, κατόρθωσε να συμπεριλάβει στην συμφωνία για το προσφυγικό, άσχετα με το προσφυγικό θέματα, αλλά ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, όπως, άνοιγμα του Κεφαλαίου 33 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την  επιτάχυνση της εκταμίευσης 3 δις ευρώ  προς την Τουρκία με πρόβλεψη για ακόμα 3 δις ευρώ έως το 2018 και την επιτάχυνση της άρσης της βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες, με ορίζοντα πλήρους άρσης τον Ιούνιο του 2016.  Πάντως και οι Αμερικανοί, αλλά  και κάποιοι διορατικοί από τους πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε.,  είναι προβληματισμένοι  με την συμπεριφορά της ισλαμικής κυβέρνησης και γενικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της Τουρκίας είναι το πώς να στηρίξουν μια στρατηγικά σημαντική μουσουλμανική δημοκρατία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούταν σημαντικό προπύργιο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Η άλλοτε αξιόπιστη Τουρκία δείχνει πλέον να κινδυνεύει με κατάρρευση. Υπό τον Ερντογάν η Τουρκία είναι ένας φαντασιακός φίλος για την Ευρώπη και ένας καταρρέων σύμμαχος για τη Δύση.» (από το άρθρο του ο Σάιμον Τίσνταλ στην βρετανική εφημερίδα Guardian).

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, θα επηρεάσουν σαφώς και τη διαχείριση τους προσφυγικού προβλήματος από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.  Οι ισλαμοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις θα κυριαρχήσουν, ενώ εθνικιστές πολιτικοί  θα επιβάλουν το κλείσιμο κάθε διαδρόμου ακόμη και νόμιμης  μεταφοράς των προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. Η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό, που έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόζεται «κατά γράμμα», θα καταστεί ακόμη πιο προβληματική.   

Οι συνέπειες για την Ελλάδα αυτονόητες, αφού  θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο «γκέτο» παγιδευμένων προσφύγων και μεταναστών.

Η τρομοκρατία και το προσφυγικό πρόβλημα, έχουν κοινές αφετηρίες, που είναι οι ενοπλες συρράξεις στην Μέση Ανατολή και στις αφρικανικές ακτές της Μεσογείου.  Η Ε.Ε. αποδείχτηκε ανέτοιμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση,  ενώ   πολιτικά και διπλωματικά ήταν ανύπαρκτη  χωρίς παρεμβατικό λόγο στις διεθνείς κρίσης, όπως στη Συρία.

Ο εμφύλιος στη Συρία, οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη   που γέννησαν το ισλαμικό κράτος (ISIS),   οι μαξιμαλιστικές στρατιωτικές και διπλωματικές επιλογές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, είναι οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν το τεράστιο κύμα προσφύγων προς την Ε.Ε.,  αλλά και την δολοφονική δράση  των  τρομοκρατών ,  των τζιχαντιστών του Ι.Κ. και άλλων, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.   Ή ακόμη χειρότερα, το άλλοθι των ισλαμοφασιστών δολοφόνων να ακυρώσουν το Δυτικό αξιακό πολιτικοκοινωνικό σύστημα, που εδράζεται στη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.  ΣσσΥΝΕΠΩς, είναι σημαντικές και οι ευθύνες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε., που αποδείχτηκε ανεπαρκής στην αντιμετώπιση κρίσεων όχι μόνο διεθνών,  αλλά και στην ορθολογική επίλυση  ενδοευρωπαϊκών οικονομικών και  κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι πολύ διδακτική η αποστροφή της δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά την στρατιωτικά παρέλαση της  για την επέτειο της παλιγγενεσίας του 1821.   «Πιστοί στο αρχαιοελληνικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των προγόνων μας απέναντι στους ικέτες αλλά και στις χριστιανικές αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού. Ενώ τους αδίστακτους τρομοκράτες, ύστερα μάλιστα και από το τελευταίο αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, τους αντιμετωπίζουμε ως στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της ανθρωπότητας και αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.»
Την ίδια όμως συμπεριφορά, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος απαιτούμε από τους εταίρους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «οφείλει να σεβασθεί στο ακέραιο τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της και να συμπεριφερθεί ως προς το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας, εν ανάγκη και με την επιβολή κυρώσεων, τις ακραίες εκείνες επιλογές εταίρων που διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα, τα οποία ουδόλως συμβιβάζονται με τα ευρωπαϊκά.»  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατηγορεί ευθέως Κράτη και Κυβερνήσεις της Ε.Ε. (Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία και άλλες), για  αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα ασυμβίβαστα προς τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, γι’ αυτό προτείνει την απομόνωσή τους,  εν ανάγκη και με την επιβολή κυρώσεων !  Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η συνοχή , υποχωρούν στον αξιακό κώδικα της Ε.Ε., καθιστώντας την Ε.Ε. ως οικονομική και πολιτική οντότητα ευάλωτη , όχι μόνο στις δολοφονικές επιθέσεις των ισλαμο- παραφρόνων, αλλά   και στην προπαγάνδα εκείνων,  που στοχεύουν στην διάλυση της Ε.Ε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top